“İhtiyaçtan çok su tüketilmesi vücutta zarara öğün açabilir” uyarısı

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye ve Yaşlılık Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Sadakat Aras, ihtiyaçtan aşkın ve kontrolsüz aynı şekilde tüketilen suyun vücuttaki sodyumun düşmesine bozukluk olduğunu, bunun üstelik zehirlenmeye ve komaya girmeye yol açabildiğini bildirdi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi’nden yapılan açıklamada konuya ilgilendiren görüşleri düzlük düz Prof. Dr. Aras, vücuttaki akarsu, asit ve temel dengesi ile gözeler arası çevir sinyali iletiminden elektrolit denilen elementlerin mesul olduğunu aktardı.

Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor kabil elektrolitlerin gövde fonksiyonlarında öneminin iri olduğunu kaydeden Aras, sodyumun yetişkin elektrolitlerden olduğunu, hücre dışında bulunduğunu, antrparantez hücre içi ile hücre dışı ortada tazyik diye ifade edilebilecek osmotik abra ve gözeler arası sinyal iletimi görevini gördüğünü anlattı.

Aras, “Sodyumun vücuttaki düzeyinin azalması yahut artışı kilolu problemlere sebep tür. Azalması ‘hiponatremi’ dediğimiz bir durumdur. Sodyum Klorür kısıtlaması, çor ve ilaçlara vabeste idrarla yitirme, akarsu ve sodyum klorür dengesini sağlayan hormonun fazla salgılanması kadar durumlarda kandaki düzeyi düşer.” ifadesini kullandı.

“İhtiyacımız büyüklüğünde içmeliyiz”

Prof. Dr. Aras, haddinden fazla su içmece rahatsızlığı yaşayanların, akarsu alımını kısıtlayarak ve alışılagelen seviyeye indirerek bu tabloyu düzeltilebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“İhtiyacınızdan fazla su içtiğiniz ahit vücudunuzdaki sodyum düşer. Sodyum azalması nedeniyle bulantı, kusma, ser ağrısı, kaslarda kasınç, ağız tatsızlığı, tutarık ve aşırı uyku zifos yaşanır. Ayrıca komaya de girebilirsiniz. Hücre dışındaki sodyum azalınca hücre içine akarsu girişi artar ve hücrede ödem peki. Bu düşünce dokusunda olunca us ödemi dediğimiz düşünce hücrelerinin su alıp şişmesine ve bu durumda hatır sapındaki dirimlik bölümlere edisyon yaparak ölüme sebep türlü.”

Aras, çokça su içmenin ruh bilimsel tıpkısı rahatsızlıksa ilaca başlanılması gerekebildiğini kaydederek, “Şayet kişide ihtisas, böbrek, karaciğer yetmezliği kadar su kısıtlamasını mucip ahval yoksa kilogram başına 30-35 cc likit alınması, yunak havada terleme, amel kabilinden su kaybettiren durumlarda bu miktarın artırılması uygundur.

Suyu ihtiyacımızdan bir iki çekmek kadar kontrolsüz şekilde çok içmenin birlikte sıkıntılara kez açabileceğini unutmamalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: