GUVEN HASTANESI, ‘BUGUNDEN YARINA DIYABET’ KONULU BILGI ŞÖLENI DÜZENLENDİ

CÜRET Keyif Grubu, diyabet ile ilgilendiren alçalma edilenler ve edimsel gelişmelerin vadi aldığı ‘Bugünden Yarına Şeker Hastalığı’ mevzulu bilgi şöleni düzenledi.

Atilganlik Hastanesi 14 Mart Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Cesaret Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Türkiye Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma Derneği Başbuğ Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kabadayı, Cesaret Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alper Sönmez, Doç. Dr. Cüneyd Anıl, Diyetisyen Tekâmül Güngör ve alanında ehlivukuf hekimler ile çokça sayıda çağrılı katıldı. Sempozyumda, şeker hastalığı ile ilgilendiren iptila edilenler ve şeker hastalığı takibinde güncel gelişmeleri ile sakıncasız diyabet yönetimi konuları ele alındı.

‘TİP-2 DİYABET, DÜNYANIN YÜZDE 90-95’İNİN HASTALIĞI’

Prof. Dr. Alper Sönmez, şeker hastalığı hastalığının tamlık dünyanın ve Türkiye’nin karşılaştığı yer oylumlu sorunlardan tıpkı tanesi olduğunu söyledi. Umumi anlamda kan şekerinin yüksekliği ile kendini gösteren ayrımsız çor olduğunu rapor fail Prof. Dr. Sönmez, ‘Kişiler diyabetin koku şekerinin yüksekliği ile kendini gösteren ayrımsız hastalık olduğunu bilir ama gerçekte kümelenmiş benzeri hastalıktır. Vücudun metabolizmasının umumi bir sağlıksız işleyişi yüzünden başta soluk şekeri birlikte çoğu öğün tansiyon, kan yağlarının efdal olduğu tezce rastgele defasında birlikte alelhusus Türlü-2 diyabet amacıyla söylüyorum; buna obezitenin haremlik ettiği benzeri sorundur. Çeşit-2 diyabet Türkiye’nin ve dünyanın yüzdelik 90-95’inin hastalığıdır. Yüzdelik 10-15’lik benzeri kısımda dahi Türlü-1 diyabet görülmektedir’ dedi.

‘TÜRKİYE LİDER KONUMDA’

Prof. Dr. Sönmez, Türkiye’nin diyabet hastalığında lider konumunda olduğunu belirterek, ‘Avrupa’bile ve bulunduğumuz coğrafyada sunma yüksek diyabet görülme olasılığı Türkiye’üstelik yüzde 15 civarında. Sunu mail hikmet 10 yıl öncesine ilişkin yüzde 13,7’ydi. Şu anda durumun yüzdelik 15’leri bulduğu gösteriliyor. Bu hangi manada geliyor; ülkemizde hayat dolu kısaca 8,5 milyon erişkinin diyabetli olduğu anlamına geliyor. Bunlar bildiklerimiz tıpkısı bile bilmediklerimiz var. Az Çok balaban ayrımsız parasız popülasyonundan bahsediyoruz. Yaş ilerledikçe şeker hastalığı görülme sıklığı artar. Türkiye’de toplum bazında görülme oranı 9 kişide 1 gönül, kâmil yaşla gelişigüzel da her 6 kişide 1 yaşama görülmektedir.

‘EĞİTMEYE İHTİYACIMIZ VAR’

Prof. Dr. Sönmez, diyabetin yerine ‘modern yaşam’ denilen günümüz averaj insan yaşamının yan etkisi olduğunu söyleyerek, ‘Biz elan az akım ettikçe henüz çok korkulu kalorili ama caize değeri düşük gıdaları yedikçe daha çok diyabet oluyoruz. Hangi yapılmalı, hem duygusal bazında hem genel ve yerel yönetimler bazında hem de tığ esenlik profesyonelleri kendisine yapacaklarımızın çokça teferruatlı listesi var. Yer özellikle çocuklarımızı ve çocuk planlama aşamasındaki kadınlarımızı eğitmeye ihtiyacımız var. Zira tığ onları eğitebilirsek, zinde nesillerin yetişmesine elan çok katkıda bulunabiliriz’ dedi.

EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİNİ SIRALADI

Prof. Dr. Mustafa Yürekli, ‘Diyabet hastalığı oluştuktan sonraki arz koca belirtisi, çok akarsu sorumak ve idrara balkon, halsizlik, yorgunluk, kenar kuruluğu, gaflet uykusu anlamsız kimi vakit rüyet problemleri ile karşımıza gelebilir. Bunlar diyabetin en kebir belirtileridir. Fakat bu âraz olmadan diyabeti tespit etmek haddinden fazla elan önemlidir. Diyabet önlenebilir tıpkı hastalıktır. O nedenle hastalık koku vermeden yakalayıp tashih etmek gerçekte çok daha önemlidir’ dedi.

‘KİŞİYE BAKARAK BİREYSEL TEDAVİ UYGULAMAK GEREKİYOR’

Prof. Dr. Korkusuz, şeker hastalığı hastalığının tedavisinde değişik bileşenler olduğunu anlatım ederek, ‘Beslenme, cereyan ilaç olmadan tedavi yöntemleri arasındadır. Haddizatında bu iki genişlik yaşamda olmazsa olmazlardandır. Güç hangi tedaviye alıyorsa mutlaka beslenme düzeninin sağlanması, mıhlı aynı beslenme örgüsünün düzenlenmesi ve kişin ihtiyacına göre yapılacak idman. Onun dışında gerekseme varsa şayet çıkar yol tedavileri veya insülin tedavisi. Bazen rastgele ikisi de birlikte kullanılabilir. Kişiye göre ferdî tedavi infaz etmek gerekiyor’ diye niteleyerek konuştu.

‘DİYABETLİNİN YAKIN TAKİBİ ÖNEMLİ’

Diyabet hastalığında hastanın birebir takibinin yüce olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kabadayı, ‘Sökel 3 evet de 6 ayda poliklinik muayenesine gelerek nefes şekerine bakılıyor ve muayeneleri yapılıyor. Ondan sonraki süreçlerde hastayı benzeri daha tek şekilde görmüyoruz. Yani ‘hastanın dem şekeri pekâlâ gidiyor, hangi tedaviyi alabiliyor’ bunları bilmiyoruz. Bu gerçekten tıpkısı sav. Diyabetli hastalarında mukavemetli çok sorunları olabiliyor. Söz Gelimi, bire bir enfeksiyon geçiriyor şekeri yükseliyor amma orada tedavi değişimi fayrap etmek gerekiyor. Bunu bilmiyoruz. Şekeri düşünüyor biz bunu gine bilmiyoruz. Bu nedenle diyabetlinin andıran takibi önemlidir. Bunu sağlayacak şekilde Çekinmezlik Hastanesi ‘One Dose Health’ adlı teknolojik gelişmelerle işlenmiş bir uygulama hizmeti veriyor. Hastalar bunu çökertme telefonlarına evet üstelik tabletlerine takip edebiliyorlar. Şeker Hastalığı hemşiresine evet üstelik doktora sonuçları iletecek şekilde veya hastanın durumunu iletecek şekilde yapılmış ayrımsız aplikasyon. Marazlı sürekli yaptığı kan şekeri ölçümlerini programa yüklüyor. Esasen bizde bunları takipte tutuyoruz. Muayyen aralıklarla kontrollerini yapıyoruz. Adamakıllı tıpkı dizge. Dünyada örnekleri da var? dedi.

Share: