Kasapoğlu: “2023 yılı bütçemiz, milletimizin bize emanetidir. Bütçemizi sunma verimli şekilde kullanacağız”

Deneyimsizlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Serencam 4 senede, pandemiye rağmen toplam 19 bin 620 uluslararası madalya elde ettik.” dedi.

Kasapoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunda, sporun tabana yayıldığı, spor kültünün yaygınlaştığı, herhangi bir yaştan herkesin elan aşkın spor yaptığı, birlik branşlarda dünyada liste başı sporcuların yetiştiği tıpkısı ülke olma önünde Türkiye’nin, tehlikesiz adımlarla ilerlediğini söyledi.

Kasapoğlu, son 21 yılda sporda çok kısık mesafe alındığına belen ederek, “Spor politikalarında, spor tesislerinde, sportmen yetiştirme sisteminde yer gündeş, yeryüzü nitelikli, genişlik teknolojik ilmî yaklaşımları gerçekleştirdik. 21 yıl geçmiş maalesef sporda kavi çokça şaibe vardı. Yapılış yoktu, imkan yoktu, yeteri kadar antrenör yoktu; bırakın sahaları, kortları, pistleri, salonları, stadyumları… It Canlı çokça vilayetimizde benzeri futbol kâffesi dahi haddinden fazla değerliydi. Arsıulusal başarı üzere sportmen çıkaramıyor, branşlarda ülkemizi temaşa edecek sporcu bulamıyorduk.” diyerek konuştu.

Bir zincirin halkaları kabilinden umum reformları kavşak kuyruk sokumu kemiği eklediklerini dile getiren Kasapoğlu, şöyle bitmeme etti:

“Sabırla, dirayetle spor kültürümüzü inşa ettik. Gençlerimiz; fiziki, ruhiyat ve zihinsel gelişimin ayrılmaz bire bir parçası spora aynı hayat tarzı olarak yaklaşsınlar istiyoruz. İstisnasız 7’den 77’ye yekpare vatandaşlarımız 7/24 tesislere erişsin istiyoruz. Çalışkan spor özne dinç, bağımlılıklardan uzak durur. Canlı spor özne fert, sağlıklı ve dallı güllü olur.

Spor politikamızı iki anne düz üzerinde şekillendirdik, yığın sporu ve performans sporu. Kütle sporunda ana prensibimiz mecmu branşlarda spora erişimi yükseltmek ve spora olan ilgiyi artırmaktır. Takat Sınırı sporunda ise heybetli bayrağımızı dünyanın rastgele yerinde göndere çektirecek, İstiklal Marşımızı bildirme yüksek sesle dinletecek heveskâr sporcularımızı yetiştirmeyi arzu ettik. İki iş alanının üstelik temelinde yapılış ve spor imkanları var. Spor kültürü kurmak amacıyla evvela altyapınız olacak. Bu tatlılıkla kolları sıvadık. Spor tesislerini 81 vilayetimize köylere, mahallelere kadar yaydık. Zaman Anadolu’nun neresine giderseniz gidin, DÜRÜST Öğür hükümetlerinin mührü olan spor tesislerini, stadyumları, sahaları, pistleri, salonları, havuzları görürsünüz.”

“42 stadyum projesinin 36’sını tamamladık”

Kasapoğlu, 20 bine andıran tesisi, hem nezaret kendisine hem de domestik yönetimler tarafından Türkiye’ye kazandırdıklarını belirterek, “10 bin pota projemizin 8 bin 393’ünü tamamladık. Nüfusu çok olan bölgelere olimpik, nısıf olimpik yüzme havuzlarını, nüfusu beş altı olan bölgelere ise polat konstrüksiyon yüzme havuzlarını hizmete açtık. Yüzme havuzu sayımız 610’un üzerine bundan sonra. Bakanlığa ilişkin 42 stat projesinin 36’sını tamamladık. 6 stadın yapım çalışmaları devam ediyor.” bilgisini paylaştı.

Icra Vekili Kasapoğlu, Ankara Stadı’nın inşaatının başladığını hatırlatarak, “Stat sadece karşılaşma günleri değil yılın seçkin haset hareketli kullanılacak. 70 bin metrekarelik toplumsal ve kültürel alandan oluşacak. 45 bin peyrev kapasitesi ve çokça gayeli salonlarıyla kütüphanesiyle müzesiyle, güçlü haddinden fazla imkanıyla dünyanın genişlik modern statlarından birini Ankara’mıza kazandıracağız.” ifadesini kullandı.

Kasapoğlu, tıpkısı özge şişman proje olan İstanbul Abdi İpekçi Spor Kompleksi’nin hesabına inşasına başlanan Türkiye Basketbol Merkezi’nde ise çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.

Lisanlı sportmen sayısı

Lisanslı sporcu sayısındaki artışa dikkati çekici Kasapoğlu, “2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sportmen sayısı, 21 senede 12 milyon 450 bin 49’a yükseldi.” dedi.

Kasapoğlu, lisanslı sporcuların yüzdelik 40’ının karı sporculardan oluştuğunu ve bu oranın herhangi bir güzeşte çevrim istikrarlı şekilde arttığını kaydetti.

Nazır Kasapoğlu, ilkokul 3. derslik öğrencilerine uygulanan Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi’yle bugüne büyüklüğünde 6 milyon 427 bin 393 gencin ölçümlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Branşlarda yüksek çaplı olanları Sporcu Eğitim Merkezleri’nde yetiştirme programlarına dahil ettiklerini anlatan Kasapoğlu, 49 merkezde 2 bin 525 sporcunun eğitim gördüğünü kaydetti.

Kasapoğlu, şu zaman Türkiye Olimpiyat Tedbir Merkezleri’nde bin 247 sporcunun 2024 Paris ve 2028 Los Angeles Olimpiyatları’na hazırlandığını tabir etti.

Sporcuların elde ettiği başarılar

Sporcu bursuyla “Eğitim mi yoksa spor mu?” ikilemine son verdiklerini vurgulayan Kasapoğlu, milli sporcuların bu yıl elde ettikleri başarılara ilgilendiren ise şunları söyledi:

“Tokyo 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nda hem katılan sportmen sayısında hem üstelik elde edilen madalya sayısında ruz yazdık. Sporcularımız 13 madalya ile olimpiyat oyunlarında, 15 madalya ile paralimpik oyunlarda ülkemizin kazandığı yeryüzü efdal madalya sayısına ulaştı. Ululuk 2022 Akdeniz Olimpiyatları’nda 108 madalya ile oyunlar tarihinde bildirme efdal madalya sayımıza ulaştık. Eş sahibi olduğumuz 5. İslami El Birliği Oyunları Konya 2021’i, tekrar rekor konusunda rekor kırarak zirvede tamamladık. Sporcularımız elde ettikleri 341 madalyayla mecmu milletimizi gururlandırdı. Sonuç 4 senede, pandemiye karşın hep 19 bin 620 uluslararası madalya elde ettik. Vakit Kaybetmeden 2022’nin evvel 10 ayında, arsıulusal organizasyonlarda bin 503’ü altın, bin 478’i sim, bin 579’u bronz tevessül etmek için 4 bin 560 madalya kazandık.”

Spor kulüpleri ve federasyonlara yapılan desteklere ilgilendiren rakamları paylaşan Kasapoğlu, şöyle bitmeme etti:

“21 yılda, 30 bin 950 spor kulübüne 332 milyon 917 bin 465 liralık nakdi yardım yaptık. Spor Pupa Kurum Başkanlığımız aracılığıyla dünkü spor kulüplerimize ise bu yıl 280 milyon 749 bin liralık nakdi bindi sağladık. Federasyonlarımızı üstelik hep güçlendirdik. Teşrinievvel 2022 itibarıyla 61 özgür spor federasyonuna 166 milyon 465 bin liralık mali destek sağladık. Spor Bacak Kurum Başkanlığımız tarafından ise 61 hür spor federasyonunu 2021 yılında 459 milyon 200 bin liralık, 2022 yılında 881 milyon 392 bin lira destekle buluşturduk.”

“Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası’nı çıkardık”

Vekil Kasapoğlu, 75 yıldır konuşulan ve istek edilen Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası’nı çıkardıklarına dikkati çekerek, “Pakt ve federasyonlarımızdaki finansal disiplini, sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlayacak bu bakir düzenlemeyle, Türk sporuna sağlam tıpkı esas kazandırdık. Ayrıca yine Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesi Yasası’yla, spor müsabakalarında amacı saptıran, spekülasyonlara meydan terazi potansiyeli olan koşulları ortadan kaldırdık. Kanuncu mevzuatlarla sporda centilmenliğin, temiz oyunun ve finansal disiplinin elan yaşayan şekilde düzlük bulmasını organizasyon ettik.” dedi.

Kasapoğlu, spor diplomasisini, amme diplomasisinin ast alanı kendisine, ülkeler arası diyalogları imar etmek için aktif şekilde kullandıklarını, 40’tan fazla ülkeyle deneyimsizlik ve spor alanında işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını anlattı.

Türkiye’nin koskocaman konferanslara ve spor organizasyonlara ev sahipliği yaptığını dile getiren Kasapoğlu, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi 17. Spordan Sorumlu Bakanlar Konferansı’nı Antalya’bile gerçekleştirdik. 45 büyüklük ve 30’dan çok uluslararası yapı, pandemi sonrası ilk kez ülkemizde aynı araya geldi. Cemi uzuv ülkeler Türkiye’nin hem sportif altyapı, hem organize kabiliyeti noktasında imza attığı başarıları tabir etti. Türkiye çıktı başkalarına, ‘Siz zahir yapıyorsunuz?’ diye niteleyerek soran tıpkısı büyüklük değil, tamam dünyaya muvaffakiyet hikayelerini anlatan bire bir ülkedir.

Geçen yıl Şırnak’ta Cudi Cup’ı millî formatta düzenlemiştik, bu sene organizasyonu uluslararası arkaç getirdik. Cudi Dağları adlı tenisçilerin, gençlerin vuraç sesleriyle yankılandı. Dünyanın bildirme prestijli, yeryüzü aşkın izlem edilen arsıulusal spor organizasyonlarına aile sahipliği yaptık. Pandemi sonrası dönemde, 2021 yılında 170, 2022 yılında 176 uluslararası organizasyon ülkemizde gerçekleştirildi. Milyonlarca sporseveri bu vesileyle Türkiye’dahi ağırladık. Ülkemiz dünyanın mütehammil haddinden fazla durumunda yüzbinlerce saat etkin adına yayınlandı. Bu sene İslami Tesanüt Oyunları’nın 5’incisini Konya’birlikte, Acun Göçkün Oyunları’nın 4’üncüsünü Bursa’üstelik düzenledik. İki aktiflik üstelik oyunlar tarihinin genişlik efdal katılımlı etkinliği oldu.”

Kasapoğlu, “dopinge alın muvaffakiyetsiz tolerans” prensibinden katiyen ödünleme vermediklerinin ve gayrikanuni bahisle mücadelede kuvvetli adımlar attıklarının altını çizdi.

“Türk sporunun dahi yüzyılı olacak”

“Türkiye Yüzyılı”nda henüz fazla sportif başarı elde edeceklerini vurgulayan Kasapoğlu, “Sporcularımız hem yıpranmamış tarihler yazacaklar hem de ülkemizi arz iyicene şekilde düzen etmeye bitmeme edecekler. Türkiye Yüzyılı’nda kol çeşitliliğimiz henüz de artacak, Türk sporu elan da yakından tanınmaya başlayacak. Türkiye bir spor üssü olacak. Henüz fazla çalım, elan aşkın bahtiyarlık yaşayacağız. Yıpranmamış yüzyıl, inşallah gençlerin olduğu kadar Türk sporunun da yüzyılı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Toyluk ve Spor Bakanlığı üzere öngörülen 2023 yılı bütçe ödeneğini paylaşan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

“745 milyon 784 bin lirası personel ve SGK giderleri, 472 milyon 785 bin lirası mülk ve hizmet alımları, 34 bilyon 671 milyon 571 bin lirası akan transferler, 4 milyar 762 milyon 310 bin lirası sermaye giderleri, 420 milyon 82 bin lirası sermaye transferleri, 25 milyar 472 milyon lirası ise vecibe ödeme giderleri gelmek için mecmu 66 milyar 544 milyon 532 bin liralık olmuştur. Bu ödeneğin yüzde 1,12’sini personel ve SGK giderleri, yüzdelik 0,71’ini mülk ve bakım alımları, yüzdelik 52,10’unu akan transferler, yüzdelik 7,16’sını anamal giderleri, yüzdelik 0,63’ünü resülmal transferleri, yüzde 38,28’ini takanak ödeme oluşturmaktadır. Bakanlığımız 2023 yılı bütçesinin 7 milyon 866 bin lirası Bağımlılıkla Uğraş Programı, 1 bilyon 881 milyon 74 bin lirası Deneyimsizlik Programı, 7 milyar 612 milyon 885 bin lirası Sporun Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Programına, 56 bilyon 283 milyon 721 bin lirası Yükseköğretim Hizmetleri Programına, 758 milyon 986 bin lirası ise Hile ve Destek Programına tahsis edilmiştir. 2023 yılı bütçemiz, milletimizin bize emanetidir. Bütçemizi en bereketli şekilde kullanacağız.”(6)

(Bitti)

Share: