BM’den Ramaswami: 349 milyonu çok kayırıcı azık güvencesizliği yaşıyor

– Birleşmiş Milel Acun Gıda Programı (WFP) Türkiye Temsilcisi ve Ülke Direktörü Parvathy Ramaswami, İstanbul’bile katıldığı benzeri programda azık güvencesizliğine ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Ramaswami, “Dünyada gıda güvencesizliği artıyor. 79 ülkeden 349 milyonu fazla koca azık güvencesizliği yaşıyor. Bu kişilerin yarısı dahi 18 yaşının altında. Üretilen gıdaların değişik ülkeler arasında fiyat dağıtılması geçişsiz” dedi.

Kadınların kemirmek tariflerinden yola çıkarak yaşadıkları zorlukları ve sabah yeli veren hikayelerini anlatan Empowering Women through Cooking (Kadınların Aşındırmak Marifetiyle Güçlendirilmesi) kitabının lansmanında konuşan Mürekkep Milletler Acun Gıda Programı (WFP) Türkiye Temsilcisi ve Ülke Direktörü Parvathy Ramaswami, besin güvencesizliğinin tanımını yaparak konuya ilgilendiren rakamlar verdi. Ramaswami, “İnsanların yeterince gıdaya erişiminin olmamasına tığ azık güvencesizliği diyoruz. Dünyada kâh insanlar günde 3 kere aşındırmak yiyemiyor. Yemeden Içmeden bire bir sefer yiyorlar ve o öğünde da almaları gereken tam besinleri alamıyorlar. Çabucak aldatmak yerseniz, pirinçle beslenirseniz karnınız doyar amma sağlıklı bir beslenme düzeninizin olduğundan bahsedemeyiz. Şu anda 79 ülkeden 349 milyonu aşkın koca azık güvencesizliğiyle karşı karşıya. Bu senin başında nicelik 282 milyondu. Bu kişilerin yarısı da 18 yaşının altında. Nedeniyle 2017 yılından bu yana 300 milyon kişilik şişman tıpkısı artışla cebin karşıyayız” diyerek konuştu.

İNSANLARIN GIDA SATIN ALABİLECEK YETERLİ PARASI YOK

Dünya çapında besin güvencesizliğinin artığını nâkil Ramaswami, “Çünkü insanların azık satın alabilecek yeterli parası namevcut. Eğer kendi gıdalarını yetiştiremeyip tıpkı şehirde yaşıyorlarsa tam paraları bulunmayan. Çiftçilerin ise ailelerini besleyecek kadar ürün yetiştirmeye yetecek basma alacak paraları bulunmayan. Küresel azık krizini tetikleyen aynı eksantrik prensip da marketlerde tam gıdanın bulunmamasıdır. İnsanların parası olsa bile besin satın alamıyorlar çünkü stoklar yersiz. Giderek elan aşkın mevki besin üretemiyor, ithal geçmek yerinde kalıyor. O zaman da gübre, mahrukat fiyatlarında artma gıdaya erişimi daha bile zorlaştırıyor. Bunların hepsi tedarik zinciri sorunu kendisine karşımıza çıkıyor ve besin güvencesizliğini pekiştiriyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİLEN GIDALAR ÜLKELER ARASINDA EŞİT DAĞITILMALI

Gıda güvencesizliğini ortadan girmek amacıyla önerilerde kâin Ramaswami, “Hal için geçmiş başta besin güvencesizliğinin olduğunu almak geçişsiz. Bunun üzere da lüzumlu siyasa ve operasyonel kararların alınması gerekir. Örneğin çevreye engel veren uygulamalara izin verilmemelidir. Zira çevre zıt etkilendiğinde azık üretimini üstelik sekteye uğratıyor. Sene boyu sulama sistemi olan ülkelerin azık üretimi akıbet mertebe efdal oluyor. Bu ülkelerde üretilen gıdaların farklı ülkeler beyninde karşılık dağılımını sağlamamız geçişsiz. Yalnız besin yardımından bahsetmiyorum. Üretilen gıdalar ülkeler beyninde değer dağıtılmalıdır. Vakit Kaybetmeden hepimizin bildiği temel kabul edilen tahıllar konusunda kurulmuş beslenme düzeni algısının değiştirilmesi gerekiyor. Bunun yerine muhtelif besin gruplarından gıdaların içine karışma olduğu bire bir tagaddi düzeninin isteklendirme edilmesi gerekiyor ve bu konuda farkındalık artırmak geçişsiz. Hem elan mıhlı beslenmeyle ilgili hem üstelik besin israfına müteveccih farkındalık eşya böylecene gıdaya erişim konusundaki eşitsizlikleri bile aşmış oluruz. Pandemi kişilerin gıdaya muvasala kapasitelerini serencam merhale zayıflattı. Bu toptan çapta yaşanan bire bir sorundu. Bunun çözümü birlikte küresel olmalıdır. Böylecene bütün karşılık şekilde faydalanabilir” dedi.

– İstanbul

Share: