Arnavutluk’ta “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Baştan Takip Etmek” paneli

Arnavutluk ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yılı kapsamında Arnavutluk’un başkenti Cellat’da “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Yeniden Yararlanmak” mevzulu panel düzenlendi.

Türkiye Maarif Vakfına vabeste Tiran New York Üniversitesi (UNYT) kapsamındaki Balkan Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen panele, ülkedeki Türk çekicilik ve bünye temsilcileri, Arnavutluk, Kosova ve Şimal Makedonya’dan akademisyen, araştırmacı ve öğrenciler katıldı.

Panel, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Türkiye’nin Cani Büyükelçisi Tayyar Hakan Atay, yaptığı konuşmada, Türkiye’deki depremleri anımsatarak, şu görüşleri dile getirdi:

“Arnavut kardeşlerimiz, Arnavutluk hükümeti bizimle bütün ayrımsız tesanüt içerisinde oldu. Arnavutluk Savunma Bakanlığından taharri istirdat ekipleri alelacele yola daha çok. Arnavutluk hükümeti millî matem ilan etti. İnsanlar evlerinde, meydanlarda mum yakarak Türk kardeşlerini, hayatını kaybedenleri andılar. Mali ve maddi yardımlar Türkiye’ye gönderildi.”

Türklerin ve Arnavutların, asırlarca halk ele yürümüş ve felek birliği yapmış iki şişman kavim olduğunu vurgulayan Atay, şöyle devam etti:

“Ben dahi Türk Büyükelçisi kendisine Arnavut kökenli milli şairimiz Mehmet Akif’i Arnavutluk’ta anmaktan nazik mutluluk duyuyorum. Bu yıl üstelik 2023 yılında dahi hem Cumhuriyet’imizin çokça balaban benzeri sene dönümünü kutlayacağız hem birlikte diplomatik ilişkileri, yani Arnavutluk ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. 15 Mabeyin 1923’te iki ülke Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nı imzalamıştı. Onun 15 Mabeyin’ta bu yıl 100. sene dönümü olacak.”

“Mehmet Akif’in hem bizim hem Arnavut dünyası için önemi çok fazla”

UNYT’ye ilişkin Balkan Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lindita Xhanari Latifi, araştırmacıların dikkatini çeken, çekmeye devam eden çokça boyutlu ve çok hususi şahsı adlandırmak için toplandıklarını söyledi.

Latifi, “Bu can Türk edebiyatının hem sunu önemlilerinden biri hem dahi kıvrak karakteri ve yaşadığı zorluklarla herkeste farklı bir saygı uyandıran biridir. Zira Mehmet Akif Ersoy, bire bir milletin İstiklal Marşı’nın yazarıdır.” dedi.

UNYT Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, “Mehmet Akif Ersoy’un hem bizim hem Arnavut dünyası için önemi çokça çok. O yüzden Balkan Araştırmaları Merkezi yerine hakeza tıpkı etkinliğe eş sahipliği yapmaktan haddinden fazla memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Panel kapsamında, Balkan Araştırmaları Merkezi Müdürü Latifi, UNYT Rektör Yardımcısı Doç Dr. İlir Kalemaj, Kuzey Makedonyalı saz şairi Leyla Kutsi Sakıncasız ve Kosovalı müverrih Shasivar Kabashi demeç sundu.

Share: