Zernaki Tepe’de burç temeli ahit yüzüne çıkarıldı

Van’ın Erciş ilçesinde mevcut ve dolgun göz anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu değerlendirilen gril planlı kent kalıntısındaki kalede eski dönemlere dayalı elan net bilgilerin elde edilmesine yardım sağlayacak burç temeli ile sarhoş ortaya çıkarıldı.

Yukarı Işıklı Mahallesi’ndeki Zernaki Tepe’bile yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğa ve 1,5 kilometre genişliğe sahip alanda Firez ve Turizm Bakanlığının izniyle başlatılan kazı çalışmaları bitmeme ediyor.

Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Sene Üniversitesi Yazın Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun danışmanlığında planlı kazılara, Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi üstelik bindi veriyor.

Daha evvel Aramice kitabeler, seramik parçaları, 4 metre arz ve 6 metre yüksekliğinde sur ile kırlangıç sistemiyle depreme dayanıklı ayla getirilen duvarların ortaya çıkarıldığı gril planlı antik site kalıntısında demin üstelik burç (kale duvarlarından daha erdemli, değirmi, dört nahiye yahut çok köşeli kale çıkıntısı) temeli ile küp bulundu.

Burç temeli siper altına alındı, sarhoş ise incelenmek için Van Müze Müdürlüğüne götürüldü.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, AA muhabirine, sabık yıl başlattıkları Zernaki Tepe’deki antika site kazılarında bölgenin tarihine ilişkin muhteşem bilgilerin elde edileceği kalıntıların ortaya çıkarıldığını söyledi.

Kazılarda tespit edilen Aramice kitabelerin çözümlenmesine ilgilendiren çalışmaların devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, “Bu sene yaptığımız çalışmalarda kaledeki surların kalınlığını tayin etmiş olduk. Bu, bizim açımızdan haddinden fazla önemliydi. Surların kalınlığının 4 metre 25 santimetre olduğunu belirledik. Koskocaman olan ayrıksı tıpkısı başlık ise hem haricen hem üstelik ahbapça taş kaplamalı namına dizayn edilmesiydi. Genelde surun çöz kısımları dümdüz bırakılırdı ama burada hem ahbapça hem dahi haricen kısaca 3 kilometre mesafede bulunan bazalt taşı getirilerek burada düet taş kullanılmıştı. Bunlar heybetli tespitler beyninde meydan alıyordu.” diyerek konuştu.

Kazılarda batıya akilane bitmeme eden surun tezelden bitiminde asıl seviyesindeki burç kalıntılarına birlikte rastladıklarını belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Burası halel edilmiş tıpkı yerdi. Burada bizim amacıyla kocaman olan husus, seramik parçalarının dönemi hakkında üstelik bize bilgi vermesi. Bu seramikler henüz kesin bilgiler edinmemizi sağlayacak özeliklere topluluk. Yaklaşık 50 santimetre yüksekliğinde bire bir küp bulmuş olduk. Aramice kitabeler, özelikle Şarki Anadolu Bölgesinin tarihinin yeniden yazılmasına dil olacak türden buluntular. Bunlar bizi az çok heyecanlandırıyor. Burcun dip kısmı yıkılmış ve anne kısmı kalmıştı. Burada çalışmalarımızı yürütüyoruz. “

“Kazılara katkımız sürecek

Erciş Kaymakamı ve Şehremaneti Komutan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ise ızgara düzenlenen antika kentte yapılan kazıların buluntular açısından çok artağan geçtiğini rapor etti.

Alanda kitabelerin bulunmasının sevincini yaşadıklarını anlatan Mehmetbeyoğlu, “Nahiye açısından bakıldığı antlaşma uğur duvarlarında dört kitabenin olduğu belki biricik harabelik yeri. Şarki Rum Bölgesindeki biricik ızgara tipli kent planın yapıldığı ender bir düz olan Zernaki Tepe’deki hafriyat çalışmalarında arkadaşlarımız bir zamanda tıpkısı mikâp buldular ayrıca burç temeli bile dönme yüzüne çıkarıldı. Arkadaşlarımız beceri çalışmalarını sürdürüyor. Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi kendisine devam fail kazı çalışmalarına katkılarımız sürecektir.” ifadelerini kullandı.

Share: