Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Karaismailoğlu: “AKM-Gar-Kızılay metrosunu 2023’ün önce aylarında açacağız”

Iblağ ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, Ankara’da majör ayrımsız yatırımları bulunduğunu belirterek, “AKM-Gar- Kızılay metrosunda imdi serencam aşamaya geldik. 2023’ün evvel aylarında AKM-Gar-Kızılay metrosunu açıp majör aynı ihtiyacı Ankara’da gidermiş olacağız.” dedi.

Karaismailoğlu, 21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerli Yönetimler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’te İstanbul Büyükşehir Uray Başkanlığı’na seçilmesiyle belediyecilik hizmetlerinde yaşanan değişimden bahsetti.

Belediyecilikte cazibe yapmanın ve geleceğe hazırlanmanın önemine belen eden Karaismailoğlu, iblağ, altyapı, lojistik ve bilişimde sonuç 20 yılda yaşanan değişimi anlatarak, Vekillik adına geleceği planladıklarını söyledi.

“Yaptığımız harcamalarla maksimal alacak çıkarmak zorundayız. Onun dahi olmazsa olmazı gür planlama yapmaktır” diyen Karaismailoğlu, 2002’de 8,6 milyon nüsha olan araç sayısının 26 milyona çıktığını, yapılan planlama sayesinde trafik sıkışıklığını çok daha bir iki yaşadıklarını belirtti.

Karaismailoğlu, vasıta sahipliği konusunda Türkiye’nin Avrupa ve ABD’nin gerisinde olduğunu, 2050’ye gelindiğinde bu rakamın artacağını, bahis konusu artışa cebin şimdiden tedarikli tevessül etmek üzere master planları yapmaya bitmeme ettiklerini bildirdi.

“Velespit ve scooter kullanımı kesin isteklendirme edilmeli”

Adaletli Karaismailoğlu, karbon emisyonunu azaltıcı tedbirlerin gündemlerinden tek çıkmayacağını, rate emisyon ve emisyon azaltıcı çalışmaların çokça majör olduğunu vurgulayarak, uslu erişim sistemlerinin daha aşkın ehemmiyet kazanacağını kaydetti.

Ulaşımın sair sektörler arasında yüzdelik 16,2 ile çekicilik kirliliğine genişlik çokça etmen olan ikinci kürsü olduğuna bel fail Karaismailoğlu, elektrikli araçlarda, paylaşımlı ulaşım modellerinde ve elektrikli şişko transfer modellerinde yaşanması muhtemel artışa ilgilendiren öngörüleri paylaştı.

Karaismailoğlu, gelişmemiş mesafelerde çiftteker ve scooter kullanımının katiyen teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “Nitelikli, tehlikesiz ve hesaplı ayrımsız toplu taşıma sistemi inşa etmek gerekiyor. Yoksa bu şehirler yaşanmaz ağıl sağlık. İstanbul’dahi şu anda 270 kilometre raylı sistem hattı var. Olmasaydı, vatandaş muvasala ihtiyacını pekâlâ karşılayacaktı. Bireysel yolculuklara yöneleceklerdi ve gidiş geliş içinden çıkılamaz tıpkı arkaç gelecekti.” diye niteleyerek konuştu.

” Marmaray’ı tıpkı günde umum 671 bin kişi kullandı”

Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul’un iki yakası arasındaki erişim imkanlarına işaret ederek, 1973’te açılan 15 Orak Ayı Şehitler Köprüsü’ne (Boğaziçi Köprüsü) ve ondan bilahare yapılan ulaşım projelerine yönelik eleştirileri anımsattı. Karaismailoğlu, “Bugün 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden günlük 200 bin açkı geçiyor. Mehabet planlaması gerekiyor. Çünkü önündeki gelişmeleri görüyor. Burada erişim ihtiyacı artıyor. Ululuk kendisine onu durum edip gelecekte sorun yaşamamak gerekiyor.” dedi.

Fatih Şehriyâr Mehmet Köprüsü’nü günlük 240 bin aracın, Çetince Sultan Gerçek Köprüsü’nü 120 bin aracın kullandığını bildiren Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli’nden ise günde averaj 60 bin aracın geçtiğini söyledi.

Karaismailoğlu, Marmaray’ı geçen hafta ayrımsız günde tamlık 671 bin vatandaşın kullandığını belirterek, bu hizmetler yardımıyla vatandaşların erişim imkanlarının ve hayatının kolaylaştırıldığını ifade etti.

“demir yolu ağırlıklı aynı envestisman dönemine girdik”

Adaletli Karaismailoğlu, akıbet 18 yılda 183,6 bilyon dolarlık iblağ ve tanıtma yatırımı yaptıklarını rapor ederek, eriştirme hizmetlerinin değişik alanlarında yapılan yatırımlara ait bilgiler verdi.

Karaismailoğlu, “(Kara yollarına) Yaptığımız yatırımlar yardımıyla 1 milyar litre akaryakıttan tasarruf sağlıyoruz, yılda 7 milyar saat antlaşma tasarrufu sağladık. Bunları ayrımsız kenara atın, yatırımlarımız sayesinde gidiş geliş kazaları yüzde 80 azaldı. Düzenlenen yatırımlar yardımıyla seçkin sene mecmu 9 bin 500 vatandaşımızın canını kurtarıyoruz.” dedi.

Şu anda 13 bin 100 kilometrelik bire bir demir hat işletmeciliği yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, 2053’e kadar demir hat ağırlıklı bir yatırım dönemine girdiklerini söyledi.

Karaismailoğlu, gelgel amacında gelgeç sayısını 30 milyondan 210 milyona çıkardıklarını, hava meydanı sayısının 57’ye ulaştığını, havalimanı sayısını, inşası devam edenlerle birlikte 61’e çıkartacaklarını bildirdi.

Ulaştırma yatırımlarının milli gelire, istihdama ve üretime olan pozitif etkisine değinen Karaismailoğlu, 2053’e kadar hep planlamalarını yaptıklarını, nazik hedefler belirlediklerini vurguladı.

“Bölünmüş yol uzunluğu 38 bin kilometreye çıkacak”

Iblağ ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, bölünmüş kere uzunluğunu 38 bin kilometreye, demir yolu ağını 28 bin 600 kilometreye, liman sayısının 255’e çıkartılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2053’e kadar yapacağımız 198 milyar dolarlık yatırımla milli gelire 1 trilyon dolarlık, üretime 2 trilyon dolarlık katkımız olacak. İstihdama 28 milyon şahsiyet katkımız olacak. Hızlı trene ehil mülk sayısı 52’ye çıkacak. Ayrımsız şekilde demir hat geçici sayısı yıllık 19,5 milyondan 270 milyona çıkacak. Yapacağımız zindelik yardımıyla hava yolunda yolcu sayısını 210 milyondan 344 milyona çıkartacağız. Çipo eliyle taşıdığımız denge miktarını 38 milyon tondan 448 milyon tona yansıtmak için planlarımızı yaptık.”

İstanbul’bile sene bitmeden iki metro hattı açılıyor

Bakan Karaismailoğlu, 25,5 kilometre uzunluğunda ve 16 istasyona eş Gaziray’ı hafta sonu açtıklarını anımsatarak, “Bu projeyle gelişigüzel bunun yanı sıra ayrımsız üstelik çabuk tren hattı var. Zaman inşaatı devam eden acul şimendifer hatlarımızla önümüzdeki 4 yılda Kapıkule’den acul trene binen vatandaşımızın kıvrak benzeri şekilde İstanbul, Ankara, Konya, Karaman, Mersin Ağacı ve Gaziantep’e büyüklüğünde uzanan üste canlı tıpkı mücahede var. Önümüzdeki 4 sene içerisinde bu kıvrak hızlı demir yolu ağını tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

Ankara’de kebir bir yatırımları bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, “AKM-Gar-Kızılay metrosunda artık sonuç aşamaya geldik. 2023’ün geçmiş aylarında AKM-Gar-Kızılay metrosunu açıp koskocaman benzeri ihtiyacı Ankara’bile gidermiş olacağız.” dedi.

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı- Zincirlikuyu yer altı treni hattının İstanbul Havalimanı- Kağıthane etabının bu ayın sonunda evet da mesafe başında açılacağını, sinyalizasyon sertifikası ahzetmek üzere özgür kuruluşların şu anda testleri yaptığını bildirdi.

Onun peşi sıra Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi- Kayaşehir hattının açılacağını belirten Karaismailoğlu, Bakanlığın burayı devraldıktan sonradan hattı 26 ayda bitirdiğini, sene bitmeden burasının da hizmete alınacağını söyledi.

Share: