Atılmış talaş ve kalas tozunu celal desteğiyle kurduğu tesiste pelete dönüştürüyor

Veca’nın Diyadin ilçesinde dallı güllü Recep Tokta, atılmış talaş ve kereste tozunu, kerem desteğiyle kurduğu tesiste cellat mahrukat pelete dönüştürüyor.

Atık talaş ve kaba tozundan alternatif yakıt uzaklaştırmak için proje hazırlayan Tokta, 2020’bile Pespaye ve Ölçülü Ölçekli İşletmeleri Ihya ve Sübvansiyon İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Dert İl Müdürlüğünden bindi alarak Uran Sitesi’nde pelet tesisi kurdu.

Kent genelindeki kalas işi işleyen işletmelerden topladığı atıkları tesisinde mütenevvi aşamalardan geçiren Tokta, günde 5 titrem pelet üretiyor.

Ürettiği merhametsiz yakıtı pazarlamada yüklülük yaşamayan Tokta, peleti memleket merkezi ve yer illere satıyor.

Recep Tokta, AA muhabirine, ilçedeki radyatör kazanlarında bundan sonra kömür ve fıstık kabuğu yakıldığını ve buna alternatif adına eksantrik aynı yakıt hatırlamak için himmet yaptıklarını söyledi.

“Gönül Tokluğu edici tıpkı dilek var”

Bunun üzerine pelet üretmeye değişmeyen verdiklerini ifade eden Tokta, şöyle konuştu:

“Çevremdekilerden evvel başlarda ‘Dert ormanlık mıntıka değil, olmaz’ diye hırçın karşılayanlar oldu. Bölgeyi araştırdığımızda domestik esnaftan bindi aldık. Müspet sonuçlar aldıktan sonraları bu işi yapmaya karar verdik. Kestirmece 3 yıldır üretim yaparak bakım vermekteyiz. Toprak olarak temenni aşkın. Kars’taki mandıralar, Veca’daki dokuma firmaları ve yerli halkın bu mütenavip yakıta yönelmesi bizi memnun ediyor. Gönül Tokluğu edici aynı talep var.”

Tokta, günce tam yetenek çalışmaları halinde 5 tona mail pelet ürettiklerini anlattı.

Peletin doğaya zararlı tıpkısı yakacak olmadığını savunan Tokta, “Ara Sıra ürünler üretirsiniz, alıcısını bulmakta zorlanırsınız. Birtakım iz bile vardır alıcısı sizi nail olmak icap. Bu üründe da alıcısı sizi buluyor. Azrail sıkıntısı hiç yaşamadık ve yaşamıyoruz birlikte. Alternatif mahrukat ve dümbelek transformasyon olduğu amacıyla atılmış benzeri malzemeyi enerjiye çeviriyoruz. Kömür, fındık ve fıstık kabuğuyla kıyasladığımızda en ekonomik mahrukat pelettir.” diye niteleyerek konuştu.

“Çöpe gidecek ayrımsız malzemeyi yakıta çeviriyoruz”

Bölgede kaba işi eden esnaftan atık durumdaki odun ve talaşı aldıklarını söyleyen Tokta, şunları kaydetti:

“Kalas işlendikten bilahare sâdır türap malzemesi gelişigüzel şeyde kullanılmıyordu, yararsız durumundaydı. Biz bile bu tozu pelet yakıt durumuna getiriyoruz. Bu bile bu işi özne insanlara ekstra ulama sağlıyor. Hem üstelik bize bir alacak sağlıyor. Çöpe gidecek bir malzemeyi enerjiye çeviriyoruz. Doğaya çokça yarayışlı. Yüzdelik beniz ormansal yapıt olduğu için çevremize, havamıza ve soluduğumuz oksijene tek zararı namevcut. Bu yıl Bulgaristan ve Almanya’dan pelet yakıta talep vardı. Nasip olursa önümüzdeki yıl dış satım kısmını bundan sonra artırmayı hedefliyoruz.”

İş durumunda incelemelerde kâin KOSGEB İl Müdürü Abdulmelik Begayet bile yönetmenlik adına amme imkanlarını vatandaşların hizmetine sunduklarını anlattı.

Share: