Milli Terbiye Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Çekim ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, MHP İstanbul Mebus İsmail Faruk Aksu, açıköğretim karışma, üniversitelerin hep kontenjanının 1 milyonu aştığını belirterek, ” Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek üniversite zenginliğine ve yeterliliğine eş kuzuluk gelmiştir.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bilimi Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

CHP Ankara Saylav Saika Kaya, okullarda haddinden fazla kısık ülkü haline geldiğini öne sürdüğü uyuşturucuya karşı topyekun savaşım verilmesi gerektiğini söyledi. Bunu yapabilmek üzere yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini ifade fail Kaya, “Türkiye’nin bir nice yerinde düet yetişek yapılıyor. İkili eğitim bilimi-öğretimin yapıldığı yerlerde çocuklarımız, sabahın görme engelli karanlığında ve gecenin karanlığında okula girip çıkıyorlar. Bu kısık tıpkı sorun. Okul önlerindeki düzenlilik çalışanlarının dahi sıkıntılı olduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

CHP Afyonkarahisar Saylav Burcu Köksal ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in Afyonkarahisar’ı ziyaretinde yaşanan ayrımsız olayın ardından, bire bir eğitimcinin, “Altının kıymetini mücevherci bilir, hurdacı değil” şeklinde içtimai medya paylaşımında bulunduğunu anlattı. Bu paylaşımın, hem Milli Yetişek Bakanı’na hem bile hurdacılıkla geçimini sağlayan vatandaşlara taşlama olduğunu dile getiren Köksal, Özer’den bu birey karşı anket açılması talimatı vermesini istedi.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Merdiven Kadıgil Sağımlı de Milli Eğitim Bakanlığına ait kreşlerin birçoğunun kapatıldığını, mavera yandan Ilmek İşleri Başkanlığına ilişik kursların arttığını savundu.

Sağmal, ehliyetli beslenemediği üzere haris olan öğrencilerin, bodurluk ve anemiyle yüz yüze kaldıklarını müstakbel sürerek, Türkiye’nin, ilkokuldan liseye bütün öğrencilere günde tıpkısı kat kemirmek ve dosdoğru içmece suyu sağlayabilecek güçte olduğunu; bunun maliyetinin 150 milyar liralık tuttuğunu dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin, üniversitenin bazı öğretim üyeleri hakkında dolma söylediğini iddia fail Sütlü, buna ait olduğunu belirttiği dosyayı YÖK Başkanı Erol Özvar’a sundu.

-“Aklınızdan geçmeyen işleri DOĞRU Parti iktidarları yapmış”

MHP Mersin Mebus Kalıcı Şimşek ise kapanan köy okullarının açılmasına yönelik çalışmaları dolayısıyla Milli Terbiye Bakanı Mahmut Özer’e teşekkür etti.

Öğretmen açığının, devletin imkanları zorlanarak Cumhuriyet’in 100. yılında 100 bin öğretmen ataması yapılarak kapatılabileceğini vurgulayan Balkır, mavera yandan inançlı ve ahlaklı bir toplum yetiştirilmesi amacıyla eğitime ehemmiyet verilmesi gerektiğini belirtti.

YANLIŞSIZ Parti Yardımcı Mebus İsmail Devir birlikte iktidara gelmeyi planlayan ve hükümet inşa etmek isteyen aykırılık partilerinin, milli eğitime dayalı ufkunun olmadığını savundu.

Ücretsiz kitap dağıtımının önemine belen eden Zaman, SELIM Parti iktidarlarının engelli ve dezavantajlı vatandaşları namevcut sayılmaktan kurtarıp, evlerinden çıkararak yetişek hayatına soktuğunu kaydetti. Tarih, mugayeret partilerinin milletvekillerine, “Bunları yok sayabilir misiniz? Sizin aklınızdan geçmeyen işleri DÜRÜST Tümen iktidarları yapmış.” diye seslendi.

Gün, okullara anbean Muallimlik Çığır Kanunu’na ilişkin öğretmenlerin değerlendirmelerini aldıklarını anlatarak, bu şekilde eğitimdeki verimliliği tasarruf etmek istediklerini, 19 milyon çocuğun gelişimi üzere çabalama gösterdiklerini vurguladı.

Muallimlik Kariyer Basamakları Sınavı’na dahi değinen Çağ, “Hem kendilerini yenilemeleri hem dahi çalışanla çalışmayanın fark edilmesi lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

HDP Kocaeli Mebus Ömer Faruk Gergerlioğlu ise hakkındaki davalardan patent kararı çıkan öğretmenlerin, çalışma izinlerinin bibi verilmediğini, KHK ile atılmış öğretmenlerin hususi okullarda çalışmasının engellendiğini doğacak sürdü.

Gergerlioğlu, meslek kantinlerinin çok fiyatlı olduğunu, soylu erki durumu akla yatkın sıfır öğrencilerin bu nedenle haddinden fazla zorlandığını anlattı.

“Atanamayan sarıklı sorunu kademeli çözülmeli”

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Katarakt dahi Türkiye’de sonuç yıllarda eğitimde mehabetli iyileşmeler kaydedildiğine ve eğitime erişimin arttığına işaret etti.

Eğitimin amacının, temelde bireyin, kendisine ve topluma faydalı kuzuluk getirilmesi ile sorun hal yeteneğinin kazandırılması olduğunu dile getiren Aksu, bu sürecin rehberinin öğretmenler olduğunu vurguladı. Aksu, öğür namına öğretmenlerin şahıs haklarının ve himmet şartlarının iyileştirilmesi, maddesel ve manevi beklentilerinin karşılanması için himmet gösterdiklerini ifade etti.

Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesinin, kamuda müteharrik cümle sözleşmelilere ilişik düzenlemeyle alay malay Divan gündemine gelecek olmasından sevinme duyduklarını aktaran Katarakt, “Atanamayan hoca sorununun, aşamalı kendisine çözülmesini ve bu konunun sevgili olmaktan çıkarılmasını lazım görüyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Üniversiteye sınavsız methal yapılabilmesi gerektiğini söyleyen Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açıköğretim dahil kalkmak üzere üniversitelerin toplam kontenjan sayısı 1 milyonu aşmıştır. Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek üniversite zenginliğine ve yeterliliğine topluluk arkaç gelmiştir. MHP kendisine üniversite methal sınavının kaldırılması; bunun namına geçmiş ve itidalli öğretimle ilişkin bire bir yönlendirmeye ilişkin olarak uygulanacak müfredatla lise başarısının ve ortaöğretim böylece yapılacak tekâmül sınavını esas kayran, okazyon eşitliğini ve adaleti gözeten üniversiteye geçiş sisteminin uygulamaya konulmasını; bu çerçevede çocuklarımızın bilgelik, yetenek ve becerilerine göre aktif tıpkı rehberlik desteğiyle istedikleri bölümlere sınavsız girebilmelerinin cins kılan adımların atılmasını istiyoruz. 3 saatlik sınavla Türk gençliğinin geleceğinin şekillenmesinin akilane olmadığını değerlendiriyoruz.”

CHP İstanbul Mebus Mehmet Bekaroğlu ise komisyon salonundaki bazen hizmetlerin eksiltme edildiğini ve ihaleyi düzlük iştirak personelince sunulduğunu, bu personelin salonda bulunmasının İçtüzük’e akla yatkın olmadığını öne sürdü.

Öte yandan HDP milletvekilleri sıralarına, “MEB işvereni değil, öğrenciyi düşün”, “Okul iştirakçi değil, mektepli yetiştirir”, “ÖMK tahrip edilsin”, “Okullarda çocuklara ücretsiz yemek verilsin”, “Ana dilde terbiye haktır” mukayyet dövizler bıraktı.

Share: