TÜRK BİLİM ADAMININ 20 YILLIK ÇALIŞMASI ULUSLARARASI IHSAN GETİRDİ

HACETTEPE Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bili Dalı Akademisyen Prof. Dr. Okan Bülent Baht, yumurtalıklarda haddinden fazla sayıda iyi huylu kistin ortaya çıkmasıyla kendini mahsus fail ve ömür boyu otama müstelzim hormonal fesat; Polikistik Over Sendromu (PKOS) alanında, 20 yıldır sürdürdüğü tetkikat dolayısıyla, ABD’deki AE PCOS Derneği’nin 5 yılda bir verdiği Klinik Araştırı Halis Muhlis Ödülü’ne müstahak görüldü. Nasip, çalışmasında obezitenin PKOS’u, PKOS’un üstelik obezitenin görülme sıklığını artırdığının gördüklerini tabir etti.

Türkiye’bile temas 7 kadından birinde tanıdık Polikistik Over Sendromu (PKOS-PCOS), kanser, obezite, can sıkıntısı, şeker hastalığı kadar yetişkin hastalıkları dahi yanında getirebiliyor. Diğer ülkelere bakarak Türkiye’dahi henüz yoğun tanıdık ve yumurtalıklarda şappadak aşkın kistin bulunması anlamına gelen ‘polikistik over’ ile tanımlanan alamet, gerçekte takkadak ayrımsız mebiz problemi değil, hormonal ve metabolik tıpkı halel olarak tanımlanıyor. Vücutta koca tipi tüylenme artışı, saç dökülmesi, ciltte yağlanma ve sivilcelenme, daha cahillik yıllarından itibaren psikolojik teessür ve boğunç gibi etkilere bozukluk olabiliyor. PKOS ile ilgili 20 yıldır ulusal ve uluslararası pekçok araştırmaya imza atan Hacettepe Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Okan Bülent Talih, bu alanda dünyanın sunma yetişkin kurumlarından AE PKOS Derneği’nin, klinik tetkikat alanında 5 yılda bire bir verdiği Walter Futterweit Klinik Araştırı Bütün Ödülü’nün 2022 yılındaki sahibi oldu.

Ödülünü ahzetmek üzere 20 Ekim’bile Kaliforniya’evet çağırma edilen Prof. Dr. Kader, tıpkısı tarihlerde Antalya’daki EndoBridge 2022 Kongresi’nin Başkanlığını yaptığı amacıyla törene internet bağlantısıyla katıldı. Prof. Dr. Yıldız, bu ödülü kayran geçmiş Türk bilgin kendisine iri saygınlık duyduğunu söyledi.

BU ALANDA ÇALIŞAN BIR TANE ULUSLARARASI KURUM

Prof. Dr. Talih, Hacettepe PKOS düzentileme grubu kendisine, 20 yılı çok süredir bu sendromun özelliklerini değerlendiren tetkikat yaptıklarını belirterek, “Bu tıpkı hastalık değil, sendrom. Zımnında tanımlaması az çok yumruk. diyabet ya bile hipertansiyon kabil biricik aynı cirim üzerinden tanımlanamıyor. Birçok vakayiname hastalıkla-diyabet ve obezite özellikle tevessül etmek üzere- münasebetli benzeri sendromdan bahsediyoruz” dedi. Bağış aldığı Uluslararası Androjen Fazlalığı ve Polikistik Over Sendromu Derneği’nin (Anderogen-Excess & PCOS Society) bu konuda etkin biricik uluslararası tertip olduğuna de anlatım eden Prof. Dr. Yıldız, “Bu dernek, 20’nci yılını doldurdu. Temas 5 yılda, bire bir marifet insanına klinik alandaki çalışmalardan hava, aynı eksantrik selen insanına üstelik asıl bilgi alanındaki çalışmalarından dünya bilgelik ödülü veriyor. 2022 yılında son 20 yıldır obezite ve Polikistik Over Sendromu alanında yapmış olduğumuz çalışmalardan belde, cemiyet bu sene veri ödülünü bana layık gördü. Bu ödülü şimdiye büyüklüğünde 4 bilim insanı almıştı. Bu listeye eklendiğim amacıyla, ülkem ve ülkemin marifet camiası adına da çalım duydum” dedi.

“PKOS İLE OBEZİTE BİRBİRİNİ TETİKLİYOR”

PKOS’un Türkiye’deki özelliklerini de it canlı çokça mücahede ile değerlendirdiklerini anlatan Prof. Dr. Talih, sözlerini şöyle noktaladı: “PKOS’ta yer çokça veladet kontrol hapları kullanılıyor. Bu hapları kullanmanın, hastalarda ters ya üstelik yeni etkileri var mı, çalışmalarımızda bunları de değerlendirdik. Alelhusus kıtlık ve tokluk mekanizmaları üzerindeki etkileri, dilsiz duyusunu değiştirip değiştirmediği, kilogram ahiz ya bile ödeme ile münasebetli olup olmadığı üzere. Baktığımız tıpkı sair laf bile, ailelerde etkilenen olup olmadığı. Yani PKOS’u olan tıpkısı kadının, kardeşlerinde, kız kardeşlerinde, esas ve babalarında bu sendroma ilgilendiren insülin direnci, metabolik hastalıklar olup olmadığıydı. Obezite ve PKOS birbiriyle iki yönlü alışveriş gösteriyor. Bu ilişkiyi de esasta obezite oranları haddinden fazla faziletli olan toplumlarda yayımlamak yalın kat değil. Bizim ABD’üstelik yaptığımız çalışmalarda, obezitesi olan kadınlarda gelişigüzel ahit PKOS’tan artma, obeziteye sadık mesail öne çıkıyordu. Amma analog çalışmaları Türkiye’birlikte yaptığımızda, gördük ki obezitesi olan kadınlar, alelhusus erken yaşta, ergenlik çağı döneminden itibaren fazla kilosu olan kadınlar, alelhusus de bu aşkın kilo bel çevresinde, çöz organlar çevresinde ise PKOS evolüsyon açısından çokça yüksek riziko taşıyorlar. Amma bire bir zamanda PKOS olan kadınlarda, kliniğe başvuran hastalarımızda, obezitenin haddinden fazla fazla oranda görüldüğünü ve bizim tedavilerimizi zorlaştırdığını biliyoruz. Nedeniyle obezite PKOS’un, PKOS birlikte obezitenin görülme sıklığını artırıyor diyebiliyoruz”

Share: