Arıcı çift, ürettiği tescilli balı gurbetçiler tarafından 3 ülkeye gönderiyor

METİN ÖZ – Bingöl’ün Yedisu ilçesinde arıcılık özne Uğurlu Arslan ve eşi Serfinaz Aslan, ürettikleri coğrafi tescil işaretli Bingöl balını çöz piyasanın yanında gurbetçiler aracılığıyla 3 ülkeye gönderiyor.

İlçenin Karapolat köyünde güçlü ve 4 çocukları bulunan 50 yaşındaki Tekin ve 47 yaşındaki Serfinaz Arslan, yıllardır geçimlerini arıcılık ve hayvancılıkla sağlıyor.

18 yıl ilk bal üretmeye başlayan Uğurlu Aslan, biricik başına arıcılık yaparken yaşadığı zorlukları eşi Serfinaz’ın desteğiyle aştı.

Eşinin verdiği eğitimle tedricen bu aha ustalaşan Serfinaz Aslan, hem çocuklarıyla ilgileniyor hem birlikte arıcılığı sürdürüyor.

Köydeki evlerinin bahçesinde ve ensesi kalın nebat örtüsüne ehil Yedisu Vadisi’nde 90 kovanla birinci sınıf bal elde fail Aslan çifti, bu üretim üzere adeta arı kadar çalışıyor.

Arslan çifti, bu emekleriyle Bingöl Üniversitesinin yaptığı referans üstüne Türk Berat ve Işaret Kurumundan 7 Ekim’üstelik coğrafi bel tescil belgesi düz balın üretimine üstelik ulama sunuyor.

Yılda ortalama 1 titrem bal üreten ve ürettikleri balın kalitesi Bingöl Üniversitesinde yapılan analizle üstelik onaylanan koşa, bağırsak piyasanın yanında Fransa, Almanya ve Avusturya’ya da gurbetçiler yoluyla kestirmece 150 kilo bal satıyor.

“Sunu nazik destekçim eşim”

Uğurlu Aslan, AA muhabirine, ürettikleri balın her sene Bingöl Üniversitesinde çözümleme edildiğini belirtti.

Bulundukları coğrafyada arıcılık üzere muhteşem keven ve kekik üzere çok sayıda nebat olduğunu dile getiren Arslan, “Yedisu Vadisi haddinden fazla iyicene aynı coğrafyaya topluluk. Bingöl balının kalitesi bile buradan geliyor. Hedefim Anzer balından henüz birinci sınıf bal üretebilmek. Ürettiğimiz organik balı Avusturya, Fransa, Almanya’ya da gönderiyoruz. Bildirme nazik destekçim eşim.” diye konuştu.

Eşinin hem çocuklarla ilgilendiğini hem hayvancılık yaptığını hem bile arıcılıkta namına destek sunduğunu anlatan Aslan, çırağı olan eşinin artık bu aha ateş parçası olduğunu belirtti.

“Az dışında birlikte tanınmaya başladı”

Ürettikleri balın beğenildiğini dile getiren Arslan, gurbetçiler eliyle ensiz dışına dahi bal gönderdiklerini söyledi.

İlçeye mevrut gurbetçi hemşehrilerinin balın tadına baktıktan sonradan ısmarlama vermeye başladığını anlatan Aslan, şöyle devam etti:

“2014’te önce yerine Avusturya’ya bal gönderdim. Kimlik üstelik yapıştırdığımız için balımız ev dışında da tanınmaya başladı. Gurbetçiler balın tanıtımını yaptı. Bilahare sırayla Almanya ve Fransa’dan kâm geldi. Balımızın tadına icra vekili hemen farkını anlıyor. Daima eskimemiş talepler alıyoruz. Moskova’dan üstelik irade geldi.”

“Kadınlar birlikte arıcılık yapabilir”

Serfinaz Aslan dahi eşine değme ant bindi sunmaya çalıştığını söyledi.

Arıcılığın mütehammil ayrımsız emek gerektirdiğini anlatan Aslan, geçimlerini arıcılık ve hayvancılıkla sağladıklarını belirtti.

Arslan, arılara özenle bakılması gerektiğine bel ederek, şunları kaydetti:

“Alelhusus akıbet benzeri ay bayağı müşkül çekiyoruz. Benzeri günümüz arılarla geçiyor. Seçkin yere natürel ballarımızı gönderiyoruz. 4 çocuk okuttum. 3’ü üniversiteyi bitirdi, biri dahi ortaöğretim son sınıfta. Hem çocuklarıma baktım hem dahi arıcılık yaptım. Kadınlar bile arıcılık yapabilir.”

Share: