Kaçkar Dağları’nda iki zaman ayrımsız arada yaşanıyor (2)

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Kaçkar Dağları ve çevresinde mevcut yaylalar, ziyaretçilerine güz ve kışı bir arada yaşatıyor.

Türkiye’nin 3 bin 937 metreyle yer faziletkâr dağları ortada kayran düz Kaçkarlar’ın eteklerinde, güz renklerinin egemenlik sürdüğü yaylalar, son günlerde etkili olan karla beyaza büründü.

Sonbahar ve kışın delici güzelliğini bire bir arada soldurmak isteyen misafirlerin Ayder Yaylası’ndan başlayan yolculuğu, Huser, Samistal, Kavrun, Pokut ve Sal yaylalarına kadar sürüyor.

Müdavimlerinin, mevsimin ilk karının düşmesinin ardından vedaya hazırlandığı yaylalar, kış bastırmadan kuş ve su sesleri ile sonbaharın renkleri eşliğinde doğayla çöz içe doğmak isteyenleri ağırlıyor.

Kaçkar Dağları’nın zirvesine vurmak ve “endişe denizi”ni tutulmak isteyenlerin telaki noktası Huser Yaylası oluyor. Tahakküm ve engebeli yollara aldırış etmeden zirveye ulaşanlar, günün yorgunluğunu horon oynayarak atıyor.

Huser Yaylası’nda kâin kayık ise ziyaretçilere sis bulutu üzerinde denize açılıyormuş hissi yaşatıyor.

“Tıpkı tarafta Kaçkar Dağları, tıpkı tarafta yeşillik, natür”

Huser Yaylası’ndaki işletmesinde öz satan ve ziyaretçilere salıncak kiralayan İsmet Kandemir, AA muhabirine, yaylaya mayıs ayında evvel çıkan kişilerden olduğunu söyledi.

Yaylada hayvancılığın haziranda başladığını belirten Kandemir, kar yağışının başlaması ve buzun oluşması nedeniyle hayvanları bugünlerde yayladan indirdiklerini anlattı.

Kandemir, akıbet anne kadar yaylada kaldığını rapor ederek, “Yaylayı yüklenmek için buralardayız. Yaylaya ziyaretçi gelmese dahi sonuç esas büyüklüğünde yaylada kalıyoruz. Bütün yaylalar kapandıktan sonradan en üst biz iniyoruz.” dedi.

Kar yağışı nedeniyle ziyaretçilerin yolları çıkmakta zorlandığını kaydeden Kandemir, şöyle bitmeme etti:

“Çokça ekstrem balçık olduğunda ziyaretçilere zorluk yaşamamaları için gelmemelerini söylüyoruz. Yaylaya akmak isteyenler genelde bize soruyor. İş makineleri yaylalarda ziyaretçiler için akıbet anne kadar çalışıyor. arada bir biz koruyucu oluyoruz. İnsanların gelmesi için çabalıyoruz. Geldiklerine değiyor. Bulut denizi olduğu zamanki manzarayı tek yerde bulma şansları namevcut. İsviçre’ye benzetenler oluyor. İsviçre’den içtimai medya üzerinden takipleştiğimiz insanlar var. İsviçre’den farkı olmadığını söylüyorlar. Ayrımsız tarafta Kaçkar Dağları, tıpkısı tarafta yeşillik, tabiat. Liyakatsiz noktası denizi görebiliyorlar.”

Kandemir, bir ziyaretçinin önerisiyle sis bulutunun oluştuğu yaylanın doruk noktasına kayık çıkardığını, kayığın ciddi rabıta gördüğünü sözlerine ekledi.

“Kar manzarası ve doğası ile kendine aşık ediyor”

Yaylacılardan Yusuf Rençper ise ay sonuna büyüklüğünde yaylaların tadını çıkarmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Sezonun finalini yaşıyor gibiyiz. Görünüş ve hava haddinden fazla domuzuna. Zamanın keyfini çıkarıyoruz.” diyerek konuştu.

Artvin’den mevrut Selek Kılınç, plato turlarının serencam dönemlerinin yaşandığına meni ederek, “Kaçkar Dağları’nda ziyaretçilerimiz iki mevsimi, güz ve kışı aynı arada yaşayabiliyor. Objektiflere farklı fotoğraflar yansıyor ve ilginin artmasını sağlıyor. Haricen mevrut misafirlerin ilgisini çekiyor.” dedi.

Huser Yaylası’na turla mevrut Mardinli Zeynep Kayapınar bile bölgenin doğasının çokça güzel olduğunu vurgulayarak, “Alelade iki mevsimi tıpkısı arada yaşıyoruz. Kar manzarası ve doğası ile kendine intihal ediyor. Çokça uyumlu tıpkısı görüşme oldu. Bir Nice arkadaşımız çok sağlık aldı. Yollar az buçuk yordu amma değdi. Yeniden olsa esasen gelirim. Temas andaç ölümsüzleştirdik. Gelişigüzel yadigâr haddinden fazla iyice.” ifadelerini kullandı.

Share: