Mardinli kadınlar ürettikleri ürünleri Amerika’ya ihraç ettiler

Mardinli kadınlar ürettikleri ürünleri Amerika’ya ihraç ettiler

MARDİN – Mardin’birlikte Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı Güneydoğu Küçük Asya Projesi Kesim Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na sınırlanmış Mazıdağı Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde kadınlar, aldıkları eğitimler sonrasında ürettikleri ürünleri ihraç ederek ocak geçimlerine katkıda bulunuyor.

Mazıdağı’nda ÇATOM’birlikte anasınıfı, çul-tasarım ve dikişçi, görk ve saç bakım hizmetleri, Kur’an-ı Ahi, bir numara kademe okuma -çeper kursları kapsamında terbiye gören ilçedeki kadınlar sosyoekonomik bağlamda kalkındırılıyor. Halk işlerinden dikime yetişek kayran kadınlar, maharet seviyesine geldikten sonra emeksiz gelişim bulup aksiyon yeri açabilme imkanına topluluk oluyor. Mavera yandan çevrelerinden havale alan kadınlar elde ettikleri gelirlerle ailelerinin geçimlerine katkıda bulunuyor. ÇATOM Mazıdağı yöneticisi Berrin Çavlı, İstanbul’birlikte gerçekleştirdikleri benzeri sergide diktikleri lokal kıyafetlerin ihracatını yaptıklarını ve elde edilen gelirden harcama masrafları aut elde edilen bellek kadınlara dağıttıklarını söyledi.

“Amerika’ya ihracat yaptık”

Sabık senelerde Amerika’ya dış satım yaptıklarını hatırlatan Çavlı, ünlü bir nice markaya de üretim yaptıklarını kaydetti. Çavlı, “Şu anda, halihazırda bitmeme fail birçok kursumuz var. Bu kurslar arasında, anasınıfı, çul-dizayn ve dikici, gösteriş ve saç bakım hizmetleri, Kur’an-ı Bonkör, bir numara paye okuma -yemeni programları vadi alıyor. Programlarımızın eğiticilerini el eğitim merkezi aracılığıyla, çatı ve ekipman giderleri ise GAP İdaresi eliyle karşılanıyor. Antrparantez, kaza ve el sağlık müdürlükleri ve müftülük işbirliğinde eğitimlerimiz oluyor. Kadınlarımızı bu şekilde birçok bilinçlendirici hizmetlerle faydalandırıyoruz” dedi.

Bundan beş altı yıl önceki İstanbul’da GAP İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirdikleri tıpkı sergide, tanıştıkları ve aslen Türk olan aksiyon zımnında Amerika’üstelik olan ayrımsız hanımefendi ile tanıştıklarını aktaran Çavlı, “Amerika’birlikte raks okulu vardı ve kıyafetlerimizi gördüğünde haddinden fazla beğendiğini belirtti. Kadınlarımız ile alay malay Mazıdağı genelinde tıpkı ilki gerçekleştirerek Amerika’ya dış satım yaptık. Amerika’daki müşteriler kıyafetleri çokça beğendiklerini belirttiler. Ürünlerden gelen gelirlerden aldığımız güpür ücretlerini ayırıp geriye galan kül gelirin kadınlarımıza dağıtımı yapıldı” diyerek konuştu.

“Sergilerimiz olmadığı zamanlarda kadınlarımız çevrelerinden siparişler alarak ocak geçimlerine katkıda bulunmuş oluyorlar” diyen Çavlı, “Kurslarımıza ilçedeki kadınlarımızın yanı sıra ilçede görev fail memurlar toplumsal aktivite bakımından ortaklık sağlıyorlar. Sabık yıl GAP İdaresiyle yaptığımız çalışmalarla gelişigüzel büyük markalara üretim yapıldı. Burada istihdam edilen kadın sayısı alınan siparişlere bakarak değişiyor. Zira daim istihsal yer bulunmayan . Bazı Bazı siparişler çok faziletli dahi çok bağan bile olabiliyor. Çokça sıra üretim olmadığı üzere halktan ve vatandaşlardan gelen rica doğrultusunda havale sayımız değişebiliyor” şeklinde konuştu.

“Kadınlar özgüven kazanıyor”

ÇATOM’bile tahsil gören kadınların ilkin cesaretsiz olduklarını daha bilahare zaman geçtikçe özgüven kazandıklarını Kaydeden Çavlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Henüz geçmiş ilçe kaymakamlarımız, gelgel amirlerimiz ziyaretlere geldiklerinde kadınlarımız çokça çekiniyorlardı. Kaymakamlıklarımız ve gurur amirlerimiz bindi verdikleri üzere kadınlarımız gayet şen, yaratıcı tıpkı şekilde hem kazançlarına hem bile ferdî gelişimlerine katkıda bulunmuş oluyorlar. 2010 yılından beri kurumumuz burada hizmet vermekte, burada eğitim bilimi düzlük kadınlarımız ve ilçedeki kadınlarımız buraya katılım sağlamaktalar. Ağır Sıklet geçtikçe sayımız az buçuk henüz artmakta ve kadınlarımızın istihdam edilmesi bizler üzere haddinden fazla kazanım sağlıyor. Kurumumuzdan yetişek alarak gelişim bulan ve aksiyon kuran avrat sayımız bile çok. Kadınlarımız imdi çokça henüz bilinçli ve bu nitelik bizleri çok mutlu etmektedir. Bilinçli avrat şuurlu sosyete demektir.”

“Burada eğitim bilimi düz kısaca 10 öğrencimiz dışarıda gelişim yeri açtılar”

Dikim öğreticisi Reyhan Çoko, ÇATOM’üstelik öğrenim gören kısaca 10 kadının özlük aksiyon yerlerini açtıklarını söyledi. Çoko,”Katılımcılarımız buraya gelip dikiş eğitimi alıyorlar. Kadınlarımız aldıkları eğitimler sonrasında istihsal yaparak dışarıya servet satıyorlar. Kadınlar, çevrelerinden aldıkları siparişleri burada üreterek servet kazanıyorlar, kazanınca üstelik ihtiyaçlarını gideriyorlar. Bizler dahi onların bu durumdan muhit seviniyoruz. Burada eğitim düz kısaca 10 öğrencimiz dışarıda aksiyon yeri açtılar, bu şekilde aile geçimlerine katkıda bulunuyorlar. Şu anda burada 25 can var. Sabahleyin ve gün ortası görünmek için iki kol halinde çalışıyoruz” dedi.

Dışarıdan buraya mevrut müşteriler kumaşlarını getirdiğini nâkil Çoko, “Kadınlarımız da sözleşme ve dikimini yaparak algı sağlıyorlar. Sergilerde hazırladığımız ürünleri satıyoruz. Lokal kıyafetlerimizi Amerika’ya büyüklüğünde sattık. İstanbul’da planlı sergide Amerika’dan gelen kamera, lokal kıyafetlerimizi gördü ve teklifte bulundu. Tığ dahi kumaşı buradan ayarladık, diktik ve yolladık. Kadınlarımız burada kendilerini çokça geliştiriyorlar, sosyoekonomik anlamda özgüven kazanıyorlar. Verilen eğitimlerimiz kazançlarla denk bulduktan buradaki iştirak sayısında artışlar meydana geliyor. Dışarıdaki kadınlar buradaki durumu görünce onlar da buraya paydaşlık sağlıyor” ifadelerine kayran verdi.

Share: