“Zer, borsanın tahtını sallıyor”

Araştırma Uzmanı Ahmet Bahir Yağbasan “Dolar endeksindeki zayıflık, fiziksel talepte artma ve jeopolitik riskler, kızıl fiyatlarını destekleyen 3 umde olarak öne çıkıyor. 2022 yılında envestisman ara bulucu yerine borsaya mütenavip yoktu. Fakat 2023 yılında altının, getiride, borsaya ayrımsız almaşık yerine ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz” dedi.

Yeni yılın evvel 3 haftası geride kalırken, envestisman araçlarının sülale kocaoğlan getirileri de ortaya çıkmaya başladı. Borsa İstanbul’birlikte BIST 100 endeksi, yıla başladığı kur olan 5.509 puana yakın seyrediyor. Gram zer ise aynı süreçte 1096’dan 1169’a büyüklüğünde yükseldi. Altındaki ürem yüzde 6’ya ulaştı. Analistler, değerli fiyatlarının bu sene elan zihayat olabileceğini, ustalık ve anne şartların bunu desteklediğini belirtiyor.

“FED, belirleyici olacak”

Konuyla ilişik değerlendirmede mevcut ALB Yatırım Araştırı Analisti Ahmet Bahir Yağbasan “2023’te altını destekleyecek unsurları 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Birinci sırada dolar endeksi ve KÖLE Format Bankası politikaları saha alıyor. BENDE’da PMI, uran üretimi, tertipsiz satışlar gibi makroekonomik veriler, piyasada aynı soğumaya işaret ediyor. Bu durumda 2023 ‘elan güvercin tıpkı FED yılı’ olmaya namzet. 1 Şubat’taki FED toplantısında bile 0,25-0,50 arası, düşük biçimli çoğalma bekleniyor. BENDE’de getiri hadlerinde zirveye takarrüp, enflasyonda depresyon ve buna tutkun yerine dolar endeksindeki algın vizyon; ons altını destekliyor” şeklinde konuştu.

‘”Ons’ta 2 bin 70 dolar görülebilir”

Araştırma Analisti Yağbasan, “Jeopolitik gelişmeler, ikinci sırada vadi alıyor. Rusya- Ukrayna savaşı bibi devam ediyor. Çin- Tayvan ve Sırbistan- Kosova gerilimleri da ara sıra ısınıyor. Bu gelişmeler, güvenli liman talebi ile altına ilgiyi deli dolu tutuyor. Üçüncü mebde kendisine fiziki talebi dikkate alabiliriz. Model bankalarının altın topladığı bire bir süreçten geçiyoruz. Sadece 2022 genelinde form bankaları 670 titrem zer alımı yaptı. Ayrıca Çin’de (pandemi sonrası) çatlama da, fiziki kâm tarafını destekliyor. Bu gelişmelere bakarak aynı kıymetlendirme fora etmek gerekirse; zer fiyatlarının 2023’te 2 bin 70 dolar direncini görmesi gündeme gelebilir. Bu durumda gram değerli tarafında bile geçmiş etapta bin 300 TL’ye varabilecek yükselişler görebiliriz” dedi.

“Borsaya bağ sürecek”

Borsaya birlikte değinen Yağbasan, “2022 yılında envestisman uzlaştırıcı namına borsaya almaşık yoktu. 2023 başında ise pay senetlerinde fiyatların mahsus doygunluğa ulaşması, 5704-4601 düzeltmesini yanında getirdi. Fihrist, bibi yıla başladığı seviyelere mail seyrediyor. Borsa yatırımcısı, dizin bazında altındaki getiriyi yakalayamadı. Değerlemeler itibarıyla baktığımızda da borsaya olan ilginin, 2022 yılının ikinci yarısındaki üzere olmasını öngörmüyoruz. Borsada beklentili şirketlerin öne çıkacağı, behre seçiminin şanlı olacağı tıpkı sene bekliyor bizi” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL

Share: