Çaltı süpürgesi uslu robotlara karşı: 2000’li yıllarda popülerdi deminden üreten 4-5 dirilik kaldı

Diken süpürgesi fikirli robotlara cebin: 2000’li yıllarda popülerdi demin üreten 4-5 yaşama kaldı

Diken süpürgelerine istem azalsa bile o üretmeye devam ediyor

BURSA Bursa’nın Yenişehir ilçesinde 30 yıldır çalı süpürgesi üreten Ulu Makul, mesleğin 1980 ile 2000’li yıllarda haddinden fazla popüler olduğunu, anbean teknolojiye yenildiğini anlattı. Geçmişte yaşadığı mahallede az daha seçme evde üretilen süpürgeler, bugün 4-5 güç tarafından amatörce bitmeme ettiriliyor.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Orhaniye Mahallesi’nde yaşayan 45 yaşındaki Ulu Akla Yatkın, babadan öğrendiği diken süpürge üretimini devam ettiriyor. Teknolojinin gelişmesiyle evlerde diken süpürgelerinin yerini elektrikli süpürgeler ve uslu robotlar alsa dahi, Uygun ata mesleğini 30 yıldır sürdürüyor. Ocak ve sokak için zat yetiştirdikleri süpürge otundan yaptıkları süpürgeleri küresel satan Akla Yatkın, fiyatının bu sene 50 liranın üzerinde olacağının altını çizdi. Mahalledeki gençlerin artık bu işi yapmadığını, özlük çocuklarının dahi arada bir yardıma geldiğini belirten Makul, asıl ittifak kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu, süpürgeciliği taraf çığır yerine yaptığını vurguladı. Süpürge otunun hasadı, temizlenmesi, kükürtle kurutulması, mukannen bir uzunluk haline getirilmesi, yegâne bir tane ayrılması, sübvansiyon yerinin yapılması ve dikiş atılması kabil birçok aşamadan güzeşte süpürgeler, ustaların dokunuşlarından sonradan tamlık tıpkı süpürge halini alarak evlere ve gelişim yerlerinde hala kullanılıyor.

Bu işi 11 yaşından beri yaptığını anlatan Ulu Uygun, “İlkokulu bitirdikten sonradan babamla bu arada bu işe başladık. 45 yaşındayım ve 30 senedir bu işle uğraşıyorum. Süpürgeler evlerde, işyerlerinde ve sokaklarda kullanılıyor. Fakat demincek teknoloji geliştiği için apayrı süpürgeler kullanılıyor. Bizim sözleşme kaynağımız diyebilirim. Saffet amaçlı yapıp satıyoruz. 1980’lerden 2000 senesine büyüklüğünde çokça yaygındı. 2000 senesinden sonra barhana olmaya başladı, çoluk çocuk buralarda çalışmaz oldu. Şuanda bu işi yapan bizim mahallede 4, 5 sevimli kaldı. Onların üstelik arz genci benim” dedi.

Buğdaydan siktirici tohumların olduğunu ve bu sayede süpürge otlarının yetiştirildiğini anlatan Akla Yatkın, “April aylarında tarlaya ekiyor, çapasını yapıyoruz. 15 Ağustos’tan sonradan olmaya başlıyor. Olduktan sonraları kesiyor, kabuklarını soyuyor, elle tarama yapıyoruz. Tohumlarını alıyor ve elan sonraları kurutma yapıyoruz. Alelumum kışın yapılıyor. Kükürte attıktan sonradan rengi beyazlaştıktan sonra 3 kök namına ayırıyoruz. Güdük, itidalli telli diyerek ayırıyor, sunu büyüğünü tepelik yaparız. Tıpkı süpürge yapımı 30 dakikada tamamlanıyor. Gençlerin merakı kip çok yok. 25 yaşında oğlum hoppadak ongun aşamasında yardıma geliyor. Teknolojinin gelişmesiyle alay malay sopalı ve plastik süpürgeler kullanılmaya başladı, tür çoğaldıkça bizim işleri de etkiledi. Yaptığımız iş haddinden fazla olduğu amacıyla kıymet fiyatlı geliyor. Plastik süpürgeler kullanılmadan ilk yeryüzü çok mergup süpürge bunlardı. Evde, sokakta rastgele yerde kullanılıyordu. Şu anda müteferrik fiyatı 50 lira, global emisyon olursa 40-50 liralık ortada evet” diyerek konuştu.



Share: