Ruz tutulmasını kampüse konulan teleskoplarla izlediler

ERZURUM Atatürk Üniversitesi öğrencileri ve havza halkı, Bilgelik Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü eliyle kampüse konulan teleskoplarla ‘Parçalı Gün Tutulması’nı izledi.

Deniz seviyesinden 1950 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin yeryüzü erdemli yerleşim alanına cemaat Erzurum’üstelik öğrenciler ve havza halkı, ‘Parçalı Ruz Tutulması’nı üniversitenin teleskoplarıyla izledi. Türkiye saatiyle 12.40 ile 15.05 arasında yaşanan tutulmada, Ruz’in kısaca yüzde 50’si örtüldü. Atatürk Üniversitesi Malumat Fakültesi Gök Bilimi ve Gök Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi Hüseyin Er, iki teleskopla öğrencileriyle ders nitelediğinde tarih tutulmasını izledi. Toprak halkı dahi bu imkandan yararlanıp tutulmayı izledi.

‘SONRAKİ POPÜLARITE 2027’DE’ Gün tutulmasının, Kamer’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Gün arasına girmesiyle, Zaman’i kısmen veya tamamen örtmesi olayı olduğunu anlatan Hüseyin Leşker, “Sıra tutulmasının 3 türü bulunmaktadır. Bunlar; ‘Tam Çağ Tutulması’, ‘Halkalı Güneş Tutulması’ ve ‘Parçalı Çağ Tutulması’dır. Zaman gerçekleşen modüler bir tutulmadır ve Avrupa, Orta Şark ile Asya’nın bir kısmından görülebilecektir. Bu tutulma, ülkemizde gözlendiğinde Ay marifetiyle Sıra’in yaklaşık yüzdelik 50’si örtülecek ve bu görüngü kısaca 3 saat sürecek. güneş tutulması Türkiye saati ile 12.40’da başlayacak olup 15.05’de sona erecektir. Ülkemizden gözlenebilecek ayrımsız sonraki yer mail ‘Çağ Tutulması’ ise 2 Ağustos 2027 tarihinde gerçekleşecektir. Atatürk Üniversitesi Heyet ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Yıldız Fiziği Kulübü aracılığıyla zaman bu kudretli doğa olayını gözlemleyebilmek için 12.30 ile 15.00 saatleri beyninde ATA50 Teleskobu yerleşkesinde halka münhal bire bir çağ gözlemi etkinliği yaptırıldı” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Fizik bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Fatma Murahhas, “Arkadaşlarla geldik ve teleskoplarla güneşin tutulmasını saniye saniye izledik. Bizim üzere adamakıllı tıpkı deneyim oldu” dedi.

Share: