Kardeşinden nakledilen temel hücreyle 60’ından sonra lösemiyi yendi

Malatya’da 2 sene geçmiş kan kanseri teşhisi konulan 61 yaşındaki Şeyho Atik, kardeşinden yapılan kaynak göze nakliyle sağlığına kavuştu.

Akçadağ ilçesinde kıvrak ve çiftçilikle uğraşan 4 çocuk babası Şeyho Çevik, yaklaşık 2 yıl önceki kusma, halsizlik ve soluk darlığı şikayetiyle Malatya Terbiye ve Araştırı Hastanesine başvurdu.

Tetkikleri yapılarak İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine irsal edilen Atik’e lösemi teşhisi konuldu.

Tedavisine başlanan Çevik’e, benzeri müddet kemoterapi uygulamasının ardından sabık ay kardeşi Ayşe Korkmaz’dan gerçek hücre nakli yapıldı.

Çevik, kalburüstü aktarım sonrasında sağlığına yeniden kavuştu.

Şeyho Atik, AA muhabirine, rahatsızlığı boyunca iri sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Çevik, tahminî 2 yıldır mücadele ettiği hastalığı sürecinde kardeşinden akıllıca asıl hücre bulunduğunu anlatarak, “Doktorlarım sayesinde Tanrı’ın izniyle hastalıktan kurtuldum. Şu an çok iyiyim. Tahminî 7 aydır hastanede tedavi görüyordum, şu dakika sağlığıma kavuştum. Kardeşimden akıllıca soy hücre bulunduğunu öğrendiğimde dünyalar benim oldu. Otama sürecime katkıda mevcut herkesten Cenabıhak razı olsun.” dedi.

Yaşadıklarını duygulanarak anlatan Atik, gerçek göze bağışı konusunda herkesin duygun davranması çağrısında bulundu.

Çalak’in eşi 62 yaşındaki Nurhayat Çalak ise eşinin halsizlik ve iştahsızlık şikayetiyle başlayan hastalığının nakil sürecine kadar ilerlediğini rapor etti.

Atik, eşi amacıyla herhangi bir tip zorluğa katlandığını anlatarak “Doktorlarımız yardımıyla bugünlere kavuştuk. Herkesten Allah razı olsun. Donör olan görümcemden birlikte Cenabıhak razı olsun. Rabbim tüm hastalara onma versin.” diye konuştu.

“Herkes gerçeklik göze bağışçısı türlü”

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Köken Hücre ve Aferez Ünitesi ile Nesiç Tipleme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Büyük Erkurt ise Şeyho Çevik’in kardeşinin bağışı sonrasında iyileştiğini belirtti.

Töz göze bağışçılığının donöre tek zararı olmadığını dile getiren Erkurt, “Cümle köken hücre bağışçısı cins. Bir kan atfetmek kabilinden. Koku verildiğinde pekâlâ bağışçıya zararı olmuyorsa kaynak hücre vermenin birlikte bağışçıya bire bir zararı yoktur.” ifadelerini kullandı

Share: