Samsun Kurupelit Marina Dayanışması: “Yat Limanı Ranta Kurban Yapılmak Betonlaştırılmak İsteniyor”

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Kurupelit Marina Dayanışması, teknolojik olanaklar olmasına rağmen marinanın Samsun Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla temizlenmemesine reaksiyon göstererek, “Kurupelit Yat Limanı alanı bu haliyle ‘çözümsüz’ kabil gösterilip Samsun halkı bıktırılmaya, Kurupelit Yat Limanı’dan vazgeçilmeye çalışılıyor. Kurupelit Marina ranta kurban edilmek, betonlaştırılmak isteniyor” açıklaması yaptı.

Samsun Kurupelit Marina Dayanışması üyeleri, güzeşte marina uğrunda matbuat açıklaması yaptı. El Birliği hesabına açıklamayı okuyan Nedim Ecevit, şöyle konuştu:

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GÖREVİNİ AKSATIYOR”

“Büyükşehir belediyesini, sorumluluğunu aldığı alanlarda, yaşam için yer şanlı, bildirme öncelikli görevlerinin başında olan ‘uygun çevreyi’ oluşturmaya nida ediyoruz. Makul çevreyi icat etmek dahi ‘toprak su havanın’ temiz tutulması ve ‘ekolojik çevrenin’ korunması ile başlar. Bu de zaten, akilane ve mebzul hizmet etmek talip, evcil yönetimlerin olmazsa olamaz görevidir.  Görülüyor kim, Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehrimizi bozulmamış tutma, çevreyi dulda, mekân kirliliğini önleme, ekolojik yapıyı himaye, yani bu şehirde kıvrak vatandaşlar de karışma almak için-eksiksiz canlılar üzere akla yatkın çevreyi tevlit görevini aksatmaktadır.

“MARİNAYI TEMİZLEYECEK TEKNOLOJİ SAMSUN’DA VAR”

Samsun Büyükşehir Belediyesinin bu birincil görevi hesabına getirmeyip aksattığı yerlerin başında de ‘Kurupelit Marina Alanı’ gelmektedir. Ilmî çevreler defaatle belirttiler; Kurupelit Marina’nın yapılabilir temizliğini, dip taraması yapılacak teknolojinin şehrimizde var olduğunu, dağılmış oksijen arıtımı eliyle havalandırma sistemi kurularak yosunlaşmanın önlenebileceğini, niteliksiz ve karışık adına Kurupelit Yat Limanı’nın rehabilite edilip şehrin hizmetine sunulmasının kabil olduğunu dile getirdiler. Örnekler beyninde; Samsun Limanı, İstanbul Körfez ve elan bilahare onlarca düzlük temizlenebiliyorken, düzlük kendisine çokça elan hasis ve daha dümdüz olan Kurupelit Marina’nın temizlenemiyor olması doyurucu benzer mi? Oysaki bunu yapabilecek teknolojik imkanlar Samsun’da var. Amma yapılmıyor. Büyükşehir bu birincil görevini neden yapmıyor?

“ADETA BİLİNÇLİ ADINA ÇÖZÜMSÜZMÜŞ GÖRÜNTÜSÜ YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Cevabı kıytırık ve arasında! Adeta bilinçli kendisine, çözümsüzmüş görüntüsü yaratılmaya çalışılıyor. Yapışkan çevreye, nişan ve kullanılmaz ortam oluşumuna, yosunlaşmaya seyirci kalınarak ve kayırıcı taramasından kaçınılarak, Kurupelit Yat Limanı alanı bu haliyle ‘çözümsüz’ kabil gösterilip Samsun halkı bıktırılmaya, Kurupelit Marina’dan vazgeçilmeye çalışılıyor. Samsun’üstelik yaşayan halkın; koku aldığı, vatandaşların sandalyesini kapıp denizle buluştuğu, misafirlerini ağırladığı, şehrimizin gözbebeği Samsunspor’umuzun etkinliklerini, kutlamalarını yaptığı, darülfünun öğrencilerimizin erkin zamanlarını değerlendirdiği, eğlendiği, esnafın nazik sermayelerle işyeri açtığı, yuva inşa etmek isteyen kullanılmamış evlilerin yeryüzü sunturlu günlerini fotoğrafladığı, nesli tükenmekte olan su samurlarının, Türkiye’de 2 kuş türünün ilk kez görüldüğü, 18 Martı çeşidinin 15’ini barındıran, sergi anahtar büyüklüğünde yeryüzü kıymetli kuş çeşidini barındıran ve dayanıklı haddinden fazla canlının ekolojik daim olmak alanı kendisine sığındığı ‘Kurupelit Yat Limanı’ ranta kurban edilmek, betonlaştırılmak isteniyor.” diye konuştu.

“SAMSUN İÇİN İYİ OLABİLECEK, BİLİMSEL ÇEVRELERCE VE SAMSUN HALKINCA AKSEPTANS GÖRMÜŞ PROJELERE İKNA OLMAYA HAZIRIZ”

“2006 yılında, Samsun Büyükşehir Belediye Reisi Mustafa Çıpa, TBMM’de Samsun Milletvekili idi. Onun bile kabul oyuyla 2872 az Kasaba Kanunu’nun aranje havai yürürlüğe girdi. Bu kanuna bakarak;

Madde3-a; Ilkin dalavere, patika odaları, birlikler ve sivil sosyete kuruluşları tevessül etmek için, sistem, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile işyar olup, bu konuda alınacak tedbirlere, belirlenen esaslara uymakla yükümlüdür. Özellikle yönetim, yani vekâlet ve belediye kirliliğin önlenmesinde işyar ve memur. Sizce yat limanı bozulmamış mi? Uray ‘kanunun emrettiği fariza ve yükümlülüğünü’ yapmış diyebilir miyiz? Madde3-b Çevrenin korunması, çevrenin bozulmasının önlenmesi ve kirliliğin giderilmesi alanındaki temas çeşit faaliyette ‘Bakanlık ve yerli yönetimler’ meslek odaları, birlikler ve sivil cemiyet kuruluşları ile iş birliği yaparlar.

Madde3-d Çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esastır. Vekillik ve evcil yönetimler; iz odaları, birlikler, sivil sosyete kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları ortaklık ortamını yaratmakla yükümlüdür.

İşte kanuncu adına delege olmamız müstelzim, kasaba hakkımızı arzulamak zorundayız. belediye reisi Mustafa Çipo’e sesleniyoruz. Kasaba Kanunu’nun gereğini yapınız. Samsun halkıyla, patika odalarımızla ve sivil cemiyet katılımcılarıyla düşün birliğine varırız ahali ele veriniz. Samsun için ferah olabilecek, bilimsel çevrelerce ve Samsun halkınca kabul görmüş projelere kandırma olmaya hazırız.”

Ecevit, açıklamada şu talepleri sıraladı:

“Samsun halkının isteklerinin dikkate alınmasını, ilmî çevreler kulak verilmesini, önem kararlarına kaçınmak gösterilmesini, belde ile ilişik kanunlara uyulmasını, projelerin şehrimizi ve vatandaşlarımızı kıygın etmemesini, denizimizin, yeşilimizin betonlaşmamasını, sahilimizin, kıyılarımızın uymazlık görmemesini, mekân ekoloji yapının önemsenmesini; kısaca Samsun’un geleceğinin bulunmayan edilmemesini dilek ediyoruz.

Samsun Büyükşehir Şehremini ve Uray Meclisi’nin altın üyeleri, sizleri;  birincil göreviniz olan, şehrimizin toprağını-suyunu-havasını arz bozulmamış kullanılır duruma getirerek, çevreyi bozmadan, ekolojik yapıyı koruyarak, şehremaneti hizmetlerini hayata geçirmeye, Kurupelit Yat Limanı’yı kâin haliyle rehabilite etmeye ve güzel bir Samsun üzere sağgörülü davranmaya davet ediyoruz!”

Share: