Çavuşoğlu’ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması

13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışında benzeri matbuat toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreciyle ilişkin kebir açıklamalarda bulundu. Rastgele iki ülkenin birlikte daha taahhütlerini adına getirmediklerini belirten Çavuşoğlu, “Açıklamalar var amma tığ daima somut adımlar örtmek istediğimizin altını çiziyoruz. 26 Ağustos’ta ortak anlaşma toplantısı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışı dolayısıyla düzenlenen matbuat toplantısında açıklamalarda bulundu. Gündemden öne sâdır başlıklara değinen Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği süreci, AB üyelik süreci, Yunanistan ve Suriye ile düet ilişkilerle ilişkin koskocaman değerlendirmeler yaptı.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“İsveç ve Finlandiya henüz vesaik ve açıklamalarda üstlenme ettiklerini hesabına getirmediler. Meşruhat var ama tığ daima konkre adımlar koymak istediğimizin altını çiziyoruz. Bizim amacıyla azıcık baskısı yok. NATO üyesi almak talip ülkeler bunlar.26 Ağustos’ta kuma uyuşma toplantısı yapacağız.

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Yunanistan’ın Türkiye aleyhine başlattığı lobi, kampanya çalışmalarından başka ayaküstü selamlaşmalarımız oldu. Defans Bakanımızın Yunanistan Savunma Bakanı ile NATO toplantısında selamlaşması oldu. Madrid’bile Dendias’ı ayaküstü geçerken gördük, bir merhabalaşma oldu. Onun dışında seçme müzakere olmadı. Palikarya Defans Bakanı ve ilişik kişiler yıllardır toplantıya gelmiyorlar. Burada bilcümle sorunların hepsinin kapsamlı şekilde çözülmesi üstüne Türkiye kaime gösteriyor, Yunanistan zamana oynuyor. Yunanistan’ın adaları silahlandırdığı sarih, ortada. Tığ bunu BM’ye ve uluslararası toplumun gündemine taşıdık. Bu ihlallere müsamaha göstermemiz kabil değil.

AKARSU ÜYELİK SÜRECİ

Üyelik sürecimizle ilişik aynı küşayiş görmüyoruz. Biz ustalık anlamda politik engelleri kaldırıp danışma etmeye hazırız diyeceğiz. KEZ Vasıtasıyla candan benzeri yaklaşım görmüyoruz. Az Buçuk oyalamaca var. Avrupa’birlikte gâh mesail var. Bu sorunların çözümü amacıyla biricik başına buyruk koyabilen bir tane mevki Türkiye. Sorunların çözümü konusunda kelle yoran ve somut adımlar atan ülke Türkiye. Bizim bugüne büyüklüğünde yaptıklarımızı AKARSU ile yapsaydık AKARSU küresel aynı aktör olurdu. Türkiye elzem tıpkı talih. Fırsatlar lacerem değerlendirilmeli bunu görüşmeliyiz. Avrupa’nın buna ihtiyacı var.

SURİYE İLE İLİŞKİLER

Ince zamandır Putin ve Rus yetkililer ‘Sizi rejimle görüştürelim’ dediler. Cumhurbaşkanımız üstelik istihbaratların görüşmelerinin yarayışlı olacağını söylemişti. Elan sonradan ara oldu, şimdi gine başladı. Bir Nice konuda gündeme geliniyor. Bağlantısızlar toplantısında Belgrad’bile ayaküzeri ayrıksı bakanlarla sohbet ederken Suriyeli bakanla da ayaküzeri tıpkısı sohbetim oldu. Bu ülkenin bir tane çıkar yolunun siyasal uzlaşma olduğu ve teröristlerden temizlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Rejimle muhalefetin arasında benzeri barışın olması gerektiğin Türkiye yerine söyledik. Biz Suriye’nin yerey bütünlüğünü destekliyoruz. Suriye’nin yer bütünlüğü ve sulh bizi doğrudan etkiliyor. Bölücü terör örgütlerine verilecek mücadeleyi temas ahit destekleriz. Suriye’birlikte temas, beraberlik olmazsa Suriye inhilal riskiyle yüz yüze. YPG PKK’nın tek amacı Suriye’yi istisna etmek. Suriye’dahi aktif hile olması lazım. Bu egemenlik ilişki ve beraberlikle tamam.”

Biden İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği amacıyla izin belgesini imzaladı 

 

ABD’den Finlandiya ve İsveç’e NATO onayı

 

Fransa, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı

 

Share: