Depremlerden etkilenen Kahramanmaraş’taki dokuma fabrikaları ayağa kalkmaya çalışıyor

Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen fabrikaların sahipleri, yaraların sarılmasıyla güdük sürede toparlanılacağına inanıyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında kentin farklı noktalarında mevcut bir nice fabrika hasar gördü.

Kentten yapılan ihracatın tahminî yüzdelik 86’sını oluşturan tekstilde, sabık sene 1,5 bilyon lira seviyesine ulaşılmıştı.

Ticaret Bakanlığının de ihracatın artırılması hedeflediği 5 tayyareci diyar arasında saha düzlük Kahramanmaraş’ta zelzele sonrası üretimle gelişigüzel dış satım da durdu.

BLC Group Umumi Heyet Başkanı Aykut Balcıoğlu AA muhabirine, Kahramanmaraş’ın tekstilin merkezi benzeri kent olduğunu, alelhusus Türkiye’deki iğ ipliği, güpür, denim üretiminde başı çektiğini vurguladı.

Geçen yılın bile yapı sektörü için dünyadaki karışıklıklar, erke fiyatlarındaki farklılaşma dolayısıyla bereketli geçmediğini tamlayan Balcıoğlu, bakir bakir toparlanma sürecine 2023 yılıyla alay malay girildiğini düşünürken depremin yaşandığını söyledi.

Yer Sarsıntısı sonrası yeryüzü talep dengesi ve tedarik zincirinde bozulmalar olduğunu anlatan Balcıoğlu şunları kaydetti:

“Yaşanan bir nice fark, Kahramanmaraş’ta Türkiye’de ve dünyada sektörü etkiledi. Fiyatlarda tadilat oldu. Başlangıçta bayram sunulan ancak yapılamayan siparişler apayrı yerlere konaklamak zorunda kaldı ve bu üstelik sektörü etkiledi. Buradaki fiziki yıkımdan tezayüt ruh bilimsel kendisine bile tıpkısı yıkım yaşıyoruz. Binalar yapılacak, tesisler ayağa kaldırılacak. Hele buradaki adam kaynağı, adam gücü çokça kocaman diye niteleyerek düşünüyorum. Zira burada yeniden tıpkısı hayat kurulacak. Bunun amacıyla da insanların motive edilmesi, desteklenmesi ve isteklendirme edilmesi gerekiyor. Bunu hem işletmeler tarafından hem birlikte devletimiz marifetiyle ayrımsız şekilde toparlamak zorundayız.”

İnsanların öncelikli beklentilerinin tahaffuz sorunlarının çözümü olduğunu ifade eden Balcıoğlu, “Taşımalık kentlerin yıpranmamış yerleşme yerlerinin, kısa ve itidalli vadedeki iskân yerlerinin aynı zaman ilk faaliyete geçmesini istiyoruz. İnsanların burada yaşaması üzere lüzumlu olan sosyal ihtiyaçların tıpkısı dakika geçmiş giderilmesini istiyoruz. Bunlar sağlandıktan sonradan dokuma sektörünün birlikte bu esnada yaralarını sarıp, yapı hasarlarını ve makinalarındaki arızalarını giderip, bir dakika önce üretime başlaması gerekiyor.” diye konuştu.

Finans kaynaklarının haddinden fazla sakil önem taşıdığının altını çizen Balcıoğlu, “Mal kaynakları konusunda ayrımsız hane KGF destekleri açıklandı ama bunların biraz daha artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zira biz burada yer bir iki 5-6 sene bizi geriye atan bire bir proses yaşadık. Bu sürecin acul ayrımsız şekilde toparlanması gerekiyor. Bu 5-6 yılı o büyüklüğünde zamanda değil, 1 yılda toparlamamız gerekiyor. Bu esnada bu desteklerle bu arada bu insanların alay malay akıntı ederek bunu ayağa kaldıracağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Depremin, birçok fabrikada kırıcı hasar oluşturduğunu aktaran Balcıoğlu, şöyle konuştu:

“Az hasarlı geçirenler de oldu, onlar ufaktan eksik veya bağan kapasitede dahi olsa faaliyete geçmeye başladı. Biricik kol birlikte olsa üretime geçilmeye başlanıldı. 1-2 ay içerisinde ölçülü hasarlı olanlar üstelik faaliyete geçecektir. Fakat yıkılan işletmeler var. Onların baştan ayağa kalkması 1-1,5 seneyi bulacak ihtimal amma benim konuştuklarım ‘bu işi yapmayalım’ demiyor. Gene ayağa kalkıp üretime girmek istiyorlar. Bu zelzele, sektörü şüphesiz etkileyecek fakat Kahramanmaraş sakat olduğu pozisyona çabucak gelemeyebilir, biraz yıla büyüklüğünde henüz bereketli benzeri pozisyona gelebileceğini düşüyorum.”

Delik Oluşum Umumi Heyet Başkanı Emre Balduk bile Kahramanmaraş’ın depremden geçmiş verilere göre, Türkiye’deki iplik üretiminin yüzde 35’ini gerçekleştirip, 170-180 bin yabanlık istihdam sağladığının altını çizerek, “Kısaca 1,5 milyar dolar cümle sektörlerden dış satım rakamı vardı. Fakat şu zaman alçak şekilde üretime devam edemeyen, hasar gören işletmeler var. Kendi işletmemizde yüzde 55 kapasiteyle üretime başladık.” dedi.

Bir zaman önceki site hayatına yeniden dönülmesi gerektiğini vurgulayan Balduk, “Okulların başlaması, hastanelerin çalışması gerekiyor. Yeniden site hayatına dönmeliyiz. Hem fehamet hem hususi sektörün elini taşın altına koymasıyla inşallah bu tahaffuz problemi çözülür. Buradan aynı hisse senedi gücü göçü olursa bu tesisler ağırlık durumda kalır ve mutluluk ekonomimizi ağır şekilde etkiler.” İfadelerini kullandı.

Share: