Al mücevher ‘çilek’ seralarında hasat telaşı

Al mücevher ‘çilek’ seralarında hasat telaşı

Çiftçinin evladı kabilinden baktığı çileklerde hasat dönemi başladı

Dönümden 5 ton iz alınıyor, çiftçide kilogramı 25 TL

ANTALYA – Türkiye’nin sunma büyük çarliston marka şeş yetiştiriciliği yapılan Antalya’nın Serik ilçesinde çilek hasadı başladı. Kilo fiyatı 25 lira olan çilekler, seralarda biricik tek özenle toplanıyor.

Antalya’nın Serik ilçesinde çiftçilerim binbir emekle yetiştirdiği çileklerin hasadına başlandı. Yerey seviyesinde olduğu amacıyla kış aylarında lüks yağıştan çabuk etkilenen seralarda günce kontroller yapılıyor. Çiftçiler al kızıl yerine anlatım edilen ‘çilek’lerine adeta çocukları gibi bakıyorlar. Dönümde ise 5 tona büyüklüğünde hasat yapılabiliyor.

“Dönümde 4 ila 5 ton benzeri hasat alabiliriz”

Zaman boyunca 20 dekar alandan tonlarca çilek hasat etmeyi beklediklerini tamlayan çilek üreticisi Adnan Akbulut, “Çilek hasadımız başladı. İnşallah artımlı peki, inşallah dizge kazanır. Ekimimiz, Ekim 10 kabilinden yaptık. Bakımını uygulamalarını yaptık, çabaladık bu hale getirdik. İyi tıpkısı çilek sağlamak için daim bakımını yapacaksın. Haset gününe teftiş etmek geçişsiz. Evladımız gibi bakıyoruz. Hani derler evet bakarsan sargı bakmazsan elem olur diye niteleyerek. Tığ birlikte o şekilde bakıyoruz. Denk durumlarımız şu an kilogram fiyatı 25 teklik civarında. Girdilerimiz yüksek ama inşallah düzelir tekrar dahi kazancımız normal. Arazimiz 20 dekar, gür aynı hizmet yapılırsa dönümde 4 ila 5 titrem benzeri hasat alabiliriz. Buradan büyükşehirlere İstanbul’a ve malın kalitesine bakarak dış satım yerine gönderiliyor. İhracatın olması bağımlı ki denk açısından bizim için avantajlı oluyor” ifadesi kullandı.

“Burada çokça büyük tıpkı çilek üretimi yapılıyor”

Çilek seralarının sunma çok müfrit yağışlardan etkilendiğini belirten Ziraat Mühendisi Ayhan Kaysılı, “Türkiye’nin bildirme balaban çilek istihsal bölgesindeyiz. Burada haddinden fazla iri bire bir çilek üretimi yapılıyor. Ilk Teşrin ayının önceki haftalarında ekimi yapılan çilekler, 2 -2.5 kamer sonradan hasadı yapılıyor. Çilek dahi farklı nebatat kabilinden hastalıklara maruz kalabiliyor. Amacımız bunları engelleyip alabileceğimiz maksimum verimi alabilmek. Bunun için düzenli kontrollerimizi yapıyoruz. Genel olarak baktığımızda bu seramızda temas sevgili bulunmayan. Bu şekilde üretime devam etmekteyiz. Çilek seraları doğa olaylarından tez etkilenebiliyor. Zira çilek seraları toprak ile ayrımsız seviyede. Bölgemiz ölçüsüz yağış aldığı üzere üreticilerimiz gösterişli zararlara uğrayabiliyor” şeklinde konuştu.

Share: