“Romatizma kalıtım bilimi faktörlerle aktarılabilir”

Romatizmanın bebek, zinde ve yaşlılarda görülebilen bir hastalık olduğunu ve Türkiye’üstelik son evre geniş görüldüğünü belirten Romatoloji uzmanı Dr. Soğan Çiçeği Dörtbaş, romatizmal hastalıkların bazılarının genetik faktörlerle aktarıldığını söyledi.

Halk arasında romatizmanın yalnızca eklemleri etkileyen ve ağrılara sebep olan benzeri çor yerine bilindiğini tamlayan Emsey Hospital Romatoloji uzmanı Dr. Soğan Çiçeği Dörtbaş, romatizmanın özellikle göz, ruh, akciğer ve böbrekler kabilinden bağırsak organları etkileyerek hayati ateş oluşturabileceğine dikkat çekti.

HAREKETSİZLİK ROMATİZMAYA BOZUKLUK OLABİLİR

Romatizmaya hamam yahut antipatik havanın faktör olduğu düşünülse birlikte bunun kusurlu bir bellek olduğunu rapor fail Romatoloji Uzmanı Zerrin Dörtbaş, romatizmanın her yaştan koca grubunda görülebilen kalıtım bilimi yollarla yahut cümle namına adsız ayrımlı enfeksiyon ve metabolik nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirtti.  Gösterişli ve hareketsiz insanlarda ise hastalığın elan keder seyredebileceğini belirten Dr. Dörtbaş, şunları söyledi:

“Çor çoğu dirilik tarafından çarpık çurpuk görülüyor fakat tedavi gecikebiliyor. Gün içerisinde zorlanmadan yapılan çeşit tutmak, musluğu açmak, pencereyi durdurmak gibi eylemler tedavi geciktiren kişilerde mafsal tutulmasına ve hasara tutkun fonksiyon kaybına ve kişinin eklemlerini haddinden fazla abat kullanamamasına sebep tamam. Bunun sonucunda Kronik deformitenin ilerlemesiyle sökel günce rutinlerini üstelik yerine getirmemeye başlayabilir.”

EKLEMLERDE ŞİŞLİK MEDYANA GELEBİLİR

Romatizmanın aşamalar halinde kendini muhtemelen ettiğini vurgulayan Dr. Dörtbaş, iltihaplı hastalıkların organlarda bir anda araz vermediğini fakat eklemlerde kızarıklık, mafsal ağrısı, şişkin, debi kaybı, ısı fazlalaşması gibi belirtilerle meydana çıkabileceğini belirtti. Vücutta ortaya sâdır bu belirtilerin şiddetine göre eklemlerde hasar oluşabileceğini söyleyen Dr. Dörtbaş, “Eklemlerde yangılanma kronikleşmişse, eklemin çevresi ve kemikte şekil bozukluklarına illet gibi. Deformite denilen mihman hasarlar meydana gelebilir ve hastalığın şiddeti ile mütenasip yerine dahi organlarda ekliptik mümkün” dedi.

SÜREKLİ TAKİP EDİLMELİ

Süreğen tıpkısı hastalık olan romatizmanın tedavisinin ağız ağıza benzer olmadığını fakat umar tedavisi ile taharri altına alınabileceğini belirten Dr. Dörtbaş, şunları ekledi:

“İlaç tedavisi uygulanırken hastalığın şiddetine sadık yerine doz dengelemesinin yapılması gerekir. Hastalığın tekrardan alevlenebileceği ihtimaline karşı şikayet olmasa üstelik tutkun sürekli arama edilmeli.  Hastalığın çok müstakbel düzeylerinde ameliyata gerekseme duyulabileceğini. Diz ve kaide bölgelerinde oluşan iltihabi romatizmalarda hasar çok aşkın ise proteze ihtiyaç duyulabilir.”

Share: