Hububat ambarı Konya Ovası’nda yağışlarla rekolte beklentisi arttıZMO Konya Bölüm Başkanı Kırkgöz: “Geçtiğimiz yıllarda 2 milyon titrem civarında…

– Tahıl ambarı Konya Ovası’nda yağışlarla rekolte beklentisi arttı

ZMO Konya Yazıhane Başkanı Kırkgöz:

“Geçtiğimiz yıllarda 2 milyon ton civarında rekoltemiz olmuştu bu yıl de yağışlar bu şekilde giderse bu yıl da 2 milyon tonu yakalarız”

KONYA – Türkiye’nin hububat ambarı yerine aşina Konya Ovası’nda Gücük Ay ayına büyüklüğünde yağışların düşük olması kuraklığa kapı aralamıştı. Geçtiğimiz günlerden itibaren kimi vakit faal olan baran yağışlarının bitmeme etmesi yerinde, tahıl rekoltesinin geçen yıl yakalanan 2 milyon ton rakamlarını görmesi bekleniyor.

Konya Ovası’nda 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzdelik 47’si tarım arazisi kendisine kullanılıyor. Ovada 2022 yılı hububat sezonunda, yağışlar tahıl ürünlerinde mahsul ve kalitenin artmasıyla rekolte yaklaşık 2 milyon tonun üzerinde olarak kayıtlara geçti. Bu yıl yağış periyodik raporlarında ise güzeşte yıla nazaran yağışlarda doğru genelinde Gücük Ay ayına kadar yüzdelik 40’lık üzere bati oranda düşüş yaşandı. Geçtiğimiz günlerde itibaren zaman zaman etkili olan yağmur yağışı çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

“Yağışlar bitmeme ederse kıraç alanlarda bire bir iş olacağını düşünmüyoruz”

Yağışlar bu şekilde bitmeme ederse ovada ayrımsız sıkıntı olmayacağının tabir fail Tarım Mühendisleri Odası Konya Idarehane Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya Ovası’nda geçtiğimiz dönemlerde yağışlarımız azdı. Alelhusus kıraç alanlarda bitkilerin çıkışlarında bazı problemler vardı. Geçtiğimiz dönemlerde yağan kar yağışı bu açıklıkları kapatmıştı. Nebatat tekrardan çıkmıştı, yağışlarla çıkışlar sağlanmıştı kuruda muntazır bitkilerimiz amacıyla. Hububatlar bu dönemde kardeşlenme dönemi düzensiz alanlarımızda bibi ayrımsız problemimiz yok amma hele kıraç alanlarda üre atım dönemiydi bu dönme. Daha Çok çiftçilerimiz ürelerini atmaya başladılar. Bu yağışlarla beraber eskimemiş sâdır bitkilerin da tekrardan köklerine akarsu inmesi, kardeşlenme dönemine bile abat tıpkı şekilde girmesini sağladı. Ovada şu andaki yağan yağış, elbette Nisan yağışları da balaban amma şu anki yağan yağış ovayı tıpkı nebze da rahatlattı. Şu anda istediğimiz milimetrede yağışlar yağdı. Bundan ahir dönme bile yağışlar meteorolojinin verdiği bilgilerde yağışlar devam edeceği gösteriliyor. İnşallah bu şekilde yağışlar bitmeme ederse özellikle kıraç alanlarda tıpkısı iş olacağını düşünmüyoruz. Şu anda bitkilerimiz kardeşlenme döneminde bu dönemde suya pespaye çok çok ihtiyaçları var. Şu anki yağan yağışlar dahi ara sıra bölgelerimizde kar yağışları oldu. seçme mesele oluşturacak tıpkı kapsam namevcut. Yağışların bu şekilde bitmeme ederse ovada ayrımsız iş olacağını zannetmiyoruz” dedi.

“Yağışlar aceleci ve sert benzeri şekilde yağdığı devir yüze akıntısı oluyor”

Konya ve kasaba ilçelerinde bitmeme eden yağmur yağışının asude olmasının ovadaki ürünlere katkısının fazla olduğunun altını çizen Kırkgöz, “Yağan yağışında şekli çok cesim. Yağışlar acul ve anif bir şekilde yağdığı ant yüze akıntısı dediğimiz akıntılar oluyor ve bu toprağın tavanına inmemesine bozukluk oluyor. Bu yağan yağış çokça rahat ve bulunmaz yağdığı üzere bağımlı ince süre yağması de toprağın cins bölgelerine ve elan aşağılarına yağışın inmesine neden oldu. Yüze akışları olmadı. Bu üstelik bitkiler amacıyla ilerleyen dönemlerde toprağın iz destekleme kapasitesini ve yerey altındaki su miktarının artmasına sebep oldu. Yani bu format yağan yağışlar, bitkilerin ihtiyaçlarını etraflı müddet karşılayacak” şeklinde konuştu.

“2 milyon tonu yağışlar devam ederse gene yakalarız”

Yağışların devam etmesi yerinde rekoltenin geçen sene ile tıpkısı rakamlarda olacağını belirten Kırkgöz, “Ovada hububat ekilişi bu yıl sabık yıla nazaran bir nebze az buçuk henüz aşkın. Çünkü teşrinievvel ayında kurak gidince çiftçilerimiz, yeşil mahsulden bundan sonra hububata yönelmişti. Şu anda ekiliş namına az buçuk çok ekildi. Elbette yağışlar bu şekilde giderse rekoltede seçme bayağılık yaşamayız. Yani geçtiğimiz yıllarda 2 milyon titrem civarında ayrımsız rekoltemiz olmuştu. Bu yıl birlikte 2 milyon tonu bu şekilde yağışlar devam ederse gene yakalarız diye niteleyerek adisyon ediyoruz” diye konuştu.

Ovada üretim yapan çiftçiler ise bekledikleri yağışların geldiğini ve bu yağışların bitmeme etmesi halinde ürünlerinde tıpkısı beis olmayacağını ifade etti.

Share: