Çekim ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yılmaz: Türkiye siktirici çokça gür durumda

TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve DÜRÜST Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, bütçe açıklarına bakıldığı ahit dünyada birçok ülkede yüzde 6-7 ve 8 civarında bütçe açığı verildiğini belirterek, “Geçen yıl bizim bütçe açığının mili gelire oranı yüzdelik 2,6 oldu. Bu yıl beklentimiz yüzde 3,4 gerçekleşmesi. Gelecek sene civar gördüğümüz esasen yüzdelik 3,5 civarında. Nedeniyle tekmil bu olumsuzluklara rağmen bütçe performansımız ve kamu borcunun milli gelire oranıyla, Türkiye sıradan çok bol durumda” dedi.

TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve DOĞRU Parti Bingöl Milletvekili Yılmayan, Bingöl’dahi aynı restoranda basın mensupları ile bir araya geldi. Burada mütekellim Yılmaz, dünyanın resesyonu tartıştığı, Avrupa’nın çok yoğun büyüme endişesi ortamında olduğu tıpkı dönemde Türkiye’nin sanayisiyle, turizmiyle, tarımıyla, istihdamıyla, ihracatıyla büyümeye devam ettiğini söyledi. Yılmaz, “2023 ve sonrasında de Türkiye büyümeye devam edecek. Belli ayrımsız eşiğe mevrut durumda. Bu eşiği atlamamız gerekiyor. Gelişmekte olmakta olan ülkeler liginden mütekâmil ülkeler ligine geçmemiz gerekiyor” diye niteleyerek konuştu.

‘GEÇEN YIL, SERENCAM 50 YILIN BÜYÜMESİNİ BAŞARDIK’Yılmaz, hem dirimlik aracılığıyla, hem harcama tarafından devletlerin bütçe açıklarının artığını, borçlanmaların yükseldiğini anlatım ederek, şunları söyledi: “Kamu dünyaya baktığınızda hakeza bir format var. Türkiye’ye baktığımızda ise haddinden fazla şükür bütçemizin de kamu vecibe stokumuzun üstelik bol tıpkı noktada olduğunu anlatım edebilirim. Avrupa’ya baktığınızda kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 90 civarında, bazı ülkelerde yüzde 100’ün üstünde, gelişmekte olan ülkelerin amme borç stokunun gelire oranı yüzde 60’ların üstünde. Türkiye’nin amme vecibe oranı ise sabık sene yüzde 40 civarındaydı. Bu sene biraz daha düşmesini bekliyoruz. Yüzde 35-36’lara kadar gerilemesini bekliyoruz. Yeniden bütçe açıklarına baktığınız zaman dünyada bir nice ülkede yüzdelik 6-7-8 bütçe açığı verilirken güzeşte yıl bizim bütçe açığımızın mili gelire oranı yüzde 2,6 oldu. Bu sene beklentimiz yüzde 3,4 gerçekleşmesi. Gelecek sene öngördüğümüz yeniden yüzdelik 3,5 civarında. Zımnında tam bu olumsuzluklara rağmen bütçe performansımız ve amme borcunun milli gelire oranıyla Türkiye kıtipiyoz haddinden fazla ferah durumda. YANLIŞSIZ Fırka hükümetinin esasen beri yeryüzü fazla ilgi ettiği hususlardan biri bütçe disiplini olmuştur. Bu büyüklüğünde sıkıntıya karşın bunları başardık. Enerjiye sabık sene ve bu sene tutmak için haddinden fazla alçak kaynaklar ayırdık. Güzeşte yıl doğal gaz faturasının yüzdelik 75’i bu sene yüzdelik 80’i amme kaynakları ve bütçe kaynaklarıyla finanse ettik. Bunu elbet başardı Türkiye? Bunu büyüyerek başardı. Dünyanın küçüldüğü dönemlerde 2020 yılında Türkiye ekonomisi büyümeyi başardı. Sabık sene son 50 yılın büyümesini başardık. Yüzdelik 11’in üstünde koşa haneli ayrımsız büyüme gerçekleştirdik. Bu yıl birlikte tekrar yüzde 5 civarında nema bekliyoruz. Tahaccüm olduğu devir bu tekmil toplumsal kesimlere yansıdığı kabilinden, istihdama yansıdığı kabilinden, amme gelirlerini de artırıyor. Dengelerimizi bu şekilde korumuş oluyoruz. Büyüyen Türkiye milyonlarca istihdam ürettiği kabilinden ihracatını 250 bilyon dolar seviyesine çıkardığı gibi turizm gelirlerini 40 milyar dolara çıkardığı kabil amme dengeleri açısından birlikte daha avantajlı bir konuma yükseliyor. Bu birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu tahaccüm odaklı stratejinin ne kadar anlamlı olduğunu gösteriyor.”

Share: