Palamuttan kıvançlı olan balıkçıların hamsiden umudu yok

Palamuttan memnun olan balıkçıların hamsiden umudu yok

Geçtiğimiz günlerde Mağrip Karadeniz’den Gün Doğusu Karadeniz’e kafile fail sivri kestirmece 1 haftanın arkası sıra ortadan kayboldu

Trabzon’da tezgahları Mağrip Karadeniz’den mevrut palamutlar süslüyor

TRABZON – Ayrıntılı yılların arkası sıra bu zaman hele Garp Karadeniz açıklarında verimli miktarda avlanan pelit bereketi sürüyor. Geçtiğimiz hafta Doğu Karadeniz açıklarında de avlanmaya başlayan sivri tahminî 1 haftanın ardından gine gözden kaybolurken, tezgahları Günindi Karadeniz açıklarında avlanan palamutlar süslüyor. Trabzon Balık Hali’nde iriliğine bakarak tanesi 25-60 TL arası satılan palamutlar tezgahları süslerken, vatandaşlar pamutu şimdilerde tuzlama açmak üzere alıyor.

Balıkçılar hamsi amacıyla umutsuz

Balıkçı esnaflarından Fakirlik Kaygusuz, bu sezon palamudun eli nimetli olduğunu fakat hamsi için umutsuz olduğunu belirterek “Palamutlar genelde Sinop’tan, Ereğli’den, İğneada taraflarından geliyor. Teknelerin çoğu Batı Karadeniz’birlikte ayrımsız kısmı üstelik Giresun taraflarında. Bu sezon sivri bereketli geçti mübarek geldi. Fiyatlar iriliğine göre 35 TL’den 55 TL’ye büyüklüğünde olan var. Hatırladığım kadarıyla 2005 yılında gürlük olmuştu demincek üstelik bu mevsim üstelik kut oldu. İnşallah 15-20 devir daha bu ongunluk sürer. Bu sene hamsiden umut beklemiyorum. Bu yıl herhalde hamsi olmayacak” dedi.

Palamudun genellikle Günindi Karadeniz taraflarından geldiğini fakat Trabzon açıklarında henüz teferruatlı avlandığını tamlayan balıkçı esnaflarından Tehlikeli Kavzoğlu ise “Palamut alelumum Garp Karadeniz taraflarından geliyor. Trabzon açıklarında birlikte avlanıyor ancak biraz daha ayrıntılı, yerli sargan da çıkmaya başladı çinekop geliyor. Palamutlar iriliğine göre fiyatları değişiyor. 3 kesim 100 TL’ye var, parça 50-60 TL’ye var. Palamut bu yıl bol ve gece gündüz geliyor. İnşallah hakeza bitmeme kıymet şu anda bereketli gidiyor” diye niteleyerek konuştu.

Trabzon açıklarında 3-5 aktarılma avlanan palamudun bugünlerde kaybolduğunu belirten balıkçı esnaflarından Emin Orion ise “Palamutlar Zonguldak, Ereğli taraflarından geliyor. Trabzon açıklarında 3-5 dönme avlandı ancak tekrar kayboldu. Palamutlar geçmiş sezonlara bakarak henüz da iri ayrımsız buçuk kilograma kadar gelen palamutlar var. Şu anda fiyatlar bile alışılagelen iriliğine bakarak 3-4 tane 100 T olan var, lime 40-50-60 TL olan var vatandaşın talebi var alıyor. Bu sene sezonumuz bol geçiyor memnunuz. çıktı üstelik inşallah elan da mübarek çıkar” ifadelerini kullandı.

Vatandaş palamutu tuzlamak üzere alıyor

Vatandaşlardan Köksal Kırgız, palamudu tuzlamalık namına aldığını belirterek, “Bu yıl pelit bol, tuzlamak amacıyla alıyorum. İnşallah bu kışı balık elan üstelik mübarek peki şu anne büyüklüğünde memnunuz. İlerleyen günlerde elan üstelik ucuzlarsa tekrar tuzlamalık almayı düşünüyorum. Kestirmece 5 yıldır bu kadar artağan olduğunu hatırlamıyorum” diye niteleyerek konuştu.

Share: