Araştırı: Diş sağlığı keskin olanların Alzheimer’a yakalanma oranı elan faziletli

Gaga ve diş sağlığının bozulması halinde oluşabilecek problemler üzerine The Journal of the American Geriatrics Society’birlikte yayımlanan yıpranmamış tıpkı araştırmaya göre, diş sağlığı dolgunca olmayan kişilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde Alzheimer hastalığına yakalanma oranı yüzde 21 henüz çok görülüyor.

Konuya ilişkin Medicana Kadıköy Hastanesi Sinir Bilimi Uzmanı Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan ise “Klinik açıdan bulgularımız, risk altındaki bireylerde erken teşhisin net yollarını ve kognitif bozulmayı göğüslemek için sunma etkili önlemleri belirtmekte bulunan kanıtlar henüz tam olmasa dahi demansı önleme bağlamında periyodontal sağlığın izlenmesinin ve yönetiminin önemini vurgulamaktadır. Alzheimer hastalığın tedavisi bulunmamakla birlikte, erken kişileştirme, hastaların semptomlarını dönüştürmek üzere arkalama ve desteğe erişmelerini ve geleceklerini planlamalarını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Alzheimer Derneği’ne göre, kafa sorunları demansın rahat er ve sunma kalın karşılaşılan belirtisidir fakat demans, insanların işlem, hatır, algılama, istişare, hissetme biçimlerini birlikte etkileyebilir. Bildirme yoğun 65 yaş üstü kişilerde tanıdık Alzheimer hastalığı ve ayrıksı demans türlerine yakalanma riski yaşla alay malay artıyor. Hastalığın, 65 yaşın üzerindeki seçkin 14 kişiden birini ve 80 yaşın üzerindeki herhangi bir 6 kişiden birini etkilediği hesap pusulası ediliyor.

“DİŞ KAYBI DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR”

The Journal of the American Geriatrics Society’de yayımlanan bakir tıpkı araştırmaya bakarak, diş sağlığı ferah olmayan ve dişlerini kaybeden kişilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı yüzdelik 21 daha çok. Dünyanın muhtelif yerlerindeki 47 çalışmayı analiz eden ve gaga sağlığı ongun olmayan kişilerde demans evolüsyon olasılığının üstelik yüzde 23 elan yüksek olduğu sonucuna vasıl araştırmacılar, çalışmada diş kaybının hem demans hem da kognitif aksaklık riskini yetişkin ölçüde artırdığını saptarken düzenli diş fırçalamayla diş hekimi ziyaretlerinin önemini vurguladılar.

Periyodontitin, alımlı destekleyen dokuların iltihabı olduğunu ve bati vakalarda diş kaybına el açtığını tamlayan Medicana Kadıköy Hastanesi Dişçi Dr. Birey Gökkurt, “Bu, dünyadaki yetişkin nüfusunun tahminî yüzde 10 ila 15’ini etkilediğini ve incelemenin bulgularının, periyodontal (periodontitis, diş kaybı, dip periodontal cepler veya alveolar mızrap kaybı ile kendini gösterir)   ve bilişsel sağlık arasındaki ilişkide larpadak çok mekanizmanın bulunduğunu gösterebileceğini ve ağızcıl problemler ile ilgili şikayetlerin oluşmasını beklemeden senede bildirme az iki gaga ve diş muayenesi olunması oluşabilecek çeşitli problemlerin daha esas aşamasındayken tespit edilmesini sağlar” dedi.

Share: