Amasya Taşova Halkının Osb Direnişi Sürürken Il Toplumsal Medyada “Çambükü Yalanları – Çambükü Gerçekleri” Kampanyası Başlattı.

Amasya’nın Taşova ilçesine tutkun Çambükü köyünde otlak alanlarına tevhit uran bölgesi (OSB) yapılmasına alın karye halkının direnişi devam ederken; köylülerin taleplerinin karşısında “Çambükü yalanları – Çambükü gerçekleri” başlığı ile hazırlanan metnin hazırlandığı ve Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın bu video ve metnin paylaşılması amacıyla buyruk verdiği ortaya daha çok. Köy halkının avukatlığını üstlenen Mehmet Iç Oğlanı, “Devletin kurumları vasıtasıyla, Çambükü aleyhine ayrımsız yaymaca monte etmek üzere böyle tıpkısı izah yapılmasını, izansız hesabına kabul edemiyoruz. Şüphesi olan herkesi Çambükü köyüne davet ediyoruz. Çambükü köyünün elbette yok edildiğini görsünler, bildirilerle açıklamalarla gerçeklerin üstü kapatılamaz” dedi.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde mera alanlarına birleştirme sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına cebin karye halkının direnişi sürürken; Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın, köylülerin taleplerinin karşısında; “Çambükü yalanları – Çambükü gerçekleri” başlığı ile hazırlanan metnin paylaşılması için talimat verdiği ortaya çıktı.

Taşova Esnaf Odası Başkanlığı’nın gönderdiği tıpkı bodur mesajda; “Valimiz Sayın Mustafa Masatlı’nın talimatı doğrultusunda, Facebook sayfamızda paylaştığımız OSB gerçeklerini anlatan paylaşımımızı siz değerli esnaflarımızın dahi paylaşarak, sürecin hızlanmasına yardım sağlamanızı murat ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Çambükü yalanları – Çambükü gerçekleri” antetli görselin valiliğe sadık müdürlükler, SGK İl Müdürlüğü ve tecim ve endüstri odasının sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı görüldü. Amasya Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün bile benzeri görseli paylaşması dikkati çekti.

Köylülerin avukatlığını üstlenen Mehmet Iç Oğlanı, şunları söyledi:

“Taşova Belediyesi marifetiyle içtimai iletişim araçları hesabında benzeri açıklama bir demeç yayınlandı ve Çambükü köylülerinin yalan söylediğini argüman ettikleri bazı hususlara değinildi. Bu izah gâh resmi heybet kurumları vasıtasıyla bile paylaşıldı. Deminden bu hususlara Çambükü köyünün avukatı olarak burada domates dolması olduğu argüman edilen hususlara tıpkı karşılık yüklemek gerekiyor.

İlk bap şu: ‘Heybet, Çambükü köylülerine ilgilendiren tarım arazilerini halkın elinden alıyor.’ Bu tıpkısı hile değil, kök. Şöyle kim, OSB’nin yapılacağı alanda bulunan tarım arazileri banal köylülerin elinden alınıyor. Çünkü buradaki ekincilik arazisi devlete hazne hesabına olan tarım arazileri da karışma Çambükü köylülerinin kullanımında, zilyetliğinde. 1990’lı yıllarda dönemin kaymakamının önderliğinde Cesamet Akarsu İşleri buraya sulama kanalları üstelik yaparak burayı Çambükü köyüne tahsis etti, parselledi. Sulama kanallarıyla Yeşilırmak’tan akarsu getirerek burayı sulanabilir mutlak tarım arazisi haline getirdi. Bu neden yapıldı zira Çambükü köyü halkının yeterince ekincilik yapabileceği aynı kayran yoktu, bu sevgili peyda olmak için böyle ayrımsız yola gidildi ve çap kendisi Çambükü köyü halkına burayı verdi.

Burada Çambükü köylüleri; bamya, akdarı, pancar aklınıza gelebilecek herhangi bir soy ekincilik faaliyetini gerçekleştirdi ve buradan hem Taşova’nın hem de ülke ekonomisine ulama sağladı. Burada yalan olduğu iddia edilen kısmın bire bir da hamur boyutu merkum, deniyor kim; ‘Yaklaşık yüzde 93 ü hazine arazisi olan’ denmiş. Yüzde 93’ü kaynak arazisi olur, bir iki geçmiş açıklamasını yaptım, tarım arazisi ile ilişik yüzde 7’lik kısım, tahminî 55 hanelik köydeki 7 haneye mukabele ediyor. Yani 7 pare hanenin namına ilgilendiren, kendi mülkiyetinde kâin arazisi birlikte OSB yapılmasıyla elinden alınıyor, burada yüzdelik 7’lik bire bir bölük herhalde Çambükü halkı namına kabul edilmedi ki böyle tıpkısı izah yapıldı.

“TEMAS İKİ KEŞİFTE DA BURADAKİ OTLAK VASFININ DEĞİŞTİRİLMESİ VE SANAYİ PARSELİ HALİNE GETİRİLMESİNİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”

İkinci konu; Çambükü halkına ilgili mezru araziler ve yemiş ağaçları bulunmayan edildi. Az evvel açıkladık, sebep Çambükü köyü halkı burada tarım yapıyor, bitki yetiştiriyor, kitap yetiştiriyor, meyve ağaçları var, koz ağaçları var zira buranın zilyetliği Çambükü köyü halkına verilmişti. Zımnında burada yaklaşık otuz yıllık ağaçlar vardı, mezru tarlalar vardı; bamya tarlaları vardı, yonca tarlaları vardı, darı tarlaları vardı toplumsal medyaya de yansıdı buraların üzerinden iş makinaları geçti ve buralar süssüz edildi, buradaki otuz almanak ağaçlar bulunmayan edildi. Nedeniyle Çambükü halkına ilgilendiren mezru araziler, meyve ağaçları namevcut edildiği iddiası dolma değil gerçektir. Bu açıklamanın gerçek başlığı altında bir bildirme merkum denmiş ki, ‘Mera kanuna bakarak meralarda ekim yapılamaz, ağaç bile dikilemez’ Peki OSB yapılabilir mi? Meralar uran parseli haline getirilebilir mi? Buna neden değinilmedi bu bildiride? Ağacın dikilemediği, ekimin yapılamadığı yere OSB’ de yapılamaması lazım çünkü bura mera. Harbiden mera arazilerinin vasfının değiştirilmesi işlemine cebin açmış olduğumuz Samsun İkinci İdare Mahkemesi’ndeki davamızda iki defa keşif geldi, her iki keşifte birlikte buradaki otlak vasfının değiştirilmesi ve sanayi parseli haline getirilmesinin hukuka çap olduğu belirleme edildi.

“BİZE OTLAK YERINE TAHSİS EDİLEN VADI AYNI ZAMANDA BİR ŞİRKETE GÜNEŞ PANELİ KURMASI İÇİN TAHSİS EDİLMİŞ”

Hile olduğu argüman edilen üçüncü konu şu: ‘Çambükü köyüne tahsisli meralar halkın elinden alınarak hayvancılık bitiriliyor.’ Tamam hakeza yapılıyor bu ayrımsız kök. Çambükü köyü, mera komisyonu kurulan bir tane köy. Zira köyün hanesi 55 ancak hayvan sayısı 2 bin 500 ile 3 bin arası, 3 bin konusunda ne çıkıyor, değme sene değişiyor.

Bu yıl efsanevi sayısı 2 bin 700. Bu hayvanların otlaması için gerekli olan otlak alanına şu anda OSB yapılıyor. Bu açıklamada şöyle tıpkı özdek denmiş, gerçeği şu diyerek tıpkı izah yapılmış, ‘Köye 280 dekarlık otlak tahsis edilmiştir.’ OSB işlemlerinin başlangıcında köy muhtarına böyle bir teklifle gelindi ve denildi ki ‘Buraya OSB yapacağız size Karabük vasıtasıyla Yeşilırmak Havzası içerisinde, Yeşilırmak akarsuyunda bire bir ada olan yeri mera namına tahsis edelim.’ denildi ve muhtar bunu kabul etmedi. Köyden birlikte imza toplandı ve bu bap kabul edilmedi. Bize tahsis edildiği kanıt edilen saha bura fakat kısaca birkaç kamer evvel burasıyla ilişkin tıpkı gelişme oldu. Otlak namına köye tahsis edildiği kanıt edilen bu alana aksiyon makinaları geldi ve bir şeriklik ruz panelleri kurmaya çalıştı. Bize otlak kendisine tahsis edildiği söylenen bu alan aynı zamanda benzeri şirkete zaman panelleri kabarmak amacıyla da tahsis edilmişti. Bu hususla ilgili konunun gerçeği üstelik bu.

“OSB İNŞAATI İLE KARYE HALKININ MEZARLARI BİLE NAMEVCUT EDİLİYOR”

Dördüncü husus de şu: ‘Karye mezarlığı OSB alanına karışma edildi, mezarlıklar birlikte bulunmayan ediliyor.’ Tamam, hakikat böyle. Köle köyde büyümüş tıpkısı insanım, Ankara’üstelik avukatlık yapıyorum. 2022 yılının Nisan ayında OSB yönetimi tarafından Çambükü köyü muhtarı İlyas Celep’ e aynı yazı tebliğ edildi ve denildi kim, ‘Bamyatarlası alanının birlikte zarfında bulunduğu köye ait parseli bize devredin’. Kocabaşı bunu duyunca karye halkına sordu ve karye halkı buna alın imdi, kocabaşı tehdit edildi ‘Bunu yaparsan seni köyden kovarız’ diye niteleyerek. Muhtar bile zaten muhtarlık yerine OSB’nin işlemlerinin iptali için sorun açıldığı üzere muhtar de buna alın doğrusu. Hakeza tıpkı işlemi adına getiremezdi ve ilçebay yoluyla ahit işlemleri adına getirilmediği üzere görevden alındı. İmar planı incelenirse mezarlık alanının OSB’nin içerisinde kaldığı görülecektir. Çünkü OSB köyün alelacele sınırından cereyan etmek isteniyor ve mezarlık alanı bile içerisinde. Köy halkının hakeza düşünmesi gayet alışılagelen bamyatarlası alanı OSB’nin süresince zira. Bamyatarlası çevresindeki 32 dekarlık arttırma düzlük köye tahsis edilmiştir deniyor amma köylünün bundan haberi bulunmayan muhtarlığın bundan haberi namevcut zira karye halkıyla, muhtarlıkla on paralık bildirişim kurulmadan bu kararlar alındığı üzere bu bahsettikleri konuyla ait da bizim Çambükü tarafının bire bir haberi namevcut. Fakat karye mezarlığı OSB alanının içerisine alınmaya çalışıldı, bu bir dolma değil kök.

“ŞÜPHESİ OLAN HERKESİ ÇAMBÜKÜ’NE ÇAĞIRMA EDİYORUZ, KÖYÜN NASIL NAMEVCUT EDİLDİĞİNİ GÖRSÜNLER”

Biber Dolması olduğu argüman edilen bu hususlar, bu dört hususun töz boyutunu açıkladım. Ancak devletin resmi kurumları marifetiyle, Çambükü aleyhine bir propaganda oluşturmak amacıyla böyle ayrımsız izah yapılmasını biz et kafalı hesabına akseptans edemiyoruz. Bu bizi çok üzdü. Söylediğimiz bu hususlarla ilişkin şüphesi olan herkesi Çambükü köyüne davet ediyoruz. Gelsinler köyün alanını görsünler, OSB yapılacak, yapılması planlanan alanı görsünler, mezarlık alanını görsünler, namevcut edilen ağaçları görsünler, tarlaları görsünler, Çambükü köyünün nasıl bulunmayan edildiğini görsünler, bildirilerle açıklamalarla gerçeklerin üstü kapatılamaz. Ancak tığ OSB yetkililerinin eninde böylece bu yanlıştan döneceğini düşünüyoruz. Zira devletimiz zihayat, alternatif düzlük yok diye niteleyerek 55 hanelik tıpkı köyü bulunmayan etmeyeceğini, akla yatkın alanı bulacağını, isterse OSB’yi bambaşka tıpkı tarafa kaydırabileceğini, yapabileceğini biz biliyoruz. Çambükü köyü halkı yerine bunu bekliyoruz.”

Share: