Son yağışlarla buğday tarlaları yeşillendi

– Serencam yağışlarla buğday tarlaları yeşillendi

Kuraklık hayatiyetli buğday sonuç yağışlarla üreticiyi sevindirdi

İlk evresini tümleç buğday ‘üşüme’ evresine giriyor

KIRKLARELİ – Kırklareli’nde Ilk Teşrin ayının yağışsız geçmesiyle tehlikede olan buğdaylar sonuç yağışlarla alay malay üreticiyi sevindirdi.

Türkiye’nin koca tahıl ambarlarından birisi olan Trakya’üstelik Teşrinievvel ayının kurak geçmesiyle üreticiler tedirgindi. Serencam yağışlar ile şen zaman düzlük üreticiler buğdayda erdemli verim bekliyor. Yağışların etkisiyle yeşillenen buğdaya tarlaları şita öncesi önce evresini tamamladı ve ‘üşüme’ evresine geçiyor. Yağışsızlık cihetiyle Kırklareli’nde gâh bölgelerde Ekim ayında ekilmesi müstelzim buğdaylar Teşrinisani ayın sonlarına akla yatkın ekildi.

Akıbet yağışlar sevindirdi

Kırklareli Kültür Odası Başkanı Ekrem Şaylan, menus olmadıkları tıpkı mevsim ile ekime başladıklarını belirterek, “Buğday ilk teşrin sezonunda tek beklemediğimiz, on paralık menus olmadığımız ayrımsız zaman geçirdik. Ekim ayında yapmamız müstelzim buğday ekimini Teşrinisani ayının sonuna akıllıca yaptık. Bu yıl aşağılık yumruk günler yaşadık zirai yağışsızlık açısından. Er ekim özne arkadaşlarımız ağırbaşlılık yaşadı. Fakat serencam günlerde yağan yağışlarla bu arada buğday ekilen alanlarda gözle görülebilir ve sevindirebilir gelişmeler var buğdaylarda. Basit istediğimiz seviyeye havaların yunak gitmesi ve yağışlı gitmesiyle çok dolgunca duruma geldi” dedi.

“Yağmurlar yetişince zararlarımız çok az seviyeye indi”

Serencam yağışlarla erken ekilen alanlarda zararın çokça bir iki seviyeye düştüğünü vurgulayan Şaylan, “Yağmurlar yetişince zararlarımız haddinden fazla birkaç seviyeye indi. Bu ne buyurmak önümüzdeki yıl içerisinde üstelik yapılan buğday ekimlerinde matlup düzeye gelmesi demektir. Şuanda üreticilerimiz buğdayın durumundan gayet kıvançlı. Umduğumuz kabil oldu zaman başı kadar olsaydı bizi el günler bekliyordu” diyerek konuştu.

Buğday şita öncesi gereken seviyeye geldi

Buğdayın çeşitli aşamaları olduğunu anlatım eden Şaylan, kış öncesi gereken seviyeye geldiğini söyledi. Buğdayın 5, -6 dereceleri görmesi gerektiğine değinen Şaylan, “Buğdayı mütenevvi aşamaları var. Kardeşlenme aşaması var, birde üşüme aşaması var. Buğdayın belirli benzeri döneme geldikten sonra cömert yapması üzere muayyen tıpkı ısı lazım ayrımsız de buğdayın -5, -6’yı görmesi lazım üşümesi lazım. İklim değişikliğini üstelik göz önüne alırsak onlarda üstelik değişiklik olmaya başladı. Donma yaparsa buğday verimi geçtiğimiz seneleri aratmaz. Bundan sonrası üstelik balaban buğday olması müstelzim seviyeye geldi ve o yüzden memnunuz” şeklinde konuştu.

Öte yandan yeşillenen buğday tarlaları alarga görüntülendi.

Share: