Zonguldak UMKE ekibi kurtarma çalışmalarında birey anlara şahitlik etti

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra kontrol kurtarma çalışmalarına katılarak çöküntü altından haddinden fazla sayıda kişinin çıkarılmasına destek veren Zonguldak Millî Iyileştiren Istirdat (UMKE) ekibi can anlara tanık oldu.

Zonguldak UMKE Birimi Sorumlusu Hayal Özoğlu, gazetecilere, ilk hafta Kahramanmaraş’ta görev aldıklarını, sonrasında ise Hatay’a görevlendirildiğini söyledi.

6 Şubat’taki depremler sonrası enkaz altında küsurat aynı çiftin kurtarılma anının kendisini çok etkilediğini dile getiren Özoğlu, “Kısaca 9-10 saatlik çalışmaların ardından enkazın altında uzun tıpkı müddet kardeşçe ederek ecnebi desteklerle yaptık bunu. Kavuşum altında 11 saatlik aynı operasyonun ardından 2’sini da deli dolu çıkarabildik. Koşullar çok pres. Içtima şeş dediğimiz daracık bir saha. İki güç oraya sığmaya çalışıyoruz. Orada bire bir cerrahi müdahale gerçekleştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Özoğlu, koşa ile aralarında güzeşte diyaloğa değinerek “‘Buradan çıkınca kahvehane içeriz.’ dedik. Onlar de çıktı ne günlerde olduklarını bilmiyorlardı. Proses, burada olanları dahi orada olanları dahi etkiledi. Sürekli jandarma sancımak zorundaydık.” dedi.

“Teyzenin sesini duyunca kalbim yerinden çıkacak üzere oldu”

Duyum Yitimi teknisyeni Buse Bonjur birlikte zelzele bölgesinde haddinden fazla sayıda unutamadıkları anıları olduğunu dile getirdi.

Yaşadıklarından bahseden Bonjur şöyle bitmeme etti:

“Bölgeden ayrılmaya haddinden fazla yakınken bir telefon geldi; benzeri teyzemiz yaşıyor diye. Haddinden Fazla hızlı benzeri şekilde döndük. Bu benim için çokça duygusaldı. Ümitler tükeniyor, beşinci ahit, hava haddinden fazla antipatik. İhtimaller azalırken teyzenin sesini duyunca kalbim yerinden çıkma kabil oldu. Enkaza inip huy yolu açarken başımı çarpmıştım. O tam ana yarısı, ‘Ah kuzum, tıpkısı madde oldu mu?’ falan deyince dayanamadım. Kendisi günlerdir enkazda olmasına karşın ‘İyi misin? Sana ayrımsız öz olmasın.’ demesi beni daha çok duygulandırdı. Sanırım göçükten çıktığında oğlundan çıktı ağladım. ‘Teyze seni çıkardık, yaşıyorsun.’ eylemek çok güzeldi.”

Bonjur, kriz altında kalanlara umut oldukları için mutluluk duyduklarını tabir etti.

Share: