Iğdır bili: Iğdır’dan takibe alınan bozkır kartalı, havaların soğumasıyla göçe başladı

Iğdır’dahi üzerine peyk verici takılarak izleme altına alınan step kartalının (aquila nipalensis), kışı eylemek üzere güney muallel küreye barhana yolculuğu başladı.

Dünyada soyu ateş altında bulunan step kartalı, Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) iş birliğinde, “Eskimemiş Ayrımsız Yöntem Bilimi Kapsamında Türkiye’nin Nesli Felaket Altında Türleri İçin Kök Gösteri Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi” projesinin hayata geçirilmesiyle önceki günlerde korumada rüçhan enva listesine makbuz.

Avrupa’dahi soyu ağız ağıza tükenen, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Himaye Birliğince (IUCN) bile al listeye alınan step kartalı, Türkiye’üstelik hala görülebiliyor.

Step kartalı, Iğdır Tabiat Esirgeme ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) ile KuzeyDoğa Derneğince peyk vericisiyle takip ediliyor.

Iğdır’daki Aras Kuş Araştırı ve Eğitim Bilimi Merkezi’nde 18 Eylül’birlikte halkalandıktan sonradan Erzurum’un Horasan ilçesine göçüp burada ilk kânun geçiren kartal, Maşrık Küçük Asya’dahi deli dolu olan soğuk havaların arkası sıra güney bölgelere akıllıcasına göçe başladı.

Erzurum’dan yola çıkarak Muş’un Varto ilçesini geçip Bingöl’ün Solhan ilçesinde mola veren kartal, yaklaşık 1 saatlik gece gündüz uçuşuyla Diyarbakır’ın Vesile ilçesine vardı.

Buradan yola koyulan kartal, Bağlar ilçesine merbut Kamışpınar köyünde koyuverme verdi. Burada 1 dönme süresince farklı noktalarda beslenen kartal, gine 1 saatlik uçuşla Şanlıurfa’ya geçti.

Siverek ilçesine tutkun Düğerin köyünde mola veren kartal, cenup kusurlu küreye akıllıcasına başlayan göç yolculuğu kapsamında Şark Küçük Asya’ya bakarak daha hamam iklime cemaat Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde aralık geçiriyor.

2 bin 960 metre irtifadan uçtu

Step kartalı yeryüzü yüksek rakımlı uçuşunu 2 bin 960 metreyle Erzurum’un Evet ilçesinde bulunan 2 bin 466 metre rakımlı Akdağ’ın üzerinden geçerken, en düşük rakımlı uçuşunu ise 997 metre rakımla Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde gerçekleştirdi.

Halkalandığı günden bugüne kadarki süreçte 824 kilometre yol kateden kartal, genişlik efdal saatte 48 kilometre hıza ulaştı. Bildirme detaylı mesafeli molasız uçuşunu ise 75 kilometre mesafeyle Erzurum’un Horasan ilçesinden Hınıs ilçesine gerçekleştirdi.

“Uzmanlarımızca bitli tıpkısı şekilde izleme ediliyor”

Iğdır’de kartalın takibinin gerçekleştirildiği Aras Kuş Araştırı Merkezi’nin sorumlusu Kayahan Ağırkaya, AA muhabirine, bozkır kartalının koca bire bir tür olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı.

Merkezdeki kuş halkalama ve peyk vericisiyle izlem çalışmalarının devam ettiğini tamlayan Ağırkaya, “2022 güz sezonunda takibe aldığımız türlerden biri birlikte step kartalı. Bu kartal, hele Avrupa’dahi nesli yok olma tehlikesiyle yüz yüze olan bir kuş türüdür. Bu türümüz, genellikle kışlama alanı olarak Afrika’nın kuzeyini seçiyor, tenasül alanı olarak üstelik Maşrık Avrupa ve Ilımlı Asya’birlikte bulunuyor.” dedi.

Kartalın uydu donör takılmasının üstünden sabık 23 gündür izlendiğini vurgulayan Ağırkaya, şunları söyledi:

“23 günde 824 kilometre öğün katederek kışlama alanına doğru olan göçüne başladı. Merkezimizde bugüne büyüklüğünde 160 binden aşkın kuş halkalandı, 100’den fazla kuş birlikte peyk vericisiyle izleme altına makbuz. Bozkır kartalı birlikte bu kuşlardan biri yerine uzmanlarımızca hasis benzeri şekilde strateji ediliyor.”

Share: