OSB ve erke alanına yönelik düzenlemeler içeren yasa teklifi, TBMM Uran ve Ticaret Komisyonunda

Erke ve Tabii Kaynaklar Vekil Yardımcısı Alparslan Bayraktar, OSB ve enerji alanına yönelik tensikat içeren kanun teklifinin zamanlamasına yönelik eleştirilere, “Türkiye’nin doğal gaz merkezi olmasıyla ilişkin önümüze koyduğumuz gaye kapsamında BOTAŞ’ın, ayrımlı ülkelerle ayrımlı kontrat anlaşmaları yapabilmesi amacıyla bu süreçte bu düzenlemeye ihtiyaç duyuyoruz.” diye niteleyerek denk verdi.

Organize Endüstri Bölgeleri Kanunu ile Kâh Kanunlarda Uymazlık Yapılmasına Dayalı Kanun Teklifinin görüşmelerine, TBMM Endüstri, Ticaret, Enerji, Elbette Kaynaklar, Hikmet ve Uygulayım Bilimi Komisyonu’nda bitmeme ediliyor.

CHP Adana Saylav Bezenmiş Şevkin, bağırarak gelen tıpkı depremde üçüncü acun ülkelerindeki kadar on binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirterek, “Yer Sarsıntısı öncesinde alınması gereken önlemlere ilişkin dünyanın sunma bilirkişi olması müstelzim bir ülkesi olmamız gerekirken, maatteessüf şu anda 11 ilimizde tehlikeli tıpkısı yıkımla yüz yüze kalık bulunuyoruz.” dedi.

“Seçime iki kamer kaldığında bu neyin telaşı?” diye niteleyerek soran Şevkin, hakeza tıpkı zamanda bu kanun teklifinin gündeme getirilmesinin haddinden fazla çığlık olduğunu rapor etti.

Şevkin, yasa teklifi bu haliyle geçerse Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bağımsızlığının bile adım adım ortadan kalkmış olacağını iddia etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Varlık Fonuna devredildikten sonraları BOTAŞ’ın beis etmeye başladığını tez ederek, “BOTAŞ’ın bölünmesine ait cumhurbaşkanına bıkılmayan mezuniyet verilmesi kesinlikle akıllıcasına değildir.” diye konuştu.

“Vatandaşımızın kullandığı gazın tahminî yüzdelik 75-80’i sübvanse ediliyor”

Erke ve Tabiatıyla Kaynaklar Nazır Yardımcısı Alparslan Bayraktar, hele ihracat sağlıklı konveksiyon tarifelerinde, piyasalardaki dinamiklere akıllıca tıpkı aranjman ika ihtiyacının olduğunu belirterek, “Avrupa’nın veya ülkemizin kullandığı gazın yüksek bedellerle satılırken, ısı yayımı bedellerinin bu bedellere uygun oranlarda tayin ediliyor olması ihtiyacı dolayısıyla ayrımsız yetki talebimiz var. İletim tarifelerinin dış satım taraflı adına farklılaştırılabilmesiyle alakalı, EPDK’nın bunu farklı yapabilmesine dair ayrımsız izin talebi.” diye niteleyerek konuştu.

Bayraktar, 2009 yılına büyüklüğünde öngörülen meydan yapısına geçememesi dolayısıyla BOTAŞ’a elindeki kimi imkanları kullanabilme yetkisinin verildiğini anlatarak şöyle devam etti:

“BOTAŞ’ın henüz ayrıntılı dönemde bulunan kontratının olduğu ülkeler de karışma tutmak için farklı ülkelerden birlikte eskimemiş kontrat yapabilmesine imkan tanıyan aynı düzenleme. Bunun da bugün itibarıyla çok cesim bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bugüne kadar BOTAŞ’ın bu iş payının düşürülmesi, tutar devri, sözleşme devirleriyle Türkiye’deki doğal gaz piyasasındaki varlığının küçültülmesiyle ait hedefler, anne bakımından doğal gaz fiyatlarında sağladığımız sübvansiyonlar zımnında çokça gerçekleştirilemedi. özel sektör bu anlamda çok kırıcı aynı oyun kurucu olamadı. Bugün vatandaşımızın kullandığı gazın kısaca yüzde 75-80’i desteklenmiş ediliyor. Keza ticarethanelerde desteklenmiş edilen doğal gaz kullanılıyor. Bu şekilde sübvanse edilen töz maliyet çın ayrımsız fiyatlamanın olmadığı piyasada birlikte özel sektörün oyuncu olmasını aramak akla yatkın değil. BOTAŞ’ın da tıpkısı taraftan kanunun getirdiği elinde gâh müşkülat var. Alelhusus ince dönemli kontrat yapamama vs.”

BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılmasıyla müntesip hususun ait kanunda doğrusu kâin olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Orada öngörülen yapıdan az buçuk henüz ayrımlı bir yapı öngörüyoruz. Orada özelleştirme hedefi var biliyorsunuz. Kanunun mevcut halinde BOTAŞ’ın baştan yapılandırılması ve özelleştirilmesi öngörülmüştü. Biz, şimdi özelleştirme ifadesini kaldırıyoruz ama baştan yapılandırma ifadesini tutuyoruz.” bilgisini verdi.

Bayraktar, sav edildiği kabil İran veya Rusya ile yenilenen değme sözleşme olmadığını bildirdi.

Kanun teklifinin zamanlamasına müteveccih eleştirilere Bayraktar, “Türkiye’nin doğal gaz merkezi olmasıyla müntesip önümüze koyduğumuz gaye kapsamında BOTAŞ’ın, değişik ülkelerle değişik kontrat anlaşmaları yapabilmesi için bu süreçte bu düzenlemeye gerekseme duyuyoruz. BOTAŞ’ın az buçuk elan kanunen önündeki sınırlamaların kalkması gerektiğini düşünüyoruz.” diyerek karşılık verdi.

“Firmalarımızın portresini çıkarmış durumdayız”

Uran ve Uygulayım Bilimi Icra Vekili Yardımcısı Hasan Büyükdede, 350 personelle depremden etkilenen illerdeki işletmelerin tetkik anketlerinin yapıldığını belirterek, Ortadoğu Beceri Üniversitesi ve İstanbul Ustalık Üniversitesinden tedris üyeleri ile firmaların kayıpları üstüne yorum süresince olduklarını bildirdi.

Gerek Dünya Bankasından lüzumlu Avrupa Birliği fonlarından lüzumlu uluslararası fonlardan para kaynağı tedariki üzerine aynı altyapıyı şu anda hazırlamış durumda olduklarını kaydeden Büyükdede, “Depremden etkilenen illerdeki firmalarımızın kötülük ziyanlarının portresini çıkarmış durumdayız. Sanayicilerimizin yaralarını örtmek üzere son gücümüzle aynı çabanın içindeyiz.” dedi.

Share: