TOGG’dan sonra bire bir yerel üretim daha! Türkiye’nin kullanılmamış elektrikli otomobili 2025’te piyasaya çıkacak

İnegöl’de Saloni Mobilya, Erhun Uyuşturucu, Nöbet Möble, Lenova Möble, Orimak Makina ve İyon Mekatronik ortaklığında geliştirilen ve geçtiğimiz yıl kamuoyuna duyurulan elektrikli miftah projesi Amperino ‘ya Sanayi ve Tecim Bakanlığı’ndan destek geldi. Saksı olarak 66 milyon lira sunulan ucu celi motivasyon 300 milyon TL’ye kadar çıkabilecek. Site içine akla yatkın kendisine tasarlanan elektrikli otomobil 90 kilometre hıza ulaşacak ve 150 kilometre menzile topluluk olacak.

“TÜRKİYE’DE İLK YOL YERLİ HUB MOTOR YAPILDI”

Proje üzerine açıklamalarda kâin Amperino Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven, “Tığ bu işe 2019’bile başladık. Ilk mental kendisine 6-7 kamer hazırlandık ve araştırmalar yaptık. Kavramsal tasarım dediğimiz, pekâlâ tıpkısı kurgu yapacağız, hangi dershane olacak, birçok şahsiyet olacak, kent içi mi olacak, gibi konularla ilgili tahminî 6 kamer çalışmalar yaptık. Mühendis arkadaşlardan 3 tane kurucu grup liderimiz var. Hem görsel dizayn hem dahi maharet dizayn ekibini 2020’de kurduk ve tasarımına başladık. Bu dolaşma itibari ile tasarımı dondurduk. Yani görsel tasarımların sonuç kuzuluk getirdik ve bundan sonra tarz çalışmalarına başladık. Bu esnada bakanlığa başvurduk. Aracın bilcümle ciddi teknolojileri bize ilişik. Yazılımı yüzdelik 100 ibdai ve Amperino aracılığıyla yapılıyor. Batarya Amperino eliyle paketlenecek ve toparlanacak. Motor ilk kez Türkiye’de hub motor üretildi. Biz bir firmayla birlikte bilcümle bilgileri paylaşıp ve Türkiye’üstelik ilk defa evcil ayrımsız hub motosiklet yaptırdık. Bunun yanında çevirici çevreci olsun diye birlikte imalatında çevreci ürünler kullanmaya çalışıyoruz. Bu arabanın aracın gövdesini keten güzel tıpkısı gereç olan Bio Fiber’den üreteceğiz. Bunun bire bir geçmiş teknolojisinde Karbon Fiber idi. Yani bu ara bulucu doğaya infirak ettiğinizde kendiliğinden çözünerek doğaya karışabilecek” dedi.

“TEŞVİK 300 MİLYONA KADAR ÇIKABİLECEK”

Bu sene itibariyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırı Kurumu’na proje yazdıklarını hatırlatan Canseven, “Açılışta 66 milyon TL almak üzere ucu zahir bir teşvik aldık. 3 yılda projeyi kapatacağız amma bu teşvikler 10 sene sürecek. Burada makinasal yaptığımız bütün yatırımların vergi muafiyetleri kabilinden avantajları var. Kısacası 5’inci bölgedeki firmalar hangi teşviklerden yararlanıyorsa biz de tıpkısı teşviklerden yararlanıyoruz. Bu sektörle ilgilenenler ortada Amperino ile ilişik kilolu beklentiler var. Vekillik bize inandı kim gitgide 300 milyona büyüklüğünde çıkma benzeri isteklendirme sağladı” diye konuştu.

“MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NIN ÇALIŞILABİLİR YAZILIMCI TEDARİKÇİLER LİSTESİNE GİRDİK”

Bakanlığın projeye inanmasının kendilerini motive ettiğini vurgulayan Yakup Canseven, “Tığ otomotiv sektörü üzere daha Startup sayılırız. Buna karşın böyle bir motivasyon almış kalkmak bizim amacıyla hem çalım donör hem da motive edici. Bizim için bu teşvikin tıpkısı farklı önemi ise ileride dönüş Avrupa Birliğinde yahut eksantrik projelere başvurduğumuzda bu bizim üzere müracaat olacak. Burada uygulayım bilimi, mühendislik, yerlilik oylumlu. Temel Zamanlı İletişim Sistemi (GİS) Türkiye’üstelik ilk kez Amperino mühendisleri tarafından geliştirildi ve aracımızda kullanılacak. Aslında biz bire bir mühendislik ekibiyiz ve kurgu bizim için benzeri bundan sonra. Tığ şuan teknoloji geliştiriyoruz. Havelsan’dan Roketsan’dan kabilinden kıymetli firmalarımızdan birlikte yazılım ihya teklifleri oldu. Çok bakir tıpkı firma olmamıza rağmen, Milli Savunma Bakanlığı’nın çalışılabilir yazılımcı tedarikçiler listesine girdik. “Aspilsan Türkiye da ilk defa pil üretti ve işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Antrparantez elektrikli araçların üretimi ve yan sanayisi oluşması amacıyla ayrımsız farkındalık yapmak kabil bir misyonu de üstlenmeye çalışıyoruz. Bu konu çokça balaban zira ilk girmek çok el zira canip sanayisi daha gelişmemiş bu sektörün yan sanayisinin dahi gelişmesi gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“AMAÇ ARACI 2023 CENEVRE FUARINDA SERGİLEYİP 2025’TE BANTTAN İNDİRMEK”

30 yabanlık mühendis ekibinin etken yerine çalıştığını kaydeden Yakup Canseven sözlerini şöyle sürdürdü: “5 yazılım mühendisimiz Enformatik Vadisindeki yerimizde yazılım üstüne çalışıyor. Amperino 3 yabanlık olacak. 1-2 hafta içerisinde çıktı önceki şasi prototipi yürütüp testlere başlayacağız. Hedefimiz 2024 yılında bu ara bulucu kül intaç bitirerek Cenevre Otomotiv Fuarında teşhir etmek. Dünyanın değme adına satabilmek için E belgesi alacağız. Bu konuda başından beri homologasyon testleri ve belgelendirme üzere Finlandiya’dan yani AB den akredite Mobilite firması ile çalışıyoruz kim çıkan açacak hep maharet şartnamelere taşıyan olsun. Ara Bulucu çıkardıktan sonra 6-12 kamer sürecek benzeri sınav ve belgelendirme süreci var. Bu süreç sırasında de tığ imdi dizi istihsal için üretimevi ve paradigma istihsal hattı çalışmalarına başlayacağız. 2025 yılı kabil evvel araçlar banttan iner diye niteleyerek düşünüyoruz.”



Share: