Istirdat kazılarıyla seçme sene binlerce iz müzelere kazandırılıyor

Hars Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürlüğünün verilerine göre, kazı bilimsel kazı çalışmaları, akarsu şeş ve istirdat kazılarıyla 2020’bile 6 bin, 2021’de ise 11 bin ürün müzelere kazandırıldı.

Farklı illerde yürütülen planlı kazı çalışmalarının beraberinde kazı bilimsel kurtarma kazıları birlikte eserlerin aktarılma yüzüne çıkarılması amacıyla ehemmiyet en ediyor.

Diyarbakır’daki Ambar Barajı ağırlık alanında yapılan kurtarma kazılarında, 850 ürün Diyarbakır Müzesi envanterine alındı.

Kayseri’bile Örenşehir Mozaikli Çatı Kalıntısı Kurtarma Kazısı, İstanbul’da Marmaray, Haydarpaşa Yörekent Hatları İyileştirme Projesi Kazısı, Diyarbakır’da Silvan Barajı Kazısı-Kaniya Navin görünmek üzere farklı illerde kurtarma kazıları yürütüldü.

Kurtarma kazılarıyla çok sayıda iz, müzelere kazandırıldı.

Firez Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Alın Yazısı, AA muhabirine, Anadolu coğrafyasının, arkeolojinin haddinden fazla cesim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Dünyadaki kazı bilimi enstitüleri ve üniversitelerin, Küçük Asya’üstelik kazı ayırmak üzere adeta sıraya girdiğini rapor fail Yazgı, Hars ve Turizm Bakanlığının bu alanda çokça yoğun atılımlar gerçekleştirdiğini vurguladı.

2018’den başlayarak çokça çetin hafriyat çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Alın Yazısı, 2019’bile Türk Devir Kurumu ile başlayan 12 maaş hafriyat çalışmalarının planlanmasının makro ayrımsız etap olduğuna dikkati çekti.

Dünyada 12 ay hafriyat yapılabilen aynı stratejinin olmadığını anlatan Alın Yazısı, şunları kaydetti:

“20 kazıyla başladığımız tümce 143 kazıyla bitmeme ediyor. Bu yıl kasıma büyüklüğünde 700 arkeolojik kazı, istirdat kazısı ve yüzey araştırmasını tamamladık. Bu, dünyada eşine az rastlanan tıpkısı himmet örneği. Rum coğrafyası makro bire bir hat. Değme dönme yeni buluntularla kullanılmamış keşiflerle bilimsel araştırmalara imza atıyoruz. Cesim olan, toprağın altındaki bu değerlerin akilane şekilde çıkarılıp, restorasyonunu yapıp, ilmî çalışmalar adına dünyaya tanıtılmasıdır.”

Alın Yazısı, müzelerde etkin arkeologlardan laboratuvardaki konservasyon süreçlerini yönetmen uzmanlara, müze müdürlükleri ekiplerinden musahabe tarihçilerine, arkeologlara büyüklüğünde iri kol çalışması halinde sürecin yürütüldüğünü söyledi.

Istirdat kazılarının önemine değinen Yazgı, “Kurtarma kazıları, yapım hafriyatında, posta çalışmasında, baraj inşaatında evet bile çaktırmadan hafriyat ihbarı sonucunda gerçekleştirilen kazılardır. Müze müdürlüklerimizin başkanlığında, zaman zaman hocalarımızın desteğiyle, arkadaşlarımızın çabuk şekilde bu kök yerlerdeki eserleri kurtarıp, korumaya almak üzere yaptıkları çokça hususi bire bir hafriyat çalışmasıdır. Bu kazı çalışmalarıyla seçkin sene binlerce eseri müzelerimize kazandırıyoruz. Genelde kalifiye eserler oluyor.” diyerek konuştu.

“Su altında dahi özel kazılar yürütüyoruz”

Su altında 10 noktada hafriyat çalışması yürüttüklerini belirten Yazgı, şunları kaydetti:

“Akarsu altı kazıları en pres kazılardan biri. Ant aralığı çok güdük, tehlikesi ağırbaşlı ve ama tıpkısı o büyüklüğünde da zevkli kazılardır. Dünyada Türkiye, bu noktada avangart ülkelerden biri haline geldi. Geçmişte yabancı hafriyat başkanlıkları marifetiyle yürütülen kazılar, imdi Türk kazı başkanlarımız ve hocalarımız vasıtasıyla yürütülüyor. Antalya Kemer’de özel tıpkı mesai yapılıyor ve güzel sonuçlar geliyor. Muğla’birlikte, İzmir’üstelik da akarsu şeş kazılarımız var. Su altından çıkarılan eserlerle tarihi yeniden şekillendiriyoruz zira sefine batıklarında mevcut eserler, farklı yer altında bulduğumuz eserlerle farklılık gösteriyor.”

Share: