78 almanak tezgahta unutulmaya yüz tutmuş halk sanatlarının üretimine başlandı

78 yıllık tezgahta unutulmaya yüz tutmuş ahali sanatlarının üretimine başlandı

HAKKARİ – Hakkari’nin Taşlıca mezrasında belirleme edilen 1945 yılına ilişkin tezgah yeniden kurularak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretimine başlandı.

Hakkari Halk Yetişek Merkezi Müdürlüğünce yapılan düzlük araştırmasında Pınarca köyü Taşlıca mezrasında 8 nüfuslu 62 yaşındaki İsmail Aldanmaz’un 1945 yılından kalma tezgahta seccade, Karaca çadırların bağırsak dizaynın koca aynı parçası olan mezer, sıklet iğ ipliğinden, yünden evet de birlikte karışımlardan oluşan oluşum acayip olan sütre kabilinden bir nice umum sanatı üretildiği tespit edildi. Bunun üstüne harekete geçen El Eğitim Bilimi Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, yörenin bulunmayan olmaya beniz markajcı el sanatlarını kullanılmamış nesillere aktarmak için sahibi ile birlikte tezgahı müdürlüğe taşıdı.

Müdürlükte kurulumu yapılan 78 almanak tezgahta kızı Zarar Kurt ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş halk sanatı ürünlerinin üretimine başlayan İsmail Aldanmaz, “Bu tezgahta babam istihsal yapmış ve deminden üstelik ben üretim yapıyorum. Tahtadan yapılan ve değişik aparatları bulunan tezgahta namazlık, mezer ve dam gibi umum sanatlarını üretip dolaşma yüzüne çıkartıyoruz. Şu anda çocuklarım da bu tezgahta atalarımızdan kalma sanatı yaşatmaya bitmeme ediyor” dedi.

Babasına yardım eden 21 yaşındaki Zilan Aldanmaz ise “Bu hanek dedemden babama, babamdan üstelik bize kaldı. Unutulmaya beniz tutmuş ayrımsız mesleği bu tezgahta baştan canlandırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ahali Terbiye Merkezi Müdürü Nazif Tatlı birlikte, Yaygın Eğitim Umumi Müdürlüğünün unutulmaya beniz tutmuş meslekler adı altında başlatmış olduğu çalışmalar çerçevesinde Pınarca köyünde dinamik İsmail Aldanmaz’a ulaştıklarını söyleyerek, “İsmail Kurt bu mesleği çocuklarına öğretiyor. 1945 yılına ilişkin tezgahta ata ve çocukları battaniye, namazlık, mezer ve örtü gibi umum sanatları üretiyor. 1945 yılından kalma tezgahı Hakkari Ahali Eğitim Bilimi Merkezi Müdürlüğünün bünyesine aldık. Kültürün aktarımı boyutunda İsmail ustanın bu çalışmalarını destekleyip benzeri sonraki nesile bu kültürü öncelemek için çalışmalarımız başlamıştır” dedi.

Share: