Yargıtay Başkanı Akarca basın mensuplarıyla benzeri araya geldi

Yargıtay Başkanı Akarca matbuat mensuplarıyla benzeri araya geldi

ANKARA – Yargıtay Başkanı Kaplıca “2022 yılı Kıymetlendirme Basın Toplantısı’na” katıldı. Basın mensuplarına toplantının amacını aktaran Kaplıca, “Yıllık bilgilendirme toplantıları fora etmek, yargının şeffaflığının ve topluma cebin hesap verebilirliğin tıpkısı gereğidir” dedi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, matbuat mensuplarıyla gelişigüzel “2022 yılı Yorum Basın Toplantısı” gerçekleştirdi. Toplantının amacı, önemi için meşveret gerçekleştiren Komutan Fistül, “Bu basın toplantısının amacı, Yargıtayın sabık yıl ortamında yapmış olduğu çalışmalar, karşılaşılan güçlük ve bunları aşmaya yönelik önlemler ile önem reformu çalışmalarını içeren almanak değerlendirmelerin yapılmasıdır. Almanak brifing toplantıları fora etmek, yargının şeffaflığının ve topluma karşı adisyon verebilirliğin bir gereğidir” ifadelerine meydan verdi.

“Basın halkla bizim aramızda bire bir bildirişim köprüsüdür”

Konuşmasına halkın bilgelik ahiz konusunda basının önemi vurgulayan Başbuğ Kaplıca, “Halkın türe yönetimi konusunda bilgelik almasında basının çok mefret bire bir rolü olduğunun farkındayız. Zımnında, basın halkla bizim aramızda aynı iletişim köprüsüdür. Dosdoğru, faal ve güvene dair bire bir bildirişim, halkın yargıya olan güveninin sağlanması yahut artırılması bakımından büyük ehemmiyet taşıyor” dedi.

Yeni binamızda mesai sistemlerimiz oturdukça faaliyetlerimiz hız kazanmış ve profesyonelleşmiştir. Elan önceleri yüklü bütçelerle otellerin konuşma salonlarında gerçekleştirdiğimiz millî ve arsıulusal kül sempozyumlar ve hesap forumları imdi konuşma salonunda yapılmaktadır.

2022 yılında karar reformuna ilişik faaliyetlerine üstelik değinen Başbuğ Akarca şöyle konuştu:

“Yargıtay’ın reform çalışmaları etik bilimi, saydamlık ve adli kalite olmak üzere üç ana sütun konusunda düz yazı edilmiştir. 2017 yılında geliştirilen etik hep ile 2019 yılında İstanbul Bildirgesi’nin Konfedere Milletlerde akseptans edilmesi, Yargıtay’ın hem millî hem da toptan ölçekte somut etkiler doğuran balaban başarılardır. Bu yenilenme ve dünyadaki temyiz mahkemeleri ortada yer bereketli aplikasyon örneklerini geliştirme çabası devir geçtikçe ivme kazanarak bitmeme etmektedir. Strüktürel reformların üçüncü sütununu oluşturan “adli nitelik” ise serencam iki yıldan beri sunma öncelikli faaliyet alanımız olmuştur. Hepimizin üstüne titrediği geçerlilik bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıda doğruluk, yargının şeffaflığı ve hesap verebilirliği ilkelerinin soy ve görünür olmasının yer etken yollarından biri adli kaliteyi artırmaktır.”

“2015 yılında kamu Yargıtay kararlarını ayrıcasız şekilde toplumun erişimine açtık”

2015 yılında tamlık Yargıtay kararlarını toplumun erişimine açtıklarını belirten Akarca, “Efdal murafaa kararlarının erişilebilir olması, hukukun büyüklük çapında karşılık şekilde uygulanması itibarıyla balaban ehemmiyet taşır. Yargıtay Kararları Dergisi ve Yargıtay Dergisi ile 1975 yılından beri Yargıtay kararları yaygınlaştırılmaktaydı. Ancak bu yeterli olmadı. 2015 yılında tekmil Yargıtay kararlarını istisnasız şekilde toplumun erişimine açtık. Saydamlık ve adisyon verebilirlik itibarıyla bu kadem koskocaman olmakla birlikte, posta göstericilik özelliği olmayan ara sıra kararların da gelişigüzel filtraj olmadan genel ağ sitesinde olması, menent karar arayanların işlerini zorlaştırdı” diye konuştu.

Stajlar ile patika içi ve hizmet içi eğitimlere ilgilendiren istatistikleri ile ilişkin üstelik bilgi veren Komutan Kaplıca şunları söyledi:

“2022 yılında 576 bilge ve Cumhuriyet savcısı adayı Yargıtay’dahi staj yapmıştır. 146 bilge ve Cumhuriyet Altını savcısı meslek amacıyla eğitime katılmıştır. 12 üniversiteden mecmu 101 öğrenciye Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Altını Başsavcılığında staj eğitim programları düzenlenmiştir. Hizmet içi eğitimler kapsamında bütün 8 programla 496 personele eğitim verilmiştir.”

‘Toplam dosya sayısı 420 bin 287’

Akarca, 31 Mabeyin 2022 tarihi itibarıyla Yargıtay hususiyet daireleri ile Ünsiyet Umumi Kurulunda hep 64 bin 126, ukubet daireleri ile Ceza Umumi Kurulunda 293 bin 233, Cumhuriyet Başsavcılığında ise 62 bin 928 derdest dosya bulunduğunu, 2022 böylelikle Yargıtay’daki bütün derdest dosya sayısının 420 bin 287 olduğunu belirtti. Akarca, derdest dosya sayısının 2016 yılı böylece 1 milyon 438 bin 785, 2017 yılı böylelikle ise 1 milyon 179 bin 27 olduğu dikkate alındığı toprak adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi ile alay malay akıbet 6 sene içerisinde Yargıtay’ın derdest dosya sayısında kocaman tıpkısı tenakus olduğunun ortaya çıktığını üstelik kaydetti.

Share: