20 BİN TL’LİK İTHAL TIBBİ MALZEMEYİ YARI FİYATINA ÜRETTİLER

RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde (RTEÜ) önsezi damar tıkanıklıkları ile dizem bozukluklarının tedavisi üzere 20 bin TL’ye ithal edilen tıbbi malzeme ‘kriyokatater’in prototipi, yarı fiyatına üretildi. Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu, 20 bin TL civarındaki kataterler, bir tane parasız üzerinde kullanıldıktan sonraları atılıyor. Ekonomik dara getiren ithal kataterlerin üretilmesi ile ülkemize muhteşem ulama sağlayacağız dedi.

RTEÜ Tababet ile Mühendislik Fakültesi tedrisat görevlileri, kalp soy tıkanıklıkları ile dizem bozukluklarının tedavisinde mergup tıbbi materyal ‘kriyokatater’ üretmeyi başardı. TÜBİTAK destekli proje yardımıyla 20 bin TL’ye ithal edilen tek kullanımlık tıbbi materyal, nısıf fiyatına üretildi. Hayvanca tecrübe aşamasına gelinen tıbbi malzemenin arkası sıra dizi üretimine geçilecek.

Türkiye’nin evvel yerel ve milli kriyokataterinde Safha-2 aşamasına gelindiğini tamlayan RTEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu, Kriyokatater prototipi, yüzde 100 milli resülmal ile ürettiğimiz aynı katater çeşidimiz. It Canlı huy tıkanıklıklarında kireçlenmiş, palavra stent ile açılamayan, baypasa müracaat etmek zorunda küsurat güçlü hastalıklarda kullanılabilecek benzeri katater çeşidi. Bu prototip ile kılavuz kaptan tel yoluyla tıkalı damara ulaşıp, sevimsiz yepyeni etkisi yaratacak hazır para nitrojen eliyle özellikle kireçlenmiş, umum tıkanıklıkları parçalamayı ve ardından da palavra, tel, katater sistemleriyle elan bayındır açmayı sağlayacağını düşünerek yola çıktık diye konuştu.

‘İLK ÇALIŞMALARIMIZ BAŞARIYLA GEÇTİ’

Önce nişancı başvurusunu yaptıklarını anlatan Şatıroğlu, Ağız Ağıza milli ve fikri bize ait. Tababet ve mühendislik fakültesi ile kuma bire bir çalışmanın sonucu. Daha sonradan TÜBİTAK 1512 projesi ile bu projemizi olgunlaştırdık. Şu an prototipini domestik sanayi ve darülfünun endüstri teşrikimesai ile oluşturmuş durumdayız. Şu zaman Faz-2 çalışması aşamasındayız. İlk çalışmalarımız kudretli ile geçti. Demin şişman deneyim hayvanlarında bunu uygulayarak, düzenlilik ve etkinlik testlerini esasen garantilemiş olacağız. Ardından dahi lazım izinleri alarak, hastalarımızın üstünde bunu uygulayacağız dedi.

‘ÖNÜ AÇIK, ÖNEMLİ SEKTÖR’

Kardiyovasküler alanda mergup kataterlerin tamamına yakınının mikro dışından ithal edildiğini belirten Prof. Dr. Şatıroğlu, 20 bin TL civarındaki kataterler, yegâne sayrı üzerinde kullanıldıktan bilahare atılıyor. Hesaplı denge getiren ithal kataterlerin üretilmesi ile ülkemize koskocaman tıpkısı ulama sağlayacağız. Ritim bozukluklarına çabucak ülkemizde değil; dünyada da haddinden fazla kalın rastlanıyor. Rize ili olarak düşünecek olursak, günde 2-3 hastaya bu ve buna analog kataterler kullanılıyor. Bu ülkemizin genelini düşünecek olursak; haddinden fazla balaban bir cirim. Acun genelinde de anca. Vakit Kaybetmeden devlet içerisinde üretip elde etmek değil; başarıya ulaştığı taktirde farklı ülkelere üstelik ihraç edilebilecek konuma ati. Önü kategorik, heybetli bir kürsü diyerek konuştu.

‘ORGANİK MALZEMELER KULLANILDI’

Proje araştırmacısı RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Erke Sistemleri Mühendisliği Esas Malumat Dalı Başkanı Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu ise ürünün multidisipliner mesai sonucu üretildiğini belirterek, Kriyokataterin üretimindeki çok tabakalı sistemde ağırlıklı namına organik malzemeler kullanıldı. Bu malzemeler biyouyumlu, sağlık bakımından üstelik sakıncasız olduğundan kontekst elde ettiğimiz sonuçlarda; buna yönelik inanılır sonuçlar olmuştur. Ürünümüzün elan geçmiş kataterden değişik namına ısı iletim katsayısının düşürülmesidir dedi.

Üretilen tıbbi malzemeye ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Nevruzoğlu, Bu kriyokatateri damara sokup, kalsifiye yapıların fragmente işlemlerinde onu soğutarak sınırlı çatlaklar oluşturup, melez olasılığına de çok elan efdal değerlere yükseltiyoruz. Bu, eskimemiş aynı yöntemdir. Bu yeni yöntemin ileride çok daha ayrımlı alanlarda uygulanması da öngörülmektedir. Bizim mühendislik ve tababet fakültesinde da güçlükle dışında doktora çalışmalarını yapmış, savunmuş olgun adamlarımız bulunmaktadır. Bunların ayrımsız araya gelişi, hakeza fena hâlde sonuçların elde edilmesine hastalık oluyor. Henüz gani çalışmaları yapmayı hedeflemiş durumdayız diye niteleyerek konuştu.

Share: