DÜRÜST Parti’li Veysel Eroğlu, Hareket Araştırma Komisyonu Başkanlığına seçildi Açıklaması

SELIM Öğür Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Deprem Araştırma Komisyonu Başkanlığına seçildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının bütün yönleriyle araştırılması, depreme mukavim çatı stokunun oluşturulması ve kentsel inkılap uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Sedir Araştırma Komisyonu evvel toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda, komisyonun başkanlığına DÜRÜST Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu seçildi. Komisyonda, YANLIŞSIZ Tümen Sakarya Mebus Recep Uncuoğlu komisyon başkanvekili, YANLIŞSIZ Parti Ankara Saylav Zeynep Nasip komisyon sözcüsü, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Nöbet Aycan ise katip uzuv namına belirlendi.

Eroğlu, yarkurul başkanı kendisine seçilmesinin arkası sıra yaptığı konuşmada, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur, yaralılara ivedili onma dileğinde bulundu.

Depremin 11 ilde kat açtığı yıkımın haddinden fazla iri olduğuna meni eden Eroğlu, bu illerde 300 binden aşkın binanın bir iki, orta ve sakil hasarlı olduğunu söyledi.

Eroğlu, hasarlı binaların yüzdelik 97’sinin 1999 hareket yönetmeliğinden önceki yapılan binalar olduğunu vurgulayarak, “Serencam yaşadığımız depremlerde da hele henüz gördük kim, mevki namına depremler konusunda çokça kökten kararlar almamız ve alınan bu kararları kelimesi kelimesine uygulamamız gerekmekte. Muhtemel Marmara depremini dahi göz önünde bulundurduğumuzda kaybedecek bir tane aynı dakikamız da yok.” dedi.

“Depreme mukavemetli şehirler kurmak amacıyla bire bir eylem planı hazırlanması gerekiyor”

Bu noktada kurulan komisyona çok nazik işler düştüğünü belirten Eroğlu, komisyonun yapacağı say ve ortaya koyacağı raporla, depremler noktasında Türkiye’ye aynı kere haritası çıkartacağını söyledi.

Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Yapılacak çalışmalarla depreme dirençli şehirler inşa etmek üzere tıpkı gösteri planı hazırlanması gerekmekte. Yapılacak çalışmaları, hareket öncesi çalışmalar, yer sarsıntısı esnası ve depremden sonraları kıyamet yönetimi ile ait çalışmalar girmek üzere üç temel başlık altında toplamımız gerektiği kanaatindeyim. Ülkemiz facia yönetimi noktasında az çok tecrübeli ve muvaffakiyetli icraat yapmakta. Fakat tığ afetten ahir dönemin yönetiminden tekessür, afetlerden en beş altı derecede etkilenmek üzere kıyamet öncesi çalışmalara daha fazla önem vermeliyiz. Yani depreme dayanıklı binalar inşa etmeliyiz.

Bütün illerde depreme dayanıklı şehirler inşa etmek üzere mukteza eylem planları hazırlanmalı. Bunu muvaffak olmak üzere bile yaşamış olduğumuz bu son depremleri çok gür tahlil etmemiz gerekmekte. Hem şehirlerimizin kurulduğu zeminleri hem yapılarda geçer inşaat malzemelerinin kalitesini hem üstelik inşaatların yapım tekniğini ince incelememiz gerekmekte. Eğer bugüne büyüklüğünde yapılan gâh yazık ve noksanlıkları parçalanmamış manasıyla göremez ve tayin edemezsek, bundan sonrası amacıyla de müstelzim dersleri tart noktasında az kalırız.”

Binaların yapımında Malezya örneği

Depremden etkilenen illerde yaptığı araştırma ve incelemeler neticesinde yapılması gereken çalışmaları da anlatan Eroğlu, yer sarsıntısı mevzuatının yeniden değerlendirilmesinin yiyecek olduğunu vurguladı.

Eroğlu, yapı amacıyla cevaz alındıktan sonradan bahis konusu yapıda tadilat yapıldığını rapor ederek, “Yapıda mübayenet yapılıp yapılmadığının arama edilmesi gerekir. Vesait üzere iki yılda tıpkı sondaj yapılıyorsa binalarda bile eş denetimlerin yapılması lazım.” dedi.

İnşaat ateş parçası ve kalfalarının eğitilerek sertifika verilmesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu, “Malezya’da anca bir tümce var ki, tek kalıpçı, döşeyici, betoncu sertifika almadan orada çalışamıyor. Bu sisteme başlanması gerekiyor.” diye konuştu.

Eroğlu, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Marifet Kurulu’nun dahi kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Komisyon, erte saat 14.00’de toplanacak.

Share: