Fosforuyla adlı zargana balığı kilosu 60 liradan satılıyor

Karadeniz’dahi yer bedii balıklar arasında düz kayran zargana (sarkan) görülmeye başladı. Frapan oluşuyla aşina bu balığın, kemik sağlığı açısından yılda iki defa tüketilmesinin yararlı olduğuna inanılıyor.

Balıkçılar 1 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla denizlere ağlarını atmayı sürdürüyor. Karadeniz’üstelik bildirme haddinden fazla tüketilen balıklar beyninde mevcut zargana balığı avlarda görülmeye başladı. İçinde barındırdığı yüksek fosforun kendisine ayrı bire bir haz kattığı düşünülürken, alelhusus mızrap sağlığına üstelik hayır olduğuna inanılıyor. Ayrıca istavrit ve çinekop gibi özge kök balıkların avlanmasında ağızotu kendisine dahi kullanılabiliyor.

Bu balığın sonbahar mevsiminde ortaya çıktığını belirten balıkçı İbrahim Coşkunarslan, “Zargana haddinden fazla meşhur ayrımsız balıktır, bu aylarda çıkmaya başlar. Genelde beş altı yakalanır fakat herkesin yılda arz az 2 kat yemesi geçişsiz. Çok çekici olmasından kaynaklı gözlere haddinden fazla yarayışlı tıpkı balık türüdür. Ayrıca mızrap sağlığına da katkısı olacaktır. Genişlik haddinden fazla fosfor içeren balıklardan biridir. Hem gril hem de tavada yenebilir amma buğulaması elan adamakıllı peki. Izgarada de aşkın pişmeden düzensiz şekilde yenmesini başvuru ederiz” diyerek konuştu.

Sinop’ta birkaç miktarda avlanan zargana balığı kilogramı 60 TL’ye satılıyor. – SİNOP

Share: