Vekil Özer: Ülkemizin Afrika politikası yıpranmamış döneme girmiştir

MİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Geçtiğimiz yıl antrakt ayında İstanbul’de Sayın Cumhurbaşkanımızın eş sahipliğinde düzenlenen 3’üncü Türkiye- Afrika Iştirak Zirvesi, Afrika’yla ilişkilerimizin ulaştığı mühim seviyeyi ortaya koymuştur. Sonunda ülkemizin Afrika politikası çıktı olmuş ve yeni döneme girmiştir. 2002 yılında Afrika’birlikte çabucak 12 büyükelçiliğimiz mevcutken bugün 44 büyükelçiliğimiz bulunmaktadır” dedi.

Milli Yetişek Bakanı Mahmut Özer, Ankara’üstelik Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Millî Bırakıt Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. Vekil Özer’e SUTAŞ ve Dış İlişkiler Umumi Müdürü Hasan Ünsal üstelik zevcelik etti. Icra Vekili Özer, bu sene, seçme ikisi da ayrılmaz ayrımsız hep yapılanma eden Cenup Afrika Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve Kültürel Bırakıt Haset’nün ayrımsız arada kutlandığını belirterek,  “Nelson Mandela ve Afrika Ulusal Konseyi liderliğinde Cenup Afrika halkının Apartheid’ı yıkmak için gösterdiği savaş ve istikrar tarihe izini bırakmıştır. Hürriyet, muadele, demokratlık ve ayrımcılığın değme türünün reddi üzere Güney Afrika halkının mücadelesinde sahabet ettiği değerler, elan iyi benzeri acun için öncü görevi gören cihanşümul değerler haline gelmiştir” dedi.

Cenup Afrika’nın bağımsızlığı ve demokrasisinin parçalanmamış ülkeler için tıpkı sabah yeli kaynağı olduğunu vurgulayan Özer, şunları söyledi: “Güney Afrika örneğini daha kızıl ve daha emsal kılan konu, sunulan uzun ve çetin mücadelenin ulusun zengin ve farklılıklar içeren kültürel mirasını kucaklamaya mani olmamasıdır. Bu çerçevede, Güney Afrika ve Türkiye’nin birbirini tümler iki büyüklük olduğu ve bu hususun dost ülkelerimiz ortada mail bire bir gelişim birliğinin zeminini yapılanma ettiğine inanıyorum. Bu bağlamda, Cenup Afrika Cumhuriyeti’ni Afrika’dahi ve ötesinde kilit aynı kuma yerine görüyoruz.”‘AFRİKA’YLA TİCARET HACMİMİZ 34,5 DOLARI BULMUŞTUR’Geçtiğimiz 20 yılda, Türkiye ve Afrika’nın aykırı korku temelinde çokça boyutlu tıpkısı iş birliği modeli geliştirdiğini dile getiren Özer, “Geçtiğimiz yıl açıklık ayında İstanbul’üstelik Sayın Cumhurbaşkanımızın sülale sahipliğinde planlı 3’üncü Türkiye- Afrika Iştirak Zirvesi, Afrika’yla ilişkilerimizin ulaştığı ciddi seviyeyi ortaya koymuştur. Böylecene ülkemizin Afrika politikası artık olmuş ve bakir döneme girmiştir. 2002 yılında Afrika’üstelik çabucak 12 Büyükelçiliğimiz mevcutken zaman 44 büyükelçiliğimiz bulunmaktadır. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde 49’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara’daki Afrika ülkeleri büyükelçiliklerinin sayısı bile 2008’bile 10 iken 2022 bakımından 38’e ulaşmıştır. Kıtayla ticaret hacmimiz, 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken zaman 34,5 bilyon doları bulmuştur” diyerek konuştu.

Türkiye’nin Afrika’de yüklendiği projelerin toplam değerinin 80 bilyon doları aştığını dile getiren Özer, “Geçtiğimiz sene 2 bilyon doların üzerinde aynı tecim hacmi yakaladığımız Cenup Afrika, Badiye altı Afrika’daki yer nazik ticaret ortağımız olmuştur. Tekrar birlikte bu miktarın iki büyüklük arasındaki ticaret ve yatırım potansiyeli düşünüldüğünde mütevazı tıpkısı seviyede kaldığına inanıyorum. Katışık Hesaplı Komisyon (KEK), bilcümle bu alanlarda ileriye makul bakir adımlar atılması amacıyla akıllıca tıpkısı vasat teşekkül etmektedir. Türkiye- Güney Afrika KEK Insan başkanı adına önümüzdeki dönemde 4’üncü toplantımıza aile sahipliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Global meselelere dayalı kuma vizyonumuz, Türkiye- Afrika ilişkilerinin ilerletilmesinde balaban bir caka oynamaktadır. Bu bağlamda, Afrika ülkelerinin çalışkan çoğulculuğa dair temel beklentilerini biz dahi paylaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ukrayna’dan tahıl koridorunun açılmasını sağlayan İstanbul Mutabakatı’yla Afrika’nın besin güvenliğine katkı sunmaktan sevinme duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: