Psikolog Nisa Altınkeser: “Depremzedelerle Sarsıntı Anının Haddinden Fazla Çok Konuşulmamasını Öneriyoruz”

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’ta, sarsıntı bölgelerinden kente mevrut depremzedelerin yaralarını çalmak ve psikososyal bindi için çalışmalar yürütülüyor. Yozgat Şehir Hastanesi Psikososyal Destek Merkezi’nde görev eden ruh bilimci Eksikli Altınkeser, depremzedelerle bir şekilde benzeri araya gelindiğinde zelzele anından bahsedilmesinin kusurlu olduğunu belirterek, “Depremzedelerle hareket anının çok çok konuşulmamasını öneriyoruz” dedi.

Yozgat’a mevrut zelzele mağdurlarına müteveccih destekler bitmeme ederken, Kent Hastanesi bünyesinde oluşturulan ‘Psikososyal Bindi Merkezi’ ile Sülale ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde vazifeli personel dahi depremzede ailelere ve çocuklarına yönelik çokça taraflı icraat yürütüyor. Yozgat Kent Hastanesi’nde fariza işleyen ruhiyatçı Zenne Altınkeser, sayrılarevi bünyesinde oluşturulan ‘Psikososyal Destek Merkezi’nde depremzedelerin yaralarını sarabilmeye yönelik icraat yaptıklarını söyledi.

“İNSANLAR HADDINDEN FAZLA KAYGILI BİR ŞEKİLDE, HADDINDEN FAZLA GERGİN BİR ŞEKİLDE GELİYORLAR”

Psikolog Altınkeser, hastaneye mevrut depremzedelerden bazılarının yanık, fiziksel olarak kırıcı durumda gelebildiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“İyileştirdikten sonraları muhteşem olan dideban bu hastalar bu depremzedelerle hareket anını çok çok konuşulmamasını öneriyoruz. İnsanlar depremin kuşkusuz olduğunu çokça düşkünlük ediyorlar. Olağanüstü bir ebat yaşadık, büyük tıpkı kıran yaşadık ve insanlar haddinden fazla anlayışlı bir şekilde haddinden fazla karışık benzeri şekilde geliyorlar. Bazıları yakınlarını kaybetmiş oluyor, enkazın altından huruç oluyor, bu onlar amacıyla büyük tıpkı titreme. O yüzden bunu türlü olduğunca süreç içre konuşmamamız gerekiyor. Az Buçuk zaman geçmeli, henüz bilahare kendileri konuşmak istediğinde onları konuşturmalıyız. Çok çok amatör insanlar, ‘yer sarsıntısı elbette oldu,enkazın altında mı kaldın’ tarzı sorular birebir sormaması gerekiyor. O kişilere hazır olduklarında o ana getiriyoruz, o hatırat anlattırıyoruz. Şu dakika amacıyla onlara üstelik söyleyeceğim molekül; dediğim kabil sapık ayrımsız uzanım yaşadık ve çokça kaygılı olduklarından gaflet problemleri çekecekler. Daha önceki on paralık yaşamadıkları psikolojik teessürat yaşayacaklar. Bunlar çoğu için eğreti olacaktır. O nedenle bunlarla karşılaştıklarında rahat olmaları gerekiyor. Bu dönemde içtimai destek almaları balaban. Şayet aynı müddet geçmezse, ondan sonradan tığ o ruh bilimsel sıkıntılarla uğraş etmeye çalışırız ama şu anda yaşadıkları bilcümle kaygılar, psikolojik sıkıntıları haddinden fazla normal. Bunlar üstesinden geldikten sonradan zaten haddinden fazla daha rahatlayacaklardır, kendini birlikte ayırt edecekler. Şu aşamada konuşmaya amade olmayanları konuşmaya zorlamamak gerekiyor, toplumsal bindi isteme iyi çalışması gerekiyor, yakınlarından ve bizden gelen desteklerle.”

“AYRINTILAR İÇİN OYUN SEANSLARIMIZ VAR”

“Yıpranmamış ayrımsız vahit oluşturduk; Psikososyal Bindi Merkezi adına” diyen Altınkeser, “Burada acile mevrut hastalar giriş yaptıktan bilahare psikososyal bindi birimine yönlendiriyorlar. Bu hastalarla ferdî görüşmeler yapıyoruz, toplumsal etkinlikler yapıyoruz, özellikle çocuklarla” diye konuştu. Hastaneye gelen depremzedelerin öncelikle fiziksel ihtiyaçları varsa onları karşıladıklarını nâkil Altınkeser, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bunlardan sonra psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları ile alay malay bu kişilerle çizin çizin görüşmeler yapıyoruz, yapacağız. Seçkin parasız ihtiyacı az çok bize ulaşacak. Onların ihtiyaçları doğrultusunda seanslar yapacağız. Dallar için baziçe seanslarımız var, dördüncü katta tıpkı baziçe odası oluşturduk, değişik etkinlikler yapacağız. Malzemeler getirildi, her gözyaşı grubuna akla yatkın olacak şekilde. Yetişkinler üzere burada ülfet odamız var. Fiziki ihtiyaçları karşıladıktan sonradan onlarla burada seanslar yapacağız. Bunlarla ait hastanemizi arayıp iletişime geçebiliyorlar. Temas çevrim telefon numarası bırakıyoruz; depremzedeler, onların yakınları sayrılarevi çalışanları bize çokça niteliksiz ulaşabiliyorlar.”

Yozgat Familya ve Içtimai Hizmetler İl Müdürlüğü üstelik hareket bölgesinde yürüttüğü iyileştirme çalışmalarını ayrımsız benzerini Yozgat’a yerleştirilen ailelere müteveccih yapıyor. Kurumda fariza işleyen 32 personelin bugüne büyüklüğünde Hatay’ın Hassa ilçesinde fariza yaptığı, bugün ise 12 personelin Hasiyet’ya müracaat etmek üzere yola çıktığı bildirildi.

“MİSAFİR ETTİĞİMİZ AİLELERİN ÇOCUKLARIYLA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Hatay’a giden önce grupta saha düzlük toplumsal hizmet uzmanı Sümeyya Erol ise şunları söyledi:

“Depremin evvel günlerinde Hatay’bile doğrusu fariza yaptık, şu anda da buraya mevrut konuk ettiğimiz ailelerin çocuklarıyla çalışmalar yapıyoruz. Burada çocukları öncelikle gözyaşı gruplarına göre ayırdık, gruplar yaptık. Herhangi Bir grubun kişi gözyaşı grubuna bakarak yaş dönemine bakarak duygu çalışmaları yaptık, kitap okuma saatleri yaptık. Normale dönüşte ilişkin çocukların bu psikolojiden çıkmasıyla ilişik psikososyal destek amaçlı verebileceğimiz hangi varsa bunlarla ilgili icraat yürütüyoruz. Çocukların biraz daha bu durumdan çıkıp alışılagelen hayatın içine benzemek arz önemlisi, amacımız bu… Bu çocukları o durumdan çıkarıp, bu travmaların etkilerini zararı ağız ağıza ortadan kaldırmayız amma zararın etkileri ne kadar azaltabiliriz ne büyüklüğünde normale dönebiliriz, bununla ilişkin icraat yürütülüyoruz.”

Share: