“Tıpkı Popülasyon Arif Keskiner” Belgeselinin İlk Gösterimi Yapıldı

Film yapımcılığının beraberinde gazetecilik, üçkâğıtçılık, film yönetmenliği bile eden Türk sinemasının sunma özgün sinemacılarından “Çiçek Arif” lakaplı Arif Keskiner’in yaşamını anlatan “Bire Bir Ömür Arif Keskiner” belgeselinin geçmiş gösterimi Manzume Bilgelik Firez ve Sanat Evi’nde yapıldı.

Gazeteci, aktör, yayınevi müdürü, sinema muhabiri, film yönetmeni, fotoromancı ve film yapımcısı olan, Türk sinemasının sunu özgün sinemacılarından ve Yeşilçam’ın neredeyse umum mefret isimleriyle yollarının bire bir şekilde kesiştiği “Çiçek Arif” lakaplı Arif Keskiner’i yaşamı belgesele laf oldu. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Baran Seyhan’ın yaptığı belgeselin önce gösterimi, İstanbul’un Şişli ilçesinde mevcut Şiir Vukuf Ekin ve Sanat Evi’nde geri yapıldı. Gösterime, Keskiner’in hayranlarının ve sevenlerinin yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Sevgili Kaftancıoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan bile katıldı.

“İZLEYEN HERKESE FARKLI BİR IŞIK TUTACAKTIR”

Seans öncesinde duygularını dile getiren Kaftancıoğlu, “Hemen Arif Keskiner’in ömrü değil, yaşadığı ve yaşamakta olduğu sürecin totaliter olarak tarassut etmek, o tarihi Keskiner’in gözünden yaşadıkları üzerinden ayırma açısından ele aldığımızda beni haddinden fazla heyecanlandıran bire bir buut. Zira bir zamanlar, bizim gençliğimize denk mevrut dönemlerde aynı Arif Keskiner, onun mücadelesi, yaşamı ve o poyra insanların mücadelesini bilen ve o uğraş uğrunda nazikâne eğilen biri namına, bu akşam bu belgeselde bunu hissetmenin ve izleyecek olmanın heyecanını yaşıyorum. Bu belgeseli izleyecek olan seyircilerimize, elhak bana bakarak fikir vermeye lüzum yoktur. Onlar belgeselden o mesajı alacaktır amma ego şurası söyleyebilirim; bence izleyecek olan herkese değişik tıpkı bakış, farklı çırağ tutacaktır” dedi.

ARİF KESKİNER KİMDİR

Renkli hanay hikayesi Osmaniye’dahi 1938’de başlayan ve Beyoğlu’nun Yeşilçam Sokağı’na uzanan Arif Keskiner, 2018’da yapılan 37. İstanbul Film Festivali’nden Sinema Onur Ödülü’nü aldı. Keskiner, 1959’bile Osman Nuri Ergün’ün çektiği Cilalı İbo Perili Köşkte filminde postacı rolüyle sinemaya ilk adımını attı. 1971’üstelik filmci olmaya değişmeyen verdi ve Ekta Film’i kurdu. 1972’da yapımcı olarak önceki filmi olan Bela Mustafa’nın yönetmenliğini Fevzi Tuna yaptı. Kameraman adına Türk sinemasına kazandırdığı misilsiz filmler beyninde Otobüs (Bronz Okan), Kapıcılar Kralı (Zeki Ökten), Selvi Boylum Desise Yazmalım (Yöneltme Yılmayan), Eroin (Yavuz Özkan), Köşeyi Dönen Insan (Gönderme Yılmaz), “Mösyö Alkolü Takdimimdir” TRT dizisi, senaryosuna dahi katkıda bulunduğu Piyano Piyano Bacaksız (Bronz Başaran) sayılabilir.

Filmciler Kooperatifi’ni kurarak Yeşilçam’da karaborsayı ortadan kaldıran başbuğ oldu. SESAM’bile başkan yardımcılığını sürdürdüğü sıralarda Türker İnanoğlu ve Tanju Gürsu ile birlikte TBMM’deki komite toplantılarına katılarak Sinema Yasası’nın çıkartılmasını sağladı. Sıraselviler’deki yazıhanesinde, herkesin “Çiçek Bar” evet da “Arif’in Yeri” dediği, mecmu sinemacıların ve sanatçıların yol uğrağı yeri olan Beyaz Perde Sevenler Derneği Lokali’ni açtı. Çiçek Kabilinden, Gine mi Çiçek, Tabii Çiçek ve Binbir Ilim Binbir Çiçek isimli dört kitapta kamu geçmişini yazarak anlattı.

Share: