Gazi Üniversitesinden “genetik” aşama

Gazi Üniversitesi, GM1 Gangliosidozis hastalığına müteveccih araştırma kapsamında, us içerisine ameliyatsız jen tedavisi yönteminin da uygulanacağı Çocuk Metabolizma Bilgi Dalı Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezi kurdu.

Gazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Bala Kalıtım Bilimi Veri Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Yıldırak Ezgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağı kalıtım bilimi hastalıklarının, tamlık dünyada sakatlık ve ahiret yolculuğu nedeni olmayı sürdürdüğünü, başta gen tedavisi kalkmak için yeni tedavi yöntemlerininse dünyada kolaylıkla geliştiğini kaydetti.

Gazi Üniversitesinin geniş tedavisine ilişik mefret bir kadem attığını belirten Ezgü, darülfünun bünyesinde, Çocuk Metabolizma Bilgelik Dalı Safha-1 Klinik Araştırmaları Merkezinin kurulumunun tamamlandığını söyledi. Ezgü, söz konusu merkezin 28 Kasım’üstelik açılışının yapılacağı bilgisini verdi.

“Özellikleri itibarıyla ülkemizde evvel”

Merkezin yıpranmamış gelişmekte olan gen tedavileri ilkin başlamak için encam tedavi yöntemleri amacıyla aynı dönüm noktası oluşturduğuna dikkati çekici Ezgü, şunları aktardı:

“Bu merkezimiz, dünyada ya üstelik ülkemizde, yıpranmamış bulunmuş ve geliştirilmiş olan jen tedavisi gibi gelecek tedavilerin, ilk defa bir insanda, ayrımsız hastada ya üstelik zinde gönüllüde uygulanacağı merkez. İlk uygulama haddinden fazla spesifik olduğu üzere bu merkezler, dünyada haddinden fazla nadir adına bulunmakta. Merkezimiz bile dünyadaki kıymetli merkezlerden tıpkısı tanesi. Özellikleri itibarıyla ülkemizdeki evvel şekil olma özelliğinde.”

Merkezin 15-16 odasının klinik araştırmadaki hastalara ayrıldığını tamlayan Ezgü, içre hususi tedavilerin hazırlanmasına imkan sağlayan lokal aynı eczanesinin da bulunduğunu kaydetti. Ezgü, “Hastaların haddinden fazla detaylı müddet yatacaklarını varsaydığımızda, aylar sürebilecek yatış sırasında, saf bakımını, meslek ihtiyacını, oyun ihtiyacını giderebilecek lokal odalara ve imkanlara topluluk olan tek tarz.” diye konuştu.

Beyin içerisine ameliyatsız geniş tedavisi uygulanacak

Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü, merkezin 3 ayrımlı gen tedavisi üzere insanda geçmiş denemenin uygulanacağı format yerine seçildiğini söyledi.

“Hedefi yerel jen tedavisi olan merkezde ati kamer GM1 Gangliosidozis hastalığına müteveccih araştırı kapsamında, hatır içerisine ameliyatsız jen tedavisi yöntemi da uygulanabilecek.” diyen Ezgü, hastalığa ilgilendiren ise şu bilgileri verdi:

“Bu hastalık, er yaşlarda başlayan ve vücuttaki ayrımsız enzim eksikliğine bağlı olarak vücuttan atılması vacip bazı maddelerin, alelhusus merkezi sinir sisteminde, karın ve özge sinir sisteminin bölümlerinde birikmesiyle oluşuyor. Maalesef ilerleyici, elan kesme tedavisi sıfır ve hastalarımızda çok dokunaklı merkezi asap sistemi etkilerine posta açan, kimi vakit ölümlerine sefer açabilen aynı hastalık.”

Gaye domestik gen tedavisi

Amaçlarının evcil geniş tedavisi olduğunu anlatım ederek bu kapsamda Türkiye’nin köklü üniversiteleriyle birlikte işbirliği yapacaklarını belirten Prof. Dr. Ezgü, şu ifadeleri kullandı:

“Bu merkezimizde bizim nihai hedefimiz, ülkemizde ilk kez evcil gen tedavisi başta görünmek amacıyla istikbal tedavilerin üretimini seçmek, üretimini oluşturarak hastalarımızın kullanımına açmak olacak. Bunun üzere de ülkemizin çokça balaban ve bu konuda tecrübeli üniversiteleriyle proje bazında benzeri ortaklığa imza atıyoruz.”

Share: