Uludağ Alanı Için Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi

Uludağ’ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve değişik kurumlara ait planlama yetkilerinin Uludağ Kayran Başkanlığında toplanmasını öngören Uludağ Alanı Üzerine Yasa Teklifi, TBMM Mamure, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda akseptans edildi.

Teklifle, natürel ve turistik değerler açısından büyük öneme ehil Uludağ Alanı’nın, saf sit alanları ve sair masun alanlar ile alay malay yer bilimsel ve biyolojik yaratıklar, akarsu ve benzeri üs değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetlere ilişkin konular düzenleniyor.

Teklife göre, Uludağ Alanı’na kontrollü girişi ve alanın güvenliğinin sağlanması temel olacak. Muvasala, methal kontrolü, düz güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ’dan faydalanma koşullarına müteveccih asıllar ve esaslar, Uludağ Kayran Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı’nda korunması müstelzim gayrimenkul hars ve gusto varlıklarına ilişkin yapılacak her cins plan, proje, aplikasyon, aksiyon ve işlemler, Uludağ Düzlük Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

Uludağ Alanı’nda yapılacak çalışmalar; muteber planlar, intikal dönemi esirgeme esasları, istimal şartları ve Uludağ Alan Komisyonu kararlarına göre yürütülecek. Uludağ Alanı’nda temas makule muhalif uygulamanın giderilmesini ulaşmak, çap uygulamaya bahis yapı ve tesisleri bırakmak yahut yıktırmak Uludağ Düz Başkanlığının yetkisinde olacak.

Uludağ Alanı’nda kömür ve akaryakıt depoları, endüstri ve aynı tesisler kurulamayacak. Ancak bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel Maden Kanunu hükümlerince işletme ruhsatı almış alanlarda, Düz Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla, kazanılmış haklar korunarak operasyon sürdürülebilecek. Bunun dışında madencilik faaliyetleri yapılamayacak, bütünleşmiş tesislere meydan verilemeyecek.

Uludağ Alanı’ndaki kamu hizmetlerinde beğenilen bina ve tesisler, kamu konutları ile Ekincilik ve Orman Bakanlığınca yapılan veya yaptırılan tüm çatı ve tesisler dışındaki Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin egemenlik ve tasarrufu altında mevcut taşınmazlar, orman aziz yerler ile elan ilk Milli Parklar Kanunu mucibince tayin ve ilan edilen yerler, irade etmesi halinde Uludağ Düzlük Başkanlığına tahsis edilecek. Genel kolluk kuvvetlerine tahsisli yahut bunların kullanımında olan taşınmazlar için bu hâkimiyet uygulanmayacak.

Uludağ Alanı’nda mevcut Hazne ile kamu çalım ve kuruluşlarının özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, civar cevaz verilmesi ve üzerlerinde götürüm hakkı kurulması, devletin hâkimiyet ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, civar müsaade ve istimal izni verilmesi gibi işlemler Uludağ Düzlük Başkanlığının akla yatkın görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan turizm amaçlı kullanılmasında kazanım görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Hars ve Turizm Bakanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı’nda zilyetlik, bayındırlık veya diriltme yoluyla yerey kazanılamayacak.

Özel yangın söndürme planı

Uludağ Alanı’ndaki toy ağaçlık alanların bakımı ve korunması ile yangın, çor ve zararlılarla mücadelede Ekincilik ve Orman Bakanlığınca bindi ve işbirliği sağlanacak. Uludağ Alanı üzere hususi coşkunluk sönüm planı yapılacak ve uygulanacak.

Uludağ Alanı’nda gerçekleştirilecek turizm gayeli sportif cerrahi müdahale ile alana ilgilendiren işletmecilik faaliyetlerini ika, yaptırma, cevaz ödeme ve fal yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Planların gerektirdiği temas cins hizmet ve işler ile esirgeme, dalavere, pres, tanıtım, sportif, tevakkuf ve dinlenme hizmetleri için muktezi seçme makule enfrastrüktür ve sair tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin ilişkin uray başkanlıkları ile koordineli şekilde yürütülmesinde Uludağ Düzlük Başkanlığı çıkışlı olacak.

Uludağ Alanı sınırlarında mütezayit yerlerdeki hamur ve tüzel kişilere ilgilendiren emlak mallar ile seçme tür tesisler, onaylı uygulama bayındırlık planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi amacıyla Uludağ Düzlük Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı’nda temas tür ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığınca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Kayran Komisyonu’nun uygun görüşü, Firez ve Turizm Bakanı’nın oluru göre Uludağ Kayran Başkanlığınca yapılacak kabul sonrasında yürürlüğe girecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonradan ilişkin özge idarelerce yıpranmamış cazibe onaylanamayacak.

Tarihi dokuya müteveccih tedbirlere uymayanlara ceza

Uludağ Alanı’nın natürel değerleri ile yer bilimsel/jeomorfolojik dokusunun, turizm potansiyelinin korunmasına ve yaşatılmasına müteveccih alınan tedbirlere ters davranılması halinde 50 bin liradan 500 bin liraya büyüklüğünde idari para cezası uygulanacak.

Uludağ Alanı’nın kâin durumunu bozmayan ve yapısal çalışmalar içermeyen konulara ilgilendiren belirlenecek tedbirlere hilaf davranılması veya izin almaksızın turizm gayeli sportif faaliyette bulunulması ve spor gayeli aranjman yapılması yerinde ise 10 bin liradan 100 bin liraya büyüklüğünde idari nakdî ceza verilecek.

Meri planlar ile geçiş dönemi himaye esasları ve istimal şartlarına marjinal yapılan inşai ve fiziksel müdahalelerde İmar Kanunu’nun ilgilendiren maddelerinde tamlanan yönetimsel mülk cezaları, Uludağ Kayran Başkanlığınca uygulanacak.

Uludağ Alanı sınırları içinde Orman Kanunu, Belde Kanunu ile Karaca Avcılığı Kanunu’nda yasaklanan fiillerin işlenmesi halinde idari dünyalık cezaları iki misli artırılacak; destursuz araştırma, kazı ve muayene yapanlara yönelik cezalar nısıf oranında artırılarak uygulanacak.

Uludağ Alanı’nın sınırları, bölgenin kültürel ve tabii varlıkları ile turizm potansiyeli ayn önünde tutularak ait bakanlıkların görüşü alınarak, Hars ve Turizm Bakanlığının teklifi üzerine Reisicumhur kararı ile değiştirilebilecek.

Görüşmelerden

Komisyon toplantısında milletvekilleri, teklifin tüm üstünde hezel alarak görüş ve eleştirilerini dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yasa teklifinin hemen Uludağ’ı değil, Bursa’nın geleceğini ilgilendirdiğini dile getirerek, SELIM Öğür Bursa Milletvekillerinin kentteki sivil topluluk ve iz örgütleri ile görüşmeden bu kanun teklifinin altına imza atmasının zehir olduğunu söyledi.

Uludağ’dahi ayrımsız izin karmaşası olmadığını, Milli Parklar Umumi Müdürlüğünün yasa hükümleri çerçevesinde görevini namına getirildiğini savunan Sarıbal, “Uludağ, dünyanın bildirme koca natürel dirim alanı olmaktan koparılıp imara, talana, ranta açılacak. Buna üzülüyorum. Hangi fora etmek istediniz dahi Milli Parklar Umumi Müdürlüğü müdahale etti ve yapamadınız? Milli Parkların müdahale ettiği her öz el yararına, Uludağ yararınadır.” diyerek konuştu.

Sarıbal, “Tığ bildiğimizi yaparız” anlayışının doğru olmadığını, Kapadokya amacıyla dahi henüz evvel benzer bir çalışmanın yapıldığını anımsatarak, “Ürgüp, Göreme tüflerinde yaşanan sorunlar ortadayken, üstelik sarih çekicilik müzesinin olduğu yere dozerle giriliyorsa biz Uludağ amacıyla da korkarız.” dedi.

CHP Muğla Mebus Mürsel Alban, yasa teklifinin önce imza sahiplerinden DOĞRU Parti Bursa Mebus Hakan Çavuşoğlu’nu eleştirerek, “Seneye icra vekili olamayacaksınız, kendinizi Düz Başkanlığına hazırlıyorsunuz.” dedi.

Bunun üstüne kortej alan Çavuşoğlu, Alban’ın iddiasının akla yatkın olmadığını ifade ederek, “Bu kanunun hazırlanma sürecinin 4 yıllık geçmişi var. Bununla ilişik yüz kere görüşmeler yapıldı. Bursa kamuoyu üstelik bu teklifi destekliyor.” cevabını verdi.

YANLIŞSIZ Fırka İstanbul Mebus Mustafa Çipo, Çanakkale, Ürgüp-Göreme ve tarihi yarımada kabil ara sıra alanların elden ümran planlarıyla yönetilemeyeceğini söyledi.

Uludağ’daki hisse senedi ve işlemlerde 4-5 ayrımlı kurumun adalet sahibi olduğunu anlatan Demir, “Burasının risk yönetimini, terbiye ve bilinçlendirme yönetimini ki yapacak? Endemik bitkilerin korunarak devamlılığını kim sağlayacak? Hakeza bakıldığında alçak tıpkısı karambol söz konusu. Arkadaşlarımız hep inşai faaliyetlerle baktılar. Ego dahi o konuda hassasım ama burasının hususi bire bir vadi olduğunu ve ayrımlı 4-5 kurumun düşünceleriyle yönetilemeyeceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: