Yerli hayvanlara çip zorunluluğunda sonuç ahit yoğunluğu

Ankara’bile, yerel hayvanlara yonga takma işlemlerinde, 31 Antrakt yerine belirlenen yasal sürenin sona ermesine saatler kaldığında işlemin uygulandığı veteriner kliniklerinde yoğunluklar oluştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının “Pisik, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”nin Resmi Gazete’birlikte yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle başlayan proses, bugün itibarı ile sona eriyor.

Mikroçip uygulamasıyla Aile Hayvanı Vasıta Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, tevellüt tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, kaza, karye/mahalle bilgileri ile ivedili durumda ulaşılabilecek hayat bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan eş hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşılama bilgileri, ehil değişikliği, kaybolma durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri araç altına alınıyor.

Tüm kedi, kapik ve gelincikler üzere mikroçip uygulaması, devlet ve kaymakamlık ekincilik müdürlükleri ile veteriner hekimler marifetiyle yapılıyor. Iyesiz hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılacak tedavilerinde ise seçme hacir bulunmuyor. Uygulamanın sonuç gününde baytar muayenehanelerinde dahi yoğunluk bitmeme ediyor.

Çip yakışmamış işleminin 6 ayın altındaki hayvanlarda rutin namına devam edeceğini belirten Ehlivukuf Baytar Hekim Aslıhan Merve Acer, yonga taktırılmadığı taktirde hayvan sahiplerine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetsel para ukubet uygulayacağını söyledi.

“Arz önemli molekül hayvanların bireyselleşmesi”

Kanuni yerine domestik hayvanların mülk statüsünde olduğunu, yonga takılması ile hayvanların bireyselleşeceğinin önemine değinen Ehlivukuf Baytar Hekim Acer, “Yasadaki genişlik makro madde hayvanların bireyselleşmesi. Şu anda ilgili kanunda domestik hayvan bilimi mal sınıfı kendisine geçiyor. Bire Bir bezen eşyasının veya arabadan farkı bulunmayan. Ancak bu şekilde hayvanlara tıpkısı kimlik kodu veriliyor, kontrolleri sağlanıyor ve bireyselleştirerek onları benzeri fert sınıfına almış oluyoruz. Ayrımsız sair özelliği ise vaktiyle kat sayı adına Ankara’dan Tekirdağ’a mevrut bir pisik üzere başka klinikten epikriz raporu beklememiz gerekiyordu. Deminden çip kodunu girdiğimiz anda Türkiye’nin değme yerinde neler uygulandı, ne hastalıkları geçirdiği, ne aşıların zamanı geldiği gibi bilgilere bilcümle veterinerler ehil olabilecek, bu sayede tıpkısı entegrasyon sağlanacak” ifadelerine yer verdi.

“Çip üstünkörü işlemi iğne doğmak kabil”

Domestik hayvanların çip takılma sürecinde ister istemez gerildiklerini aktaran Acer, “Çip arızi işlemi iğne girmek üzere olduğu amacıyla lüzumlu istemez yüklülük oluyor. Fakat bunu bildirme uzuv indirmeye çalışıyoruz. Bana denk gelen yerli hayvanların çoğu sakindi. Hayvanları sakinleştirmek için özel kullandığım tıpkı reçete namevcut. Kliniğin renkleri, hayvana yaklaşım, akıllıcasına müdahale, hangi anlarda hayvana dokunulması gerektiği konular bilgi birikimi ile müntesip. Onun dulunda özel bir madde kullanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yonga sayesinde domestik hayvanının başına aynı madde geldiğinde harf sebebiyle çarçabuk bulunabileceğini nâkil Hilal Zırı, “5 kedi ve aynı kapik annesiyim. Bugün kedilerimizin daha çok akıbet çip taktırma günü bununla ilgilendiren Aslı ablamıza geldik. Çip taktırmaya 1 sene geçmiş başladım; 5 pisik tıpkısı köpek olunca sunma sonuncusu bugüne denk geldi. Çünkü çalışıyorum hafta arası bu form işlemlere vaktim olmuyor ancak hafta sonları yapabiliyorum. Yonga taktırınca kedilerinde ara sıra sağlık sorunları olabileceğine mümin bazı insanlar var. Aslında böyle bir husus namevcut; bunun amacı hayvanlarımızı müzaheret etmek aynı ikbal için alınan kedileri sokağa atılmasını engellemek veya öfke dönemlerinde evden kaçan kedilerimizin şayet ki şanslıysalar aklık insanlara rastladıkları ahit kendimize elan acele dönemlerini nail olmak. Bu çiplerle ilişkin bazı hikmet kirliliği var. Bunlardan bir tanesi; ben geçmiş çipimi taktırdığımda kedim kaybolduğu antlaşma uydu üzerinden benzeri şekilde bulup çabucak gidip alabileceğimi zannediyordum. Öyle tıpkısı şey değil. Çip taktırdığımızda kedimi veya köpeğimiz bulunursa sokakta, ayrımsız veteriner kliniğine götürüldüğünde onun sahipli olduğunu kime ilgili olduğunu bularak bize yönlendiriyorlar. Bu bizim içim çokça balaban” dedi.

“İnsanlar böyle tıpkısı rehavet almaktan kaçmamalı”

Çip uyumsuz işlemi ile benzeri hevesle sahiplenilen yerel hayvanların imdi sokağa bırakılamayacağına değinen yerel efsanevi sahibi Zeynep Ibdai, “Bu kliniği ve sahibini sevdiğim içim burayı yeğleme ettim. Yararları; önceki özellikle bastırık almaktan mümteni insanlar hayvanları sahiplenip sonraları sokağa gene bırakıyorlar. Örnek verecek olursam yaşadığım yerde beyaz zehir tüyleri maktu aynı kedi vardı ve tasmalıydı. Alıp sokağa bırakmışlar. Bu çipin faydalarından biri dahi bu; bence insanlar böyle tıpkı ağırbaşlılık almaktan kaçmamalı. Alıp sokağa bırakılmamalı bu hayvanlar. Çipin olması gür oldu. Onları besleyelim ve kapımızın önün ayrımsız ten çaça ve akarsu bırakmayı birlikte unutmayalım” diye niteleyerek konuştu. – ANKARA

Share: