Türkiye’nin kekik deposu Denizli’de sektörün geleceği konuşuldu

pazarlama asıl başlıklarında rey ve önerilerin kül paydaşlarla değerlendirilmesine müteveccih Tarım ve Orman Bakanlığı Nebati Üretim Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, Denizli Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde “Kekik Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün familya sahipliği yaptığı Çalıştaya Denizli Ilbay Vekili Abdullah Etil, Denizli Büyükşehir Belediye Reisi Osman Zolan, Ekincilik ve Orman Bakanlığı Bitkisel Istihsal Umumi Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Bitkisel Istihsal Umum Müdür Yardımcısı Cengiz Budan, Pamukkale Kaymakamı Garaz Bulut, Pamukkale Şehremini Avni Örki, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Ekincilik Kat Başkanı Dr. Başak Egesel, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu ve fasıl paydaşları katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Pamukkale Kaymakamı Gaye Bulut, “Pamukkale ilçemizde kekikle uğraşan köylerimize ziyaretler gerçekleştirdiğimizde kahveye oturup çay içtikten sonra tıpkısı numaralı laf kekiktir. Köylerimizdeki şahsiyet Türkiye ortalamasının üstünde ve köylerimiz kekik sayesinde dışa kafile vermiyor. Sayın Ekincilik ve Orman İl Müdürü önderliğinde Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğümüze ve ayrıksı destekçi kurumlarımıza planlı bu çalıştay için kalbi ve hasbi kendisine teşekkürname ediyorum” dedi

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar da, “Zaman kekiğin başkenti Denizli’de kekiği bahsetmek kekik ile ilişik tıpkı güruh açmak bunu henüz yukarılara zahir çıkarabiliriz bunun mücadelesini çevirmek hamdolsun bizlere kader oldu. 1990’lı yıllardan ilk ticareti yapılan kekiğin hepsi doğadan toplama yolu ile elde edilmekte iken, İlimizde Kekiğin toprak yetiştiriciliğine geçişi ilk defa İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla 1992 yılında Iye Tarımsal Araştırı Enstitüsü Müdürlüğünden realizasyon edilen kekik fidelerine dayanmaktadır. Türkiye kekik ilk teşrin alanlarının yüzde 86’sı İlimizde bulunmaktadır. Denizli’bile akıbet yıllarda istihsal alanları 200 bin dekar, üretim miktarı 25 bin ton civarlarına ulaşmıştır. İlimizde üretilen kekikler başta MEMLUK, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya tevessül etmek amacıyla dünyanın kavi çok ülkesine ihraç edilmektedir” diye niteleyerek konuştu.

Pamukkale Şehremini Avni Örki ise, “Denizli’da göğsümüzü kabartan, çalışmalarıyla bizimde geleceğimizin henüz güzelce olmasına anahtar olan tarım çalışanlarına teşekkürname ediyorum. Denizli’mizin esasen binlerce yıldır eş sahipliğini yaptığı o makro kekik, heveskâr aynı şekilde üretilmeye başlandı. Bu sayede da dünyanın tıpkısı numarası oldu. Temel mehabetli olan bu toplantılar vesilesi ile çiftçimize elan çok kulak verebilme ortamı uydurmak ve arzulu üretimin toplantılarla desteklenmesini sağlayarak bunun neticesinde üstelik önümüzde engeller var ise ne şekilde aşacağımızın kez haritasını şimdiden çıkartabilmektir. Pamukkale Belediyesi olarak Denizli Kekiğinin tescilini alarak dünyanın dört bir birlikte ‘Denizli Kekiği’ adını ifşa etmek bizim için gurur donör” ifadelerini kullandı.

Bitkisel Istihsal Umumi Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir da, “Burada kekikte tıpkı sükse hikayesinden bahsedildi. Bunları dinlemek burada görünmek bizlere heyecan verdi. Bunun beraberinde eskimemiş şeylerle geleceğine cephe vererek kekik üreticimizin karşı terinin emeğinin karşılığını elan yüksek düzeyde alacağı, dünyanın işaret olan ve ayar olan kekikle ilgili bakir çalışmaları beraber konuşacağımız bir izlence ile aranızdayım. Denizli çiftçisinin çabasıyla, emeğiyle kıraç tarlada kekiği yetiştirmeyi başararak sonuç 20 yılda istihsal miktarı 7 bin tondan bugün Türkiye’de 44 bin tona çıkmışsa ve bu kekiğin iri ayrımsız kısmı Denizli’dahi üretiliyorsa bu ayrımsız muvaffakiyet hikayesidir. Bu istihsal arttıkça dünyaya siz rakip az çok kimi vakit tarife dışı engeller diyebileceğimiz kalıntı vs. muhtelif taleplerle yüz yüze kalabiliyoruz. PA (Pirolizidine Alkaloid ) ecnebi esrar kaynaklı tıpkısı alkoloidin kekikte bakiye bırakması sonucu ihraç pazarlarında sevgili yaşayabiliyoruz. Amma Biz bunu biliyoruz kim sorunu çözebiliriz. Bu sorunu üstelik Ankara’dan değil Denizli’de temin etmek amacıyla buraya geldik” dedi.

Denizli Büyükşehir Şehremini Osman Zolan ise “Denizli deli dolu ve üreten tıpkı şehir. Dönüp baktığımızda tükettiğinden daha fazlasını üreten ayrımsız kent Denizli. Değme zaman ve rastgele yerde söylediğimiz kıtipiyoz gelgel duyduğumuz Kekik üretimi Türkiye’de Birinciyiz diyoruz ama gerçekte kent adına dünyada birinciyiz ve bu bizim amacıyla çokça kıymetli. Bu açacak ile kekik çalıştayının liyakatli geçmesini ve hayırlara vasıta olmasını dilek ediyorum” dedi.

Denizli Vali Vekili Abdullah Etil de, “”Kekik çalıştayının çiftçilerimiz, ilimiz ve ülkemiz üzere filinta sonuçlar getirmesi dileğiyle emeği güzeşte herkese teşekkürname ediyorum. Doğada yetişen temas bitkinin dirimlik öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede birlikte natürel ve nebati beslenme karşımıza çıkıyor. Günümüz modern tıbbında beğenilen dayanıklı çokça reçete bitkilerden elde edilmektedir. Kekik evvel çağlardan itibaren çıkar yol, besin, içecek, dokuma, boya, parfümeri ve kozmetik üzere değişik alanlarda da kullanılmaktadır. Ülkemizin tıpkısı değeri olan kekiğin mutluluk ekonomisine katkısını yükseltmek amacıyla çabalarımızı daha birlikte arttırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından iki celse bire bir anda başladı. Birinci salonda Toprak ve Bostan Bitkileri Ofis Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu başkanlığında yetiştiricilik, ikinci salonda ongun tarım uygulamaları ile Uzvi Ekincilik Kat Başkanı Dr. Başak Egesel başkanlığında eser el işi ve pazarlama konularında gerçekleştirildi. Çalıştayda kekik yetiştiriciliği ve nişane el işi/pazarlama anne başlıklarında rey ve öneriler eksiksiz paydaşlarla birlikte değerlendirilerek çalıştay son bildirgesi katılımcılara sunuldu. – DENİZLİ

Share: