Kınık Höyük’te Demir Çağı’na ilişik yerleşim alanları ve mülevven çömlekler bulundu

Niğde’nin Altunhisar ilçesine mecbur Yeşilyurt köyü yakınlarındaki Kınık Höyük’te Çıpa Çağı’na ilişik evler, sokaklar ve mülevven çömlekler bulundu.

Kazı Heyeti Başkanı ve Floransa Üniversitesi Çağ, Coğrafya, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Marina Pucci, AA muhabirine, bu yıl kazıların kısaca bir ay ilk başladığını ve dört değişik üniversiteden üç ayrı ekiple çalışmaların bitmeme ettiğini söyledi.

Akropolis’teki çalışmaların lahut alan ve minval plaza üstünde bitmeme ettiğini belirten İtalyan arkeolog Pucci, bazen kısımlarında dahi Demir Çağı tabakalarında çalıştıklarını anlattı.

Pucci, Akropolis’in uğur duvarlarını kazdıkları bire bir alanın bulunduğunu ve zir şehirde dahi yerli yaşamın nasıl olduğunu araştırdıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Burada evler var, oradaki dirim tarzını araştırıyoruz. Süfli şehirde bu odaların aynı tanesinde çokça sayıda mülevven kumkuma ve kaplar bulundu. Onların restorasyonu devam ediyor. Benzeri zamanda talih duvarının da keşfedilmesinin çalışmaları devam ediyor. Yapı üretimi üzere geçer ve yemek hazırlanması üzere mergup objeler ve tek dahi fibula kıyı iğnesi bulundu. Burada kâin çömlekçilik tipolojileri ve objelere bakarak bölge Itidalli Demir Çağı’na tarihleniyor. Bu üstelik zir yukarı milattan geçmiş 9. ve 8. yüzyıla tarihleniyor.”

Çıpa Çağı’nda yukarıdaki tepe kısmında yönetim alanlarının bulunduğunu, buranın büyük surlar eliyle çevrelendiğini dile getiren Pucci, dun şehirde birlikte domestik halkın yaşadığı rapor etti.

“Bura Çıpa Çağı standartları amacıyla muhteşem benzeri site”

Pucci, tepedeki alanın Helenistik Dönem’dahi daha çok dini bire bir format kendisine kullanıldığına belen ederek, “İnsanlar dini aktivitelerini akdetmek üzere geliyor buraya. Domestik dirim alanı elan oldukça. Bura Çipo Çağı standartları için cesim bir kent. Nazik ihtimalle bu bölge için şanlı benzeri dini hat. Yukarıdaki dalavere ve aşağıdaki yaşam alanlarının boyutuna bakarak burasının Çıpa Çağı’nda mehabetli aynı forma olduğunu söyleyebiliyoruz.” dedi.

Bölgenin Demir Çağı öncesinde Ilımlı Bronz Çağı ve Erken Tunç Çağı’nda üstelik büyük olduğuna dair fikirlerinin bulunduğuna dikkati çekici Pucci, bu seviyelerin elan aşağıda kaldığını, bunu görmek için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Share: