Yargıtay Başkanı Fistül: İstanbul Bildirgesi’nin BM’de kabul edilmesi, Yargıtay’ın koca başarılarından biridir

YARGITAY Başkanı Mehmet Kaplıca, “Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi’nin 2019 yılında Konfedere Milel’da (BM) akseptans edilmesi, Yargıtay’ın hem ulusal hem da global ölçekte somut etkiler doğuran koca başarılarından biridir” dedi.

Yargıtay Başkanı Kaplıca, Yargıtay ve Konfedere Milel Kalkınma Programı’nın hareket birliğinde yürütülen ‘Yargıtay Egemenlik Etiği Kolaylaştırıcıları Restorasyon Eğitimi’ne katıldı. Yargıtay Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime, Kaplıca’nın birlikte, Yargıtay Umumi Sekreteri Fevzi Yıldırım, Konfedere Uluslar Kalkınma Programı temsilcisi Sertaç Erkek Berberi, akademisyenler ve ünsiyet fakültesi öğrencileri de katıldı. Eğitimde, Ankara Üniversitesi Terbiye Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Entelektüel, Ankara Üniversitesi Ülfet Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur ve Yargıtay Umumi Kâtip Yardımcısı Dr. Mustafa Saldırım, ‘kolaylaştırıcılar hız etiği ve töre bilimi davranış ilkeleri’ konularında bilgelik verdi.

‘BİLDİRGENİN BM’DE AKSEPTANS EDİLMESİ YARGITAY İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞARIDIR’Yargıtay Başkanı Fistül, gür faal bire bir hüküm sisteminin, ülfet devleti olmanın asıl koşullarından biri olduğunu belirtti. El Erki, eş hakları gibi kavramların fakat mebzul etkin aynı şiddet sistemi yardımıyla işlevini namına getireceğini rapor eden Kaplıca, “2017 yılında oluşturulan Yargıtay Etik Sistemi ile Yargıtay’ın liderliğinde geliştirilen ‘Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi’nin 2019 yılında Konfedere Uluslar’bile akseptans edilmesi, Yargıtay’ın hem millî hem dahi toptan ölçekte konkre etkiler doğuran büyük başarılarından biridir. Etik Bilimi değerlere kamu adına uyulması ve bu değerlerin toplumun rastgele kesiminde yaygınlaştırılması, halkın önem sistemine olan güvenini ve adli kaliteyi artıracak arz esas unsurdur. Alelhusus faziletkâr mahkemeler, yer erdemli etik bilimi standartlarına eş olmalı, gelgel içi saydamlık ve hesap verebilirliği sağlamalıdır” dedi.

Yargıtay Başkanı Akarca, hız etiğini ülfet kültürünün temeli haline getirmeyi amaçladıklarını, bu eğitimle gelişigüzel yapılacak olan ilmî toplantının, hâkimiyet etiğinin kökleşmesine ve etik bilimi ilkelerin artık yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Share: