Uzmanlardan “1 yıl hamsi avlanmasın” önerisi

Uzmanlardan “1 sene hamsi avlanmasın” önerisi

KTÜ Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer:

“Hamsi beklenileni bu sene vermedi; Avcılığının tek olmazsa tıpkısı yıl durdurulmasında ısrar ediyorum”

“Devrisi yıl hem nitelikli, elan ucuz kumanya yeriz ve sonunda hamsinin şişman tıpkısı çoğunluğu üstelik ağızotu fabrikalarına başvurmak zorunda kalmaz”

TRABZON – Karadeniz Beceri Üniversitesi Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, hamsi avının bu yıl ikbal edilen şekilde olmadığını belirterek ati yıllar üzere hamsinin tıpkısı sene avlanılmaması önerisinde bulundu.

Denizlerde 1 Eylül’birlikte başlayan balık avcılığı 15 April itibariyle sona erecek. Av sezonun bitimine 1 aydan beş altı müddet kalmasına rağmen hamsi avının bu yıl üstelik bekleneni vermediğini ve anbean bile inceldiğini kaydeden Prof. Dr. Cemal Dinçer, hamsi avının 1 sene ağız ağıza durdurulması gerektiğini söyledi.

Dinçer “Hamsi beklenileni bu yıl bile vermedi. Balığımız her an incelmektedir. Bunun avının kısmi de olsa benim önerim tıpkı yıl tamamen durdurulmasıydı. Fakat güzeşte yılda vekillik zaman içerisinde 10 günce kısıtlamalara gitti. Kısmi tıpkı faydası reşit olsa de geleceğe müteveccih yani bu yıl beklenen randımanı vermemiştir. Şimdi böyle baktığımızda değme hangi kadar balık etraflı dahi gözükse bunun birlikte nazik tıpkısı çoğunluğunun kanuncu klan olan 9 santimetreyi sağlayabildiğini bile inandırmak istiyorum. Tığ arada bir tezgahtakilere bile kızıyoruz, ‘işte bu büyüklüğünde teferruatlı balığı niye alıyorsunuz’ diye niteleyerek. Gelişigüzel ne kadar kanuncu kamet olan 9 santimetreyi tutmuş olsa bile eş gıdası namına tüketime ergonomik, kaliteli olmadığından irisinin yani sofralarımızda tüketilebilecek olduğumuz hamsinin fiyatı haddinden fazla yüksekti, kimi zaman 80, ara sıra 100 liraları buldu” diye konuştu.

“Sürüler dağınıktı ve avlanan hamsi de son aşama küçüktü”

Bu zaman hamsi sürülerinin gayrimuntazam, avının dahi amiyane olduğunu anlatım eden Dinçer, “Her yıl şikayet ettiğimiz kabilinden hamsinin 4 maaş benzeri periyotta avcılığı sürdürülebilir olması gerekirken benzeri bakıyorsunuz tıpkı hafta var, 10 periyot sonra yeniden bulunmayan. Tıpkı ay sonraları bire bir elan görüldü ve benzeri posta elan gitti. Alelhusus bu sene hem mevsim er kapatıldı hem da sezondan istenilen miktarda hamsi avcılığı gerçekleştirilemedi. Yeterince sürüler oluşturulmamıştır. Sürüler dağınıktı ve avlanan hamsi birlikte akıbet etap küçüktü. İri hamsi yerine bize verilen ise belli gırgır gemilerinde evet elekten geçirilerek yahut daha bilahare dahi tasnif yapılmak suretiyle bize sunuldu. Nedeniyle sürdürülebilir birinci sınıf hamsi avcılığında kıtipiyoz titiz olmamız lazım. Bu stoku tekrar sakat günlerine sarmak amacıyla muktezi duyarlılığı göstermemiz geçişsiz” şeklinde konuştu.

“Ertesi yıllarda daha bereketli hamsi kemirmek üzere…”

Benim yine acizane önerim hamsi avcılığının tek olmazsa tıpkısı yıl başından durdurulmasında ısrar ediyorum. Devrisi sene hem birinci sınıf, daha sakametli caize yeriz ve sonunda büyük benzeri çoğunluğu de bu etkin hamsinin yemleme fabrikalarına gitmek zorunda kalmaz. Bunda tutum yerine da tıpkısı kaybımız var. Millî ekonomide de bir kayıptır bu. Mart ayındayız nedeniyle hamsi muhacir benzeri balık olduğu için filhakika bizim sularımızı bırakmak üzeredir. Tenasül toprak kayması ayırmak üzere yine Gürcistan ve kıyılarına makul karşıya göç etmek durumundadır. Siz avı erkin bıraksanız de zaten bunu avlamanız olanaklı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Share: