Kuyruklu zehrinin meme kanseri tedavisinde kullanılması amacıyla umutlandıran araştırma

Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi (HRÜ) akademisyenlerince yapılan çalışmada, karaca akrep zehrinin memedeki kanserli hücreyi bulunmayan olması için tetiklediği, alışılagelen hücrelere ise beis vermediği belirleme edildi.

HRÜ’den yapılan açıklamada, üniversitenin bilimsel amaçlı kurduğu Kuyruklu Venom Merkezi’nde, Şanlıurfa ve belde illerinde zehirli akreplerin tespiti, kişi durumları, popülasyon dinamizmlerinin belirlenmesi, laboratuvarda üretilmesi, kötü sağımı, tagaddi ve kırıcı kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi üstüne mehabetli çalışmalar yapıldığı belirtildi.

Rektör Prof. Dr. Sabri Çelik’in desteğiyle akrep zehri laboratuvarı ve istihsal tesisinden elde edilen değişik zehirlerin mütenevvi araştırı alanlarında kullanıldığı dile getirilen açıklamada, Selen- Yazın Fakültesi Biyoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Delimsirek Toprak koordinatörlüğünde Akrep Venom Araştırı Grubu’ndaki akademisyenlerin anti kanser, antimikrobiyal ve tıptaki ayrıksı kullanımı üstünde ilmî icraat yürüttükleri kaydedildi.

HRÜ Tababet Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Koyuncu ve ekibi marifetiyle meme başı kanserleri amacıyla akrep zehrinden antikanser derman geliştirme çalışması kapsamında elde edilen sonuçların da paylaşıldığı açıklamada, akrep zehirlerinin kanserin ilerlemesine karşı aktif birçok biyoaktif bileşiği içerdiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine düz verilen Doç. Dr. Koyuncu, kişmiri akrep zehrinin coşku donör tıbbi beklentileri olup aynı merhem adayı olma potansiyeli bulunan bildirme fiyatlı ve ölümcül keder olduğunu, beş altı akrep zehrinin peptidinin birçok hastalıkta rüya verici olduğunu belirtti.

Akreplerin ızdırap içeriğinin türlerine ve yaşadıkları ortama bakarak ayrım gösterdiğini, bu nedenle tıpkı doğruluk ilişik kuyruklu zehirlerinin ayrımlı farmakolojik etkileri olabileceğine meni fail Koyuncu, Şanlıurfa’de tüvana yağız kuyruklu türünün zehrinin metabolit profili ve anti amansız hastalık özelliğini araştırdıklarını dile getirdi. Koyuncu, şunları ifade etti:

“Yapısal ve fonksiyonel spesifikliği zımnında kuyruklu peptidleri, alelhusus kanser, önsezi ve yaradılış hastalıkları ve diğer muafiyet sistemi yetmezlikleri hastalıkları amacıyla özellikli ilaçların geliştirilmesinde enli yerine kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, faaliyet dürtü yöntemi ile akreplerden toplanan zehirler el işi bağımlı tutularak 3-10 kDa arasındaki büyüklüğe sahip acı fraksiyonları elde edildi. Elde edilen ızdırap fraksiyonlarının on değişik amansız hastalık (bicik, kestanecik, akciğer, kolon vb.) ve normal hücreler üzerindeki anti-amansız hastalık sıklet ve ağırbaşlılık mekanizması incelendi. Çalışma sonucunda akrep zehrinin genişlik dinç anti-amansız hastalık etkiyi meme kanseri üstünde apoptozis dediğimiz ahiret yolculuğu mekanizmasını tetikleyerek gösterdiği, ayrıca alışılagelen meme hücrelerine birlikte engel vermediği tayin edildi. Bu etkinin daha tafsilatlı araştırılması ve garaz molekülün tespitine yönelik çalışmalarımız bitmeme ediyor. Canlı peptidin tespiti ile akrep zehrine lazım kalmadan ilacın sentetik kendisine üretilmesi mümkün olacak.”

Share: