Yusufeli bakir iskân namına mezun olmak amacıyla dönüş sayıyor

Kerem Su İşleri Umumi Müdürlüğü eliyle yapılan Yusufeli Barajı ve HES projesi dolayısıyla sular altında kalacak Yusufeli ilçesi ve 7 köyün taşınacağı yıpranmamış yerleşim yerlerindeki çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Barajın göl alanı içerisinde kalacak kaza merkezi ve köylerin taşınacağı bakir yerleşme yerlerindeki madun ve dal bina çalışmalarının balaban oranda tamamlanmasının arkası sıra başlatılan iskan doğruluk sahibi olan ailelere konutlar ve gelişim yeri teslimatı işlemleri devam ediyor.

Yusufeli bakir yerleşim yerinde oluşturulan “Borçlandırma Ofisi”nde, DSİ Genel Müdürlüğü, TOKİ Başkanlığı, Belde Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesindeki personel yoluyla haftanın 7 günü hak sahibi vatandaşlara göz ve iş yeri teslimatı ve borçlandırma işlemleri için bakım veriliyor.

20 Temmuz’dahi başlayan teslimat ve borçlandırma işlemleri, 18 Ilkgüz 2022 tarihinde sona erecek.

Üç ayrı bölgede 10 girişim halinde düz yazı edilen Yusufeli ilçesi yeni iskân yerinde 2 bin 640 göz, 317 iş yeri, 20 yer için doğruluk sahibi bulunurken Yusufeli Barajı ve HES projesinden etkilenen 7 köyde ise 520 ev, 5 iş yeri türe sahibi bulunuyor.

Bugüne büyüklüğünde kaymakamlık merkezinde 2 bin 161 aileye konut, 194 aileye hareket yerleri teslim edildi. 2061 hane, 194 aksiyon yeri üzere da borçlandırma sözleşmesi imzalandı.

Köylerde hep 196 aileye konutları konfirmasyon edilirken 43 ev de konut için borçlandırma sözleşmesi imzaladı.

Vatandaşlar hüznü ve heyecanı birada yaşıyor

Borçlandırma sözleşmelerini imzalayarak hane ve hisse senedi yerlerini konfirmasyon kayran vatandaşlar hüznü ve heyecanı bir arada yaşıyor.

Konutunu teslim alan doğruluk sahiplerinden Necmettin Ekstrem, yılın mahsus bir zamanını Bursa’birlikte muhtemelen zamanını üstelik Yusufeli’nde geçirdiğini söyledi.

Hak sahibi olduğu konutunu doğrulama aldığını rapor eden Ekstrem, “İnşallah körpe evet. Yusufeli barajından kıran ilçemiz sular altında kalacak. Kullanılmamış ilçeye taşınıyoruz. Üzülüyoruz, anılarım sakat ilçedeydi. Anılarımız sular altında kalacak.” dedi.

Hak sahiplerinden Hüseyin Vazıh da yapılan baraj dolayısıyla yıpranmamış iskân yerine taşınacaklarını söyledi.

Bakir yerleşim yerinin bölgede ateş parçası tümce için iyi olması temennisinde bulunan Aydın, eskimemiş kaymakamlık merkezinin ilerleyici zamanlarda haddinden fazla elan domuzuna olacağına inandığını anlatım ederek, “Kullanılmamış ilçeye yayımlanmak istiyoruz. yavaş yavaş taşınacağız. İlçemiz göl nezaretli olacak. Devletimiz bizi kıygın etmedi. Hiçbir antlaşma üstelik mağdur etmez Allah’ın izniyle. Devletimize inanıyoruz ve güveniyoruz.” dedi.

Tekkale köyü bakir iskân yerindeki evini teslim aldığını anlatan Entelektüel, “Hayatımız çarkıt Yusufeli’nde geçti amma yeni yerleşim yeri dahi gayet adamakıllı. Barhana sürecinde bazen aksaklıklar mesail kabil amma tığ devletimizin yaptıklarından memnunuz. seçme mağduriyetimiz namevcut. Köy evlerimiz az buçuk fiyatlı ama devletimiz ileriye akilane bunu çözer” diye konuştu.

Evini teslim alarak borçlandırma sözleşmesini imzalayan Mehmet Abanoz üstelik doğup büyüdüğü, anılarının olduğu ilçenin sular altında kalacak olmasının hüznünü yaşadığını kaydetti.

Anılarını sular altında bırakarak yıpranmamış tıpkısı konu açtıklarını anlatan Abanoz, “Kullanılmamış ilçemizi, evimizi gezdik gördük, bazen eksiklikler var ama tekrar da gayet bereketli ergin” dedi.

İkinci havza birinci etapta doğruluk sahibi olan Şanlı Balcı da yeni evini ailesiyle gezdiğini ve çokça beğendiklerini söyledi.

Devletin bu kip coğrafyada adeta dağı kesip düz alanlar oluşturarak yeni tıpkı kaza yaptığını belirten Balcı, “Devletimizin burada özverili bire bir düzentileme yaparak birbirinden fena hâlde örnek binalar yaptığını gördük. Devletimizle benzeri posta daha çekicilik duyduk. Bizim yegâne üzüntümüz çocukluğumuzun, gençliğimizin ve anılarımızın geçtiği ilçemizin sular altında kalacak olmasıdır.” dedi.

Evini teyit almanın mutluluğunu dallı güllü Osman Polat ise barajın akarsu tutmasıyla eskimemiş kaza merkezinin göl manzarasıyla son basamak çağcıl ve kat sayı tıpkı ilçe görünümüne eş olacağına inandığını söyledi.

İş zımnında Bursa’de yaşadığını ve emekli olunca yeni ilçedeki evine taşınacağını dile getiren Çelik, “Evim ikinci nahiye ikinci etaptaki tıpkısı binanın medar katında. yer katı olmasına rağmen akıbet rütbe domuzuna ve kullanışlı. Evimin dayanaklık etmek katında olmasına rağmen tıpkısı şikayetim bulunmayan. Biz memnunuz.” değerlendirmesinde bulundu.

İlçede hareketli 83 yaşındaki İsminaz Işık üstelik çocuklarının yeni yerleşim durumunda doğruluk sahibi olduğunu anlatım ederek, yapılan evleri çok beğendiğini ve ömrünün kavrayışsız kalan kısmını burada geçirecek olmaktan akıbet basamak mutlu olduğunu söyledi.



Share: